Butter chicken pokochał cały świat. Kremowy sos przygotujesz w swoim domu

Kiedy na stole pojawia się butter chicken, wszyscy zabierają się za jedzenie. Kurczak w kremowym sosie pomidorowym to pyszny przepis na obiad, który wprowadzi powiew świeżości w menu. Połączenie aromatycznych przypraw jest jednocześnie tak przystępne w smaku, że to przepis, który stanowi wspaniały wstęp do odkrywania kuchni inspirowanej Indiami.

Butter chicken, czyli kultowe danie z kurczakiemButter chicken, czyli kultowe danie z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Skąd wziął się butter chicken?

Butter chicken, znany także jako murgh makhani, pochodzi z Delhi i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej. Jego historia sięga lat 30. XX wieku, kiedy to rodzinie Gujral, właścicielom restauracji Moti Mahal, przypisuje się wynalezienie przepisu. Dwie restauracje w Delhi roszczą sobie prawo do tytułu twórców tego dania. Klan Gujral twierdzi, że przepis został wymyślony przez ich przodka przed 1947 rokiem w Peszawarze, który po podziale Indii przeniósł się do Delhi.

Bez względu na to, kto jest autorem tego dania, nie można odmówić mu tego, że jest po prostu pyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Przepis na butter chicken

Kurczak marynowany jest w jogurcie i przyprawach, dzięki czemu staje się kruchy i smaczny. W połączeniu z pełnym smaku sosem staje się daniem, któremu nie sposób się oprzeć. Tradycyjnie butter chicken podawany jest z ryżem basmati lub naanem.

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sok z 1 cytryny.

Marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kmin rzymski,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżka świeżego imbiru - tarty,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 150 g jogurtu naturalnego.

Sos:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 pomidory malinowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • 80 g orzechów nerkowca,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeży imbir,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • 3-4 goździki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu,
  • 4-5 ziaren kardamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ szkl wody,
  • 4-5 nitek szafranu,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 cm świeżego imbiru - julienne.

Dodatki:

  • jogurt naturalny,
  • chlebek naan,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj sól, starty imbir, kurkumę, pieprz cayenne oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Mięso z przyprawami
Mięso z przyprawami © Pyszności

Krok 2. Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj olej, jogurt naturalny, ostrą paprykę, kmin, garam masalę, starty imbir oraz sól. Wrzuć kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc.

Mięso w marynacie
Mięso w marynacie © Pyszności

Krok 3. Pomidory pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj czerwoną cebulę, orzechy nerkowca, plastry imbiru, obrane ząbki czosnku, nasiona kolendry, goździki, liście laurowe, cynamon, kardamon i sól. Podsmaż chwilę, a gdy pomidory się rozpadną, dodaj szafran. Po chwili duszenia wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Aromatyczny szafran
Aromatyczny szafran © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wyjmij liście laurowe oraz cynamon z sosu. Zblenduj i przetrzyj przez sitko, aby sos był aksamitnie gładki.

Przecieranie sosu
Przecieranie sosu © Pyszności

Krok 5. Zamarynowane mięso usmaż na patelni. Dodaj słodką oraz ostrą paprykę, paski imbiru oraz masło. Gdy się rozpuści, dodaj przygotowany sos i podgrzej całość.

Butter chicken
Butter chicken © Pyszności

Krok 6. Gotowy sos z mięsem przełóż na duży talerz. Udekoruj jogurtem naturalnym, posyp natką pietruszki lub kolendrą i podaj w towarzystwie chlebka naan lub ryżu. Smacznego!

Butter chicken
Butter chicken © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"