Nie w restauracji, lecz w domu. To tu powstaje najlepsze curry z kurczakiem
Lubisz curry? Jeśli tak, to wiedz, że nie musisz wybierać się po nie do restauracji i płacić jak za złoto. Tę smaczną i prostą potrawę bez problemu przygotujesz we własnym domu, być może rozpoczynając właśnie swoją przygodę z kuchnią indyjską.
18.06.2024 | aktual.: 18.06.2024 08:15
Patrząc na coraz większą liczbę spotykanych restauracji serwujących kuchnię indyjską, wnioski wydają się oczywiste. Potrawy takie, jak Tikka Masala, Kofta czy curry stały się nad Wisłą znacznie bardziej popularne, niż można było się tego spodziewać. Polacy polubili ostre, intensywne smaki kuchni znad Gangesu i zdarza się, że poza raczeniem się tamtejszymi specjałami w restauracjach, próbują nawet własnych sił w przygotowaniu ich w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście na szczególne wyróżnienie w kwestii kuchni indyjskiej zasługuje wspomniane wcześniej curry. Ten sposób serwowania potraw wyjątkowo mocno spodobał się Polakom. I nie tylko im, bo wiele narodów postanowiło "adoptować" curry — np. Japończycy serwują u siebie kare raisu — swoją własną odmianę curry z ryżem.
Zobacz także
I tylko czekać, aż Polacy zrobią to samo, prawda? Jednak zanim stanie się to oficjalne, możemy przygotować curry z kurczakiem, które przypomina dania podawane w restauracjach indyjskich, a które jednocześnie wpasuje się w gusta naszych narodowych kubków smakowych. To sprawdzony sposób na obiad dla całej rodziny, sam przepis jest banalnie prosty, a składniki tanie. Powodzenia!
Curry z kurczakiem
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 150 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta kurkumy,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1/2 cebuli,
- 1 marchewka,
- 1/2 papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru,
- 1 łyżka mąki
- 120 ml mleka kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w filety. Przełóż do miski i podlej łyżką oliwy z oliwek. Następnie dodaj przyprawy i całość wymieszaj. Na koniec panieruj mięso w mące.
- Marchewkę pokrój w półplastry, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Imbir zetrzyj, a czosnek przepuść przez praskę.
- Kurczaka przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smaż przez 3 minuty na stronę i zdejmij mięso.
- Teraz na jego miejsce daj warzywa. Po kilku minutach smażenia podlej je bulionem, zagotuj. Ponownie umieść na patelni kurczaka. Wlej mleko kokosowe, gotuj następne 3 minuty. Podawaj z ryżem jaśminowym. Smacznego!