Zapomnij o serniku na zimno. Ten deser będzie nowym hitem w upalne dni

Latem marzy ci się deser niezbyt słodki, dobrze schłodzony, ze śmietankowym, ale także owocowym posmakiem. Jeśli nasze przewidywania są dobre, to mamy świetną propozycję. Do wszystkich zalet tego deseru trzeba dodać jeszcze jedną - przygotowanie jest proste i szybkie. Spróbuj, a będziesz do tego przepisu wracać aż do jesieni.

Deser na zimno z galaretką ananasowąDeser na zimno z galaretką ananasową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Zajchikova
Dorota Gepert

Desery na zimno królują latem. Na szczycie listy są na pewno serniki i lody. Jednak możliwości jest dużo więcej. Dziś mamy propozycję pysznego ciasta, do którego potrzebne składniki można kupić znacznie wcześniej.

Deser na zimno lista zakupów

Owocowy posmak w tym deserze zapewnia ananas w puszcze. Zaś do przygotowania mlecznej masy niezbędne jest mleko skondensowane, jogurt oraz śmietanka. Spód powstaje z herbatników i masła. Na liście zakupów musi być też agar-agar lub żelatyna. Zapewniamy, że nawet w sezonie na świeże owoce warto zgromadzić potrzebne składniki i zrobić ten deser. Jest puszysty, śmietankowy, a ananas dodaje mu słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Tylko trzy składniki

Gdy przygotujesz ten deser, możesz się spodziewać pytań o śmietankową masę. Jest pyszna i lekka. To efekt połączenia aż trzech rodzajów nabiału - jogurtu, śmietanki i mleka skondensowanego. Ten ostatni produkt coraz częściej stosujemy w różnego rodzaju ciastach. Takie mleko jest gęste i zdecydowanie podkręca smak. Powstaje na skutek odparowania wody z pełnotłustego mleka. Do tego deseru można użyć słodzonego, lub niesłodzonego - zależy od preferencji smakowych.

Deser śmietankowy z brzoskwiniami

Składniki:

  • 6 plastrów ananasa z puszki + 1/2 szklanki słodkiej zalewy spod owoców,
  • 200 g herbatników, mogą być kakaowe,
  • 100 g masła,
  • 400 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 200 g skondensowanego mleka,
  • 3 łyżeczki agar-agar.

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka zmiksuj na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Ubij ją mocno dnem szklanki, by masa miała równą powietrznię.
  2. Ananasa pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z zalewą.
  3. W garnuszku wymieszaj śmietankę kremówkę, jogurt, mleko skondensowane i agar-agar.
  4. Zagotuj masę na małej mocy palnika, ciągle mieszając.
  5. Masę wlej na przygotowany wcześniej spód.
  6. Gdy masa przestygnie, włóż tortownicę do lodówki na około dwie godziny do lodówki.
  7. Podgrzej na niewielkim ogniu zalewę z ananasem, ciągle mieszając.
  8. Stygnącą, tężejącą polewę owocową wlej na schłodzony deser. Włóż go ponownie do lodówki na ostatnie 40 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟