Zapomnij o tłustej śmietanie i cukrze. Tak zrobisz zdrowe lody, które zjesz bez wyrzutów sumienia
Jesteś na diecie lub po prostu uważasz na to, co ląduje na twoim talerzu, a jednak od czasu chciałbyś zjeść pyszny deser? Jeśli tak to postaw na taki w wersji fit. Smakowite domowe lody pistacjowe, będziesz mógł zjeść bez obaw. Zrobisz je bez cukru i tłustej śmietany. W dodatku z 3 prostych składników. Zainteresowany?
Nie od dziś wiadomo, że im krótszy skład, tym lepiej. Tak też jest w przypadku tych pysznych domowych lodów pistacjowych. Trzy proste składniki, a mimo to pełnia smaku i zadowolenia. Do tego bogactwo składników odżywczych i pełnowartościowego białka. Dietetycy już od dawna zalecają przygotowywanie domowych lodów na jogurtach naturalnych. Tak też jest i w tym przypadku. Pistacje również stanowią porządną porcję zdrowia. Zawierają między innymi Witaminy E, B6, C, a także potas, fosfor, cynk, magnez i kawas foliowy. Ponadto jak to rzeczy, bogate są w wiele kwasów tłuszczowych omega 3.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat
Warto dodać, że przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu, co jest kolejną zaletą tych lodów. Czego chcieć więcej? Do dzieła.
Domowe lody pistacjowe - przepis
Jak już wspomnieliśmy, do przygotowania tego zdrowego deseru potrzebujesz tylko 3 prostych składników. Ich połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe przy jednoczesnym braku wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 35 g niesolonych pistacji,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki miodu.
Opcjonalnie: gorzka czekolada lub owoce jagodowe do ozdobienia.
Sposób przygotowania:
- Pistacje przesyp do niewielkiej miseczki i zlej wodą. Odstaw na około godzinę. Po tym czasie odcedź je dokładnie i przełóż do blendera, odkładając przy tym łyżkę orzechów na bok.
- Następnie do naczynia dodaj jogurt naturalny i miód. Całość zblenduj na gładką masę.
- Odstawione orzechy pistacjowe drobno posiekaj i dodaj do masy na lody, po czym dokładnie wymieszaj.
- Całość przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Deser podawaj posypany gorzką czekoladą lub z dodatkiem owoców jagodowych.