WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Zapomnij o serniku na zimno. Ten deser będzie nowym hitem w upalne dni

Latem marzy ci się deser niezbyt słodki, dobrze schłodzony, ze śmietankowym, ale także owocowym posmakiem. Jeśli nasze przewidywania są dobre, to mamy świetną propozycję. Do wszystkich zalet tego deseru trzeba dodać jeszcze jedną - przygotowanie jest proste i szybkie. Spróbuj, a będziesz do tego przepisu wracać aż do jesieni.

Deser na zimno z galaretką ananasowąDeser na zimno z galaretką ananasową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Zajchikova
Dorota Gepert

Desery na zimno królują latem. Na szczycie listy są na pewno serniki i lody. Jednak możliwości jest dużo więcej. Dziś mamy propozycję pysznego ciasta, do którego potrzebne składniki można kupić znacznie wcześniej.

Deser na zimno lista zakupów

Owocowy posmak w tym deserze zapewnia ananas w puszcze. Zaś do przygotowania mlecznej masy niezbędne jest mleko skondensowane, jogurt oraz śmietanka. Spód powstaje z herbatników i masła. Na liście zakupów musi być też agar-agar lub żelatyna. Zapewniamy, że nawet w sezonie na świeże owoce warto zgromadzić potrzebne składniki i zrobić ten deser. Jest puszysty, śmietankowy, a ananas dodaje mu słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Tylko trzy składniki

Gdy przygotujesz ten deser, możesz się spodziewać pytań o śmietankową masę. Jest pyszna i lekka. To efekt połączenia aż trzech rodzajów nabiału - jogurtu, śmietanki i mleka skondensowanego. Ten ostatni produkt coraz częściej stosujemy w różnego rodzaju ciastach. Takie mleko jest gęste i zdecydowanie podkręca smak. Powstaje na skutek odparowania wody z pełnotłustego mleka. Do tego deseru można użyć słodzonego, lub niesłodzonego - zależy od preferencji smakowych.

Deser śmietankowy z brzoskwiniami

Składniki:

  • 6 plastrów ananasa z puszki + 1/2 szklanki słodkiej zalewy spod owoców,
  • 200 g herbatników, mogą być kakaowe,
  • 100 g masła,
  • 400 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 200 g skondensowanego mleka,
  • 3 łyżeczki agar-agar.

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka zmiksuj na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Ubij ją mocno dnem szklanki, by masa miała równą powietrznię.
  2. Ananasa pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z zalewą.
  3. W garnuszku wymieszaj śmietankę kremówkę, jogurt, mleko skondensowane i agar-agar.
  4. Zagotuj masę na małej mocy palnika, ciągle mieszając.
  5. Masę wlej na przygotowany wcześniej spód.
  6. Gdy masa przestygnie, włóż tortownicę do lodówki na około dwie godziny do lodówki.
  7. Podgrzej na niewielkim ogniu zalewę z ananasem, ciągle mieszając.
  8. Stygnącą, tężejącą polewę owocową wlej na schłodzony deser. Włóż go ponownie do lodówki na ostatnie 40 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat