PrzepisCiastaSernik pistacjowy. Z tego przepisu jest tak łatwy, że uda się każdemu

Sernik pistacjowy. Z tego przepisu jest tak łatwy, że uda się każdemu

Prosty sernik pistacjowy.
Prosty sernik pistacjowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan

01.06.2024 10:42, aktual.: 01.06.2024 11:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pistacje są w modzie. Tak jak i serniki. Połączenie tych dwóch składników to prawdziwe niebo na talerzu. Jeśli marzy ci się sernik pistacjowy, z łatwością przygotujesz go w domu. Ten przepis jest tak prosty, że poradziłby sobie z nim nawet przedszkolak.

Lody, ciasta, kremy, serniki, desery, a nawet kawa — pistacje opanowały świat. Ciasta z dodatkiem pistacji sprzedają się na pniu, podobnie jak lody. Choć ich smak towarzyszy nam od wielu lat, jeszcze nigdy nie był tak modny, jak teraz.

Są słodkie, słone i intensywnie orzechowe. Pasują zarówno do dań wytrawnych jak i do deserów. Nie ma nic lepszego niż kawałek kremowego, pistacjowego sernika. Z łatwością zrobisz go w domu. Poznaj przepis, który uda się nawet początkującemu cukiernikowi. Prościej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostszy sernik pistacjowy. Zrobisz go w 15 minut

Pistacje są bardzo intensywne w smaku. Nie potrzeba ich wiele, aby wybijały się na pierwszy plan. Z tego powodu często lądują w kremach, ciastach czy deserach. Choć dietetycy zgodnie twierdzą, że pistacje to samo zdrowie, mają one jedną, małą wadę — są bardzo kaloryczne. W 100 g pistacji znajdują się aż 563 kalorie. Sernik z dodatkiem pistacji staje się więc istną bombą kaloryczną.

Nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionego deseru. Poznaj przepis na prosty sernik pistacjowy, który uda się każdemu. W odróżnieniu od klasycznego sernika ma niewiele kalorii, bowiem nie znajdziesz w nim ani grama cukru. Zastępuje go erytrol, czyli jeden z najpopularniejszych słodzików.

Dietetyczny sernik pistacjowy - przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 3/4 szklanki erytrolu,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 100 g kremu pistacjowego,
  • 50 ml kremówki,
  • garść kruszonych pistacji,
  • 200 g herbatników lub kruchych ciasteczek.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiel w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Przesyp je do okrągłej formy i wyrównaj ją za pomocą silikonowej szpatułki bądź łyżki.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Przełóż do niej twaróg i dodaj do niego jajka. Wsyp erytrol, budyń i 70 g masy pistacjowej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 stp.C., grzanie góra-dół.
  4. Przelej ją do wypełnionej ciastkami formy, a następnie włóż ją do piekarnika. Piecz ciasto przez 45-55 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.
  6. Kremówkę wymieszaj z pastą pistacjową, a następnie polej nią gotowe ciasto. Na koniec udekoruj je pokruszonymi pistacjami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl