Surówka z marchewki nigdy nie smakowała lepiej. Sekretem jest jeden składnik

W dorosłym życiu bardzo chętnie sięgamy do przysmaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Potrawy z PRL-u potrafią wywołać prawdziwy zachwyt. Podobnie, jak niektóre dodatki do obiadu. A skoro o nich mowa, to warto sięgnąć po sprawdzoną, babciną recepturę. Surówka z marchewki zachwyci wszystkich twoich domowników.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Z pewnością, niejednokrotnie miałeś w swoim domu taką sytuację, że zupełnie nie miałeś pomysłu, z jakim warzywnym dodatkiem połączyć przygotowany przez ciebie obiad. W sytuacji, gdy zależało ci na czymś szybkim, sięgałeś po składniki, które masz pod ręką w swojej kuchni. A, że praktycznie każdy ma w swoim domu marchewkę, to dobrą opcją będzie surówka z przepisu babci, którą możesz przygotować właśnie teraz.

Surówka z marchewki - sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie idealny obiad bez dobrej surówki, która stanowi uzupełnienie posiłku. Możliwości jest bardzo dużo, ale często najlepszym wyjściem jest postawienie na to, co najprostsze. A taka wydaje się surówka z marchewki, którą zrobisz z zaledwie kilku składników. Podstawą będzie tu oczywiście marchewka oraz pewne składniki, które stworzą przysmak, który wielu osobom kojarzy się z czasem dzieciństwa.

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com

Taka surówkę serwowano do obiadu w przedszkolu, szkole, czy na obiedzie u babci. I to właśnie u niej smakowała najlepiej. Jeśli zależy ci na tym, by odtworzyć ten prosty przepis na to uzupełnienie twojego obiadu, to sięgnij po tę recepturę właśnie teraz. Surówkę robi się miło, łatwo i przyjemnie, a każdy, kto jej spróbuje, będzie wniebowzięty.

Surówka z marchewki - jak ją zrobić?

Można pokusić się o stwierdzenie, że surówka z marchewki to prawdziwy rarytas, jeśli weźmie się pod uwagę dodatki do obiadu. Smakuje wybornie, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie parę chwil. Będzie smacznie i kolorowo na każdym talerzu.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • kawałek cebulki
  • jabłko, np. szara reneta
  • olej
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier.
Obrazek
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i opłucz marchewki i następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach i przełóż ją do miski.
  2. Jabłko umyj i obierz ze skórki i następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i dodaj do marchewki. Pamiętaj, że ilość jabłka musi być dostosowana do twoich preferencji smakowych.
  3. Obierz i posiekaj cebulkę i dodaj ją do pozostałych składników.
  4. Do wymieszanych warzyw i jabłka dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem oraz dodaj odrobinę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki. Smacznego!

Szukasz inspiracji na wielkanocne wypieki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟