Sernik pistacjowy. Z tego przepisu jest tak łatwy, że uda się każdemu
Pistacje są w modzie. Tak jak i serniki. Połączenie tych dwóch składników to prawdziwe niebo na talerzu. Jeśli marzy ci się sernik pistacjowy, z łatwością przygotujesz go w domu. Ten przepis jest tak prosty, że poradziłby sobie z nim nawet przedszkolak.
01.06.2024 | aktual.: 01.06.2024 11:02
Lody, ciasta, kremy, serniki, desery, a nawet kawa — pistacje opanowały świat. Ciasta z dodatkiem pistacji sprzedają się na pniu, podobnie jak lody. Choć ich smak towarzyszy nam od wielu lat, jeszcze nigdy nie był tak modny, jak teraz.
Są słodkie, słone i intensywnie orzechowe. Pasują zarówno do dań wytrawnych jak i do deserów. Nie ma nic lepszego niż kawałek kremowego, pistacjowego sernika. Z łatwością zrobisz go w domu. Poznaj przepis, który uda się nawet początkującemu cukiernikowi. Prościej się już nie da.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostszy sernik pistacjowy. Zrobisz go w 15 minut
Pistacje są bardzo intensywne w smaku. Nie potrzeba ich wiele, aby wybijały się na pierwszy plan. Z tego powodu często lądują w kremach, ciastach czy deserach. Choć dietetycy zgodnie twierdzą, że pistacje to samo zdrowie, mają one jedną, małą wadę — są bardzo kaloryczne. W 100 g pistacji znajdują się aż 563 kalorie. Sernik z dodatkiem pistacji staje się więc istną bombą kaloryczną.
Nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionego deseru. Poznaj przepis na prosty sernik pistacjowy, który uda się każdemu. W odróżnieniu od klasycznego sernika ma niewiele kalorii, bowiem nie znajdziesz w nim ani grama cukru. Zastępuje go erytrol, czyli jeden z najpopularniejszych słodzików.
Dietetyczny sernik pistacjowy - przepis
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 5 jajek,
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki erytrolu,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 100 g kremu pistacjowego,
- 50 ml kremówki,
- garść kruszonych pistacji,
- 200 g herbatników lub kruchych ciasteczek.
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmiel w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Przesyp je do okrągłej formy i wyrównaj ją za pomocą silikonowej szpatułki bądź łyżki.
- Wyciągnij dużą miskę. Przełóż do niej twaróg i dodaj do niego jajka. Wsyp erytrol, budyń i 70 g masy pistacjowej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175 stp.C., grzanie góra-dół.
- Przelej ją do wypełnionej ciastkami formy, a następnie włóż ją do piekarnika. Piecz ciasto przez 45-55 minut.
- Po upieczeniu pozostaw je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.
- Kremówkę wymieszaj z pastą pistacjową, a następnie polej nią gotowe ciasto. Na koniec udekoruj je pokruszonymi pistacjami.