Surówka z marchewki nigdy nie smakowała lepiej. Sekretem jest jeden składnik

W dorosłym życiu bardzo chętnie sięgamy do przysmaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Potrawy z PRL-u potrafią wywołać prawdziwy zachwyt. Podobnie, jak niektóre dodatki do obiadu. A skoro o nich mowa, to warto sięgnąć po sprawdzoną, babciną recepturę. Surówka z marchewki zachwyci wszystkich twoich domowników.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Z pewnością, niejednokrotnie miałeś w swoim domu taką sytuację, że zupełnie nie miałeś pomysłu, z jakim warzywnym dodatkiem połączyć przygotowany przez ciebie obiad. W sytuacji, gdy zależało ci na czymś szybkim, sięgałeś po składniki, które masz pod ręką w swojej kuchni. A, że praktycznie każdy ma w swoim domu marchewkę, to dobrą opcją będzie surówka z przepisu babci, którą możesz przygotować właśnie teraz.

Surówka z marchewki - sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie idealny obiad bez dobrej surówki, która stanowi uzupełnienie posiłku. Możliwości jest bardzo dużo, ale często najlepszym wyjściem jest postawienie na to, co najprostsze. A taka wydaje się surówka z marchewki, którą zrobisz z zaledwie kilku składników. Podstawą będzie tu oczywiście marchewka oraz pewne składniki, które stworzą przysmak, który wielu osobom kojarzy się z czasem dzieciństwa.

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com

Taka surówkę serwowano do obiadu w przedszkolu, szkole, czy na obiedzie u babci. I to właśnie u niej smakowała najlepiej. Jeśli zależy ci na tym, by odtworzyć ten prosty przepis na to uzupełnienie twojego obiadu, to sięgnij po tę recepturę właśnie teraz. Surówkę robi się miło, łatwo i przyjemnie, a każdy, kto jej spróbuje, będzie wniebowzięty.

Surówka z marchewki - jak ją zrobić?

Można pokusić się o stwierdzenie, że surówka z marchewki to prawdziwy rarytas, jeśli weźmie się pod uwagę dodatki do obiadu. Smakuje wybornie, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie parę chwil. Będzie smacznie i kolorowo na każdym talerzu.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • kawałek cebulki
  • jabłko, np. szara reneta
  • olej
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier.
Obrazek
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i opłucz marchewki i następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i przełóż ją do miski.
  2. Jabłko umyj i obierz ze skórki i następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i dodaj do marchewki. Pamiętaj, że ilość jabłka musi być dostosowana do twoich preferencji smakowych.
  3. Obierz i posiekaj cebulkę i dodaj ją do pozostałych składników.
  4. Do wymieszanych warzyw i jabłka dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem oraz dodaj odrobinę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki. Smacznego!

Szukasz inspiracji na wielkanocne wypieki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska