Żaden podpłomyk, żadna tortilla. Te chlebki zrobią furorę na każdej imprezie

W kuchni indyjskiej królują chlebki naan, które wypiekane są w glinianym piecu, zwanym tandoor. Jednak te przepyszne chlebki możemy z powodzeniem przygotować w domowych warunkach. Wystarczy… patelnia!

ObrazekPyszności - fot. Dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Chlebki naan doskonale smakują z humusem, ostrymi sosami, pastami warzywnymi, curry czy dal. W Indiach chlebki nie raz zastępują po prostu sztućce. Są bowiem elastyczne i świetnie zgarniają gęsty sos z talerza. Przygotowanie tych chlebków jest dziecinnie proste. Większość składników zapewne macie w swojej kuchni. Jeśli więc macie ochotę na przepyszny dodatek do treściwych sosów czy gulaszy, sięgnijcie po te hinduską recepturę.

Pierwszy raz jadłam taki chlebek w restauracji i postanowiłam przygotować w domu. Zachęcam wszystkich, bo chlebek jest pyszny i prosty do zrobienia, idealny na imprezy jako dodatek do mięsa

– przekonuje Beata, autorka bloga Kulinarna chwila.

Chlebek naan – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 24 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szk. letniej wody
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić chlebki naan w domowych warunkach? To bardzo proste. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę, jogurt, wodę. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski na blat obsypany mąką, podziel na 8 równych porcji. Każdą porcję ciasta rozwałkowuj na cienki placek.
  3. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej jedną łyżkę oleju. Możesz również przygotować chlebki naan na suchej patelni. Gdy patelnia będzie już mocno rozgrzana, przełóż na nią placek, gdy placek zacznie „bomblować”, obróć go na drugą stronę. Powtarzaj tę czynność z pozostałymi plackami. Chlebek naan gotowy. Teraz możesz go podać ze swoimi ulubionymi dodatkami np. hummusem, masłem czosnkowym czy aromatycznym curry. Smacznego!

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo