Sernik pistacjowy. Z tego przepisu jest tak łatwy, że uda się każdemu

Pistacje są w modzie. Tak jak i serniki. Połączenie tych dwóch składników to prawdziwe niebo na talerzu. Jeśli marzy ci się sernik pistacjowy, z łatwością przygotujesz go w domu. Ten przepis jest tak prosty, że poradziłby sobie z nim nawet przedszkolak.

Prosty sernik pistacjowy.Prosty sernik pistacjowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivan
SKOMENTUJ

Lody, ciasta, kremy, serniki, desery, a nawet kawa — pistacje opanowały świat. Ciasta z dodatkiem pistacji sprzedają się na pniu, podobnie jak lody. Choć ich smak towarzyszy nam od wielu lat, jeszcze nigdy nie był tak modny, jak teraz.

Są słodkie, słone i intensywnie orzechowe. Pasują zarówno do dań wytrawnych jak i do deserów. Nie ma nic lepszego niż kawałek kremowego, pistacjowego sernika. Z łatwością zrobisz go w domu. Poznaj przepis, który uda się nawet początkującemu cukiernikowi. Prościej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Najprostszy sernik pistacjowy. Zrobisz go w 15 minut

Pistacje są bardzo intensywne w smaku. Nie potrzeba ich wiele, aby wybijały się na pierwszy plan. Z tego powodu często lądują w kremach, ciastach czy deserach. Choć dietetycy zgodnie twierdzą, że pistacje to samo zdrowie, mają one jedną, małą wadę — są bardzo kaloryczne. W 100 g pistacji znajdują się aż 563 kalorie. Sernik z dodatkiem pistacji staje się więc istną bombą kaloryczną.

Nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionego deseru. Poznaj przepis na prosty sernik pistacjowy, który uda się każdemu. W odróżnieniu od klasycznego sernika ma niewiele kalorii, bowiem nie znajdziesz w nim ani grama cukru. Zastępuje go erytrol, czyli jeden z najpopularniejszych słodzików.

Dietetyczny sernik pistacjowy - przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 3/4 szklanki erytrolu,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 100 g kremu pistacjowego,
  • 50 ml kremówki,
  • garść kruszonych pistacji,
  • 200 g herbatników lub kruchych ciasteczek.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiel w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Przesyp je do okrągłej formy i wyrównaj ją za pomocą silikonowej szpatułki bądź łyżki.
  2. Wyciągnij dużą miskę. Przełóż do niej twaróg i dodaj do niego jajka. Wsyp erytrol, budyń i 70 g masy pistacjowej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 stp.C., grzanie góra-dół.
  4. Przelej ją do wypełnionej ciastkami formy, a następnie włóż ją do piekarnika. Piecz ciasto przez 45-55 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.
  6. Kremówkę wymieszaj z pastą pistacjową, a następnie polej nią gotowe ciasto. Na koniec udekoruj je pokruszonymi pistacjami.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna