Zapomnij o tłustej śmietanie i cukrze. Tak zrobisz zdrowe lody, które zjesz bez wyrzutów sumienia
Jesteś na diecie lub po prostu uważasz na to, co ląduje na twoim talerzu, a jednak od czasu chciałbyś zjeść pyszny deser? Jeśli tak to postaw na taki w wersji fit. Smakowite domowe lody pistacjowe, będziesz mógł zjeść bez obaw. Zrobisz je bez cukru i tłustej śmietany. W dodatku z 3 prostych składników. Zainteresowany?
17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 14:20
Nie od dziś wiadomo, że im krótszy skład, tym lepiej. Tak też jest w przypadku tych pysznych domowych lodów pistacjowych. Trzy proste składniki, a mimo to pełnia smaku i zadowolenia. Do tego bogactwo składników odżywczych i pełnowartościowego białka. Dietetycy już od dawna zalecają przygotowywanie domowych lodów na jogurtach naturalnych. Tak też jest i w tym przypadku. Pistacje również stanowią porządną porcję zdrowia. Zawierają między innymi Witaminy E, B6, C, a także potas, fosfor, cynk, magnez i kawas foliowy. Ponadto jak to rzeczy, bogate są w wiele kwasów tłuszczowych omega 3.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto dodać, że przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu, co jest kolejną zaletą tych lodów. Czego chcieć więcej? Do dzieła.
Domowe lody pistacjowe - przepis
Jak już wspomnieliśmy, do przygotowania tego zdrowego deseru potrzebujesz tylko 3 prostych składników. Ich połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe przy jednoczesnym braku wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 35 g niesolonych pistacji,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki miodu.
Opcjonalnie: gorzka czekolada lub owoce jagodowe do ozdobienia.
Sposób przygotowania:
- Pistacje przesyp do niewielkiej miseczki i zlej wodą. Odstaw na około godzinę. Po tym czasie odcedź je dokładnie i przełóż do blendera, odkładając przy tym łyżkę orzechów na bok.
- Następnie do naczynia dodaj jogurt naturalny i miód. Całość zblenduj na gładką masę.
- Odstawione orzechy pistacjowe drobno posiekaj i dodaj do masy na lody, po czym dokładnie wymieszaj.
- Całość przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Deser podawaj posypany gorzką czekoladą lub z dodatkiem owoców jagodowych.