PrzepisCiastaCiasto mokka z kawową nutką dosłownie skradło moje serce. Lepszego deseru nie jadłam

Ciasto mokka z kawową nutką dosłownie skradło moje serce. Lepszego deseru nie jadłam

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

02.06.2024 17:03, aktual.: 13.06.2024 12:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe ciasto z dodatkiem kawy rozpływa się ustach już od pierwszego kęsa. Nic więc dziwnego, że gdy pojawia się na stole, zachwytom nie ma końca. Ty również możesz je zrobić i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym deserem.

Kawałek pysznego ciasta w towarzystwie aromatycznej kawy po obiedzie to gotowa recepta na udane popołudnie. Poznaj więc niezawodny przepis na domowe ciasto mokka, które nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca samym wyglądem. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku. Na cały wypiek składa się puszysty jak chmurka biszkopt, kawowy poncz, który doda całości niesamowitych walorów smakowych oraz dwie przepyszne masy: budyniowa i śmietankowa. Po prostu niebo w gębie. Wyśmienite espresso do tego przepisu najlepiej przygotować w ekspresie do kawy marki Jura C8.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto mokka z kawowym ponczem — przepis

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao. 

Poncz: 

  • 40 ml espresso. 

Masa budyniowa: 

  • 750 ml mleka,
  • 2 budynie o smaku toffi,
  • 200 g masła. 

Masa śmietankowa: 

  • 1 l śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Dekoracja: 

  • płatki czekoladowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym ciastem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu, który będzie spodem deseru. Aby go zrobić, przy pomocy robota kuchennego ubijam białka z dodatkiem cukru. Następnie do miski trafiają żółtka oraz przesiane przez sitko: mąka, proszek do pieczenia i kakao. 

W pierwszej kolejności przygotowuję biszkopt
W pierwszej kolejności przygotowuję biszkopt© Licencjodawca | Pyszności

Dzięki przesianiu sypkich produktów biszkopt będzie jeszcze bardziej puszysty. 

Krok 2. Kiedy ciasto jest już gładkie, przelewam je do formy (18 cm x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie trafia do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Upieczone ciasto polewam aromatycznym espresso, dzięki czemu będzie idealnie wilgotne. Taki dodatek pozytywnie wpłynie również na sam smak biszkoptu, będzie bogatszy i znacznie bardziej wyrazisty.

W przepisie nie zabraknie kawowego akcentu
W przepisie nie zabraknie kawowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję kolejne warstwy. Zaczynam od masy budyniowej. W tym celu łączę budynie w proszku z 300 ml mleka. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję je razem z kawałkami masła. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, do garnka trafiają wcześniej przygotowane budynie. Całość gotuję do chwili, aż masa stanie się idealnie gęsta. 

Krem z dodatkiem budyni jest strzałem w 10!
Krem z dodatkiem budyni jest strzałem w 10!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową masę rozprowadzam na biszkopcie z dodatkiem kawy, po czym przykrywam budyniową warstwę folią spożywczą. Robię to po to, aby na masie budyniowej nie powstał niepotrzebny kożuch. Ciasto na tym etapie wstawiam na 3 godziny do lodówki. 

Ciasto na tym etapie wstawiam do lodówki
Ciasto na tym etapie wstawiam do lodówki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję masę na bazie śmietanki, która jednocześnie jest ostatnim etapem przygotowania pysznego deseru. Tym razem zaczynam od połączenia sproszkowanej żelatyny z gorącą wodą. Następnie ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Po chwili do miseczki z wcześniej przygotowaną żelatyną dodaję trochę masy z miski i dokładnie mieszam. Dopiero wtedy pozostała zawartość miseczki może trafić do ubitej śmietanki.

Drugi krem będzie śmietankowy
Drugi krem będzie śmietankowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Śmietankową masę rozprowadzam bezpośrednio na budyniowej warstwie. Deser dekoruję na koniec płatkami czekoladowymi, po czym wkładam go po raz kolejny do lodówki. Tym razem na 5 godzin.

Czekolady nigdy za wiele
Czekolady nigdy za wiele© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Gotowe ciasto kroję na mniejsze elementy i serwuję z dodatkiem świeżej mięty. Smacznego!

Ciasto z kawowym akcentem ma w sobie to "coś"
Ciasto z kawowym akcentem ma w sobie to "coś"© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideociasto