Zapomnij o serniku na zimno. Ten deser będzie nowym hitem w upalne dni
Latem marzy ci się deser niezbyt słodki, dobrze schłodzony, ze śmietankowym, ale także owocowym posmakiem. Jeśli nasze przewidywania są dobre, to mamy świetną propozycję. Do wszystkich zalet tego deseru trzeba dodać jeszcze jedną - przygotowanie jest proste i szybkie. Spróbuj, a będziesz do tego przepisu wracać aż do jesieni.
06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 08:51
Desery na zimno królują latem. Na szczycie listy są na pewno serniki i lody. Jednak możliwości jest dużo więcej. Dziś mamy propozycję pysznego ciasta, do którego potrzebne składniki można kupić znacznie wcześniej.
Deser na zimno lista zakupów
Owocowy posmak w tym deserze zapewnia ananas w puszcze. Zaś do przygotowania mlecznej masy niezbędne jest mleko skondensowane, jogurt oraz śmietanka. Spód powstaje z herbatników i masła. Na liście zakupów musi być też agar-agar lub żelatyna. Zapewniamy, że nawet w sezonie na świeże owoce warto zgromadzić potrzebne składniki i zrobić ten deser. Jest puszysty, śmietankowy, a ananas dodaje mu słodyczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko trzy składniki
Gdy przygotujesz ten deser, możesz się spodziewać pytań o śmietankową masę. Jest pyszna i lekka. To efekt połączenia aż trzech rodzajów nabiału - jogurtu, śmietanki i mleka skondensowanego. Ten ostatni produkt coraz częściej stosujemy w różnego rodzaju ciastach. Takie mleko jest gęste i zdecydowanie podkręca smak. Powstaje na skutek odparowania wody z pełnotłustego mleka. Do tego deseru można użyć słodzonego, lub niesłodzonego - zależy od preferencji smakowych.
Deser śmietankowy z brzoskwiniami
Składniki:
- 6 plastrów ananasa z puszki + 1/2 szklanki słodkiej zalewy spod owoców,
- 200 g herbatników, mogą być kakaowe,
- 100 g masła,
- 400 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 200 g skondensowanego mleka,
- 3 łyżeczki agar-agar.
Sposób przygotowania:
- Ciastka zmiksuj na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Ubij ją mocno dnem szklanki, by masa miała równą powietrznię.
- Ananasa pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z zalewą.
- W garnuszku wymieszaj śmietankę kremówkę, jogurt, mleko skondensowane i agar-agar.
- Zagotuj masę na małej mocy palnika, ciągle mieszając.
- Masę wlej na przygotowany wcześniej spód.
- Gdy masa przestygnie, włóż tortownicę do lodówki na około dwie godziny do lodówki.
- Podgrzej na niewielkim ogniu zalewę z ananasem, ciągle mieszając.
- Stygnącą, tężejącą polewę owocową wlej na schłodzony deser. Włóż go ponownie do lodówki na ostatnie 40 minut.