PrzepisDeseryZalej zmiksowane owoce i wstaw do zamrażarki. To najlepsze lody dla ochłody

Zalej zmiksowane owoce i wstaw do zamrażarki. To najlepsze lody dla ochłody

Domowe lody owocowe
Domowe lody owocowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Svetlana

07.06.2024 19:45, aktual.: 08.06.2024 00:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

"Gucio potwierdza, domowe lody najlepsze" - napisała Anna Starmach na swoim Instagramie. Każda mama wie, że dzieci kochają lody. Dlatego warto zrobić je samodzielnie, bo wtedy świetnie znamy skład tego deseru i nie ma w nich długiego szeregu barwników, aromatów, konserwantów czy stabilizatorów.

Przygotowanie lodów mlecznych w domu jest trudniejsze, są nawet do tego specjalne urządzenia. Jednak kiedy mamy na myśli najprostsze wersje tego deseru, czyli z zamrożonych owoców, to jest wręcz odwrotnie.

Lody z sezonowych owoców

Lody owocowe są niezwykle proste do zrobienia i można je zaliczyć do zdrowych przekąsek. A to dlatego, że przygotujemy je z samych owoców lub z dodatkiem wody, soku czy jogurtu. Nie trzeba ich dosładzać, ani wzbogacać żadnymi ulepszaczami. Bazują na owocach sezonowych. Idealnie nadają się na nie truskawki, maliny, borówki amerykańskie czy jagody. Takie desery można robić bez przepisu. Wystarczy zmiksować owoce, dodać trochę wody lub soku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko na diecie

Lody owocowe, czyli sorbety wciąż są mniej popularne niż lody mleczne. Na pewno wpływ na to mają przyzwyczajenie i to, że mają opinię deseru dla odchudzających się. To prawda, można je jeść nawet na diecie, bo są znacznie mniej kaloryczne. Sorbety zawierają też z reguły mniej cukru, a czasami wcale. To także dobry wybór dla osób, które nie tolerują laktozy. I oczywiście dla dzieci, zwłaszcza gdy mają problemy z alergią. W końcu sorbety bazują przede wszystkim na owocach. Nadają się na nie praktycznie wszystkie. Im bardziej soczyste, tym mniej wody do nich dodajemy.

Przełam smak

Jeśli chcesz przełamać smak owocowych lodów, możesz sięgnąć po dodatkowe składniki. Jednym z nich będzie jogurt naturalny, który po wymieszaniu z przecierem owocowym nada lodom bardziej aksamitnej konsystencji. Taki deser zrobiła dla swoich dzieci Anna Starmach. Po prostu wymieszała przecier z mango z jogurtem naturalnym, który złagodził kwaskowaty posmak. Do zmiksowanych owoców można też dodać miód. Chcesz, by lody były jeszcze bardziej orzeźwiające? Do owoców dodaj posiekanej mięty, bazylii albo soku z cytryny. Smak lodów owocowych łatwo też odmienić, dodając do nich szczyptę przypraw, np. wanilii czy cynamonu. Gdy przygotowujesz lody dla dzieci, warto kupić specjalne foremki. Ich wybór na rynku jest ogromny.

Przepis na lody owocowe

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek,
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich,
  • 1/2 mango,
  • 1 szklanka wody mineralnej.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, odszypułkuj, zblenduj z 1/3 wody mineralnej. Borówki umyj, zblenduj z połową pozostałej wody. Mango obierz, zblenduj z pozostałą wodą.
  2. Przygotowanymi masami owocowymi napełnij foremki na lody. Włóż do zamrażarki na 5-7 godzin. I gotowe!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
lodyzdrowe lodylekkie desery