Żaden podpłomyk, żadna tortilla. Te chlebki zrobią furorę na każdej imprezie

W kuchni indyjskiej królują chlebki naan, które wypiekane są w glinianym piecu, zwanym tandoor. Jednak te przepyszne chlebki możemy z powodzeniem przygotować w domowych warunkach. Wystarczy… patelnia!

ObrazekPyszności - fot. Dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Chlebki naan doskonale smakują z humusem, ostrymi sosami, pastami warzywnymi, curry czy dal. W Indiach chlebki nie raz zastępują po prostu sztućce. Są bowiem elastyczne i świetnie zgarniają gęsty sos z talerza. Przygotowanie tych chlebków jest dziecinnie proste. Większość składników zapewne macie w swojej kuchni. Jeśli więc macie ochotę na przepyszny dodatek do treściwych sosów czy gulaszy, sięgnijcie po te hinduską recepturę.

Pierwszy raz jadłam taki chlebek w restauracji i postanowiłam przygotować w domu. Zachęcam wszystkich, bo chlebek jest pyszny i prosty do zrobienia, idealny na imprezy jako dodatek do mięsa

– przekonuje Beata, autorka bloga Kulinarna chwila.

Chlebek naan – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 24 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szk. letniej wody
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić chlebki naan w domowych warunkach? To bardzo proste. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę, jogurt, wodę. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski na blat obsypany mąką, podziel na 8 równych porcji. Każdą porcję ciasta rozwałkowuj na cienki placek.
  3. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej jedną łyżkę oleju. Możesz również przygotować chlebki naan na suchej patelni. Gdy patelnia będzie już mocno rozgrzana, przełóż na nią placek, gdy placek zacznie „bomblować”, obróć go na drugą stronę. Powtarzaj tę czynność z pozostałymi plackami. Chlebek naan gotowy. Teraz możesz go podać ze swoimi ulubionymi dodatkami np. hummusem, masłem czosnkowym czy aromatycznym curry. Smacznego!

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach