Butter chicken pokochał cały świat. Kremowy sos przygotujesz w swoim domu
Kiedy na stole pojawia się butter chicken, wszyscy zabierają się za jedzenie. Kurczak w kremowym sosie pomidorowym to pyszny przepis na obiad, który wprowadzi powiew świeżości w menu. Połączenie aromatycznych przypraw jest jednocześnie tak przystępne w smaku, że to przepis, który stanowi wspaniały wstęp do odkrywania kuchni inspirowanej Indiami.
05.11.2024 13:45
Skąd wziął się butter chicken?
Butter chicken, znany także jako murgh makhani, pochodzi z Delhi i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej. Jego historia sięga lat 30. XX wieku, kiedy to rodzinie Gujral, właścicielom restauracji Moti Mahal, przypisuje się wynalezienie przepisu. Dwie restauracje w Delhi roszczą sobie prawo do tytułu twórców tego dania. Klan Gujral twierdzi, że przepis został wymyślony przez ich przodka przed 1947 rokiem w Peszawarze, który po podziale Indii przeniósł się do Delhi.
Bez względu na to, kto jest autorem tego dania, nie można odmówić mu tego, że jest po prostu pyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na butter chicken
Kurczak marynowany jest w jogurcie i przyprawach, dzięki czemu staje się kruchy i smaczny. W połączeniu z pełnym smaku sosem staje się daniem, któremu nie sposób się oprzeć. Tradycyjnie butter chicken podawany jest z ryżem basmati lub naanem.
Składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne,
- sok z 1 cytryny.
Marynata:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kmin rzymski,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżka świeżego imbiru - tarty,
- 1 łyżeczka soli,
- 150 g jogurtu naturalnego.
Sos:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 3 pomidory malinowe,
- 1 czerwona cebula,
- 80 g orzechów nerkowca,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cm świeży imbir,
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- 3-4 goździki,
- 2 liście laurowe,
- 1 laska cynamonu,
- 4-5 ziaren kardamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ szkl wody,
- 4-5 nitek szafranu,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 3 cm świeżego imbiru - julienne.
Dodatki:
- jogurt naturalny,
- chlebek naan,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj sól, starty imbir, kurkumę, pieprz cayenne oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj olej, jogurt naturalny, ostrą paprykę, kmin, garam masalę, starty imbir oraz sól. Wrzuć kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
Krok 3. Pomidory pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj czerwoną cebulę, orzechy nerkowca, plastry imbiru, obrane ząbki czosnku, nasiona kolendry, goździki, liście laurowe, cynamon, kardamon i sól. Podsmaż chwilę, a gdy pomidory się rozpadną, dodaj szafran. Po chwili duszenia wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 4. Po tym czasie wyjmij liście laurowe oraz cynamon z sosu. Zblenduj i przetrzyj przez sitko, aby sos był aksamitnie gładki.
Krok 5. Zamarynowane mięso usmaż na patelni. Dodaj słodką oraz ostrą paprykę, paski imbiru oraz masło. Gdy się rozpuści, dodaj przygotowany sos i podgrzej całość.
Krok 6. Gotowy sos z mięsem przełóż na duży talerz. Udekoruj jogurtem naturalnym, posyp natką pietruszki lub kolendrą i podaj w towarzystwie chlebka naan lub ryżu. Smacznego!