Sernik pistacjowy. Z tego przepisu jest tak łatwy, że uda się każdemu

Pistacje są w modzie. Tak jak i serniki. Połączenie tych dwóch składników to prawdziwe niebo na talerzu. Jeśli marzy ci się sernik pistacjowy, z łatwością przygotujesz go w domu. Ten przepis jest tak prosty, że poradziłby sobie z nim nawet przedszkolak.

Prosty sernik pistacjowy.Prosty sernik pistacjowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan

Lody, ciasta, kremy, serniki, desery, a nawet kawa — pistacje opanowały świat. Ciasta z dodatkiem pistacji sprzedają się na pniu, podobnie jak lody. Choć ich smak towarzyszy nam od wielu lat, jeszcze nigdy nie był tak modny, jak teraz.

Są słodkie, słone i intensywnie orzechowe. Pasują zarówno do dań wytrawnych jak i do deserów. Nie ma nic lepszego niż kawałek kremowego, pistacjowego sernika. Z łatwością zrobisz go w domu. Poznaj przepis, który uda się nawet początkującemu cukiernikowi. Prościej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Najprostszy sernik pistacjowy. Zrobisz go w 15 minut

Pistacje są bardzo intensywne w smaku. Nie potrzeba ich wiele, aby wybijały się na pierwszy plan. Z tego powodu często lądują w kremach, ciastach czy deserach. Choć dietetycy zgodnie twierdzą, że pistacje to samo zdrowie, mają one jedną, małą wadę — są bardzo kaloryczne. W 100 g pistacji znajdują się aż 563 kalorie. Sernik z dodatkiem pistacji staje się więc istną bombą kaloryczną.

Nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionego deseru. Poznaj przepis na prosty sernik pistacjowy, który uda się każdemu. W odróżnieniu od klasycznego sernika ma niewiele kalorii, bowiem nie znajdziesz w nim ani grama cukru. Zastępuje go erytrol, czyli jeden z najpopularniejszych słodzików.

Dietetyczny sernik pistacjowy - przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 3/4 szklanki erytrolu,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 100 g kremu pistacjowego,
  • 50 ml kremówki,
  • garść kruszonych pistacji,
  • 200 g herbatników lub kruchych ciasteczek.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiel w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Przesyp je do okrągłej formy i wyrównaj ją za pomocą silikonowej szpatułki bądź łyżki.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Przełóż do niej twaróg i dodaj do niego jajka. Wsyp erytrol, budyń i 70 g masy pistacjowej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 stp.C., grzanie góra-dół.
  4. Przelej ją do wypełnionej ciastkami formy, a następnie włóż ją do piekarnika. Piecz ciasto przez 45-55 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.
  6. Kremówkę wymieszaj z pastą pistacjową, a następnie polej nią gotowe ciasto. Na koniec udekoruj je pokruszonymi pistacjami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥