Żaden podpłomyk, żadna tortilla. Te chlebki zrobią furorę na każdej imprezie
W kuchni indyjskiej królują chlebki naan, które wypiekane są w glinianym piecu, zwanym tandoor. Jednak te przepyszne chlebki możemy z powodzeniem przygotować w domowych warunkach. Wystarczy… patelnia!
09.04.2023 21:35
Chlebki naan doskonale smakują z humusem, ostrymi sosami, pastami warzywnymi, curry czy dal. W Indiach chlebki nie raz zastępują po prostu sztućce. Są bowiem elastyczne i świetnie zgarniają gęsty sos z talerza. Przygotowanie tych chlebków jest dziecinnie proste. Większość składników zapewne macie w swojej kuchni. Jeśli więc macie ochotę na przepyszny dodatek do treściwych sosów czy gulaszy, sięgnijcie po te hinduską recepturę.
– przekonuje Beata, autorka bloga Kulinarna chwila.
Chlebek naan – przepis krok po kroku
Składniki:
- 24 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szk. letniej wody
- olej do smażenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić chlebki naan w domowych warunkach? To bardzo proste. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę, jogurt, wodę. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski na blat obsypany mąką, podziel na 8 równych porcji. Każdą porcję ciasta rozwałkowuj na cienki placek.
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej jedną łyżkę oleju. Możesz również przygotować chlebki naan na suchej patelni. Gdy patelnia będzie już mocno rozgrzana, przełóż na nią placek, gdy placek zacznie „bomblować”, obróć go na drugą stronę. Powtarzaj tę czynność z pozostałymi plackami. Chlebek naan gotowy. Teraz możesz go podać ze swoimi ulubionymi dodatkami np. hummusem, masłem czosnkowym czy aromatycznym curry. Smacznego!
Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?