Po spróbowaniu od razu poprosiłam o przepis. "Ciasto sąsiadki" mogłabym jeść codziennie

Po raz pierwszy spróbowałam go u sąsiadki i od razu poprosiłam o przepis. Ten kremowy sernik zamknięty w puszystym, czekoladowym cieście mogłabym jeść codziennie. Poznaj prosty przepis na "ciasto sąsiadki" znane też jako sernik Izaura.

"Ciasto sąsiadki" czyli sernik Izaura we współczesnej wersji."Ciasto sąsiadki" czyli sernik Izaura we współczesnej wersji.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Danny Hooks

Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej już dawno odeszły w zapomnienie. Mimo to, wiele osób darzy je ogromnym sentymentem, a ówczesne wynalazki zdają się przechodzić swój renesans. Dotyczy to mebli, sztuki, ubrań, a nawet potraw.

Coraz częściej sięgamy po przepisy z tamtych czasów. Szczególną popularnością cieszą się ciasta i desery. Jednym z takich sentymentalnych ciast jest sernik Izaura. To kremowy i puszysty sernik, który otoczony jest miękkim, czekoladowym ciastem. Nie sposób przejść obok niego obojętne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

"Ciasto sąsiadki" czyli kultowy sernik Izaura

Sernik Izaura to ciasto, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu serwowano przy każdej możliwej okazji. Jest bardzo proste, a przy tym niezwykle efektowne. Składa się z dwóch warstw — kakaowej i serowej. Z wyglądu przypomina znane nam dzisiaj sernikobrownie, jednak w odróżnieniu od współczesnej wersji jest znacznie lżejsze.

Warstwa czekoladowa to nic innego jak popularny wówczas "murzynek" czyli klasyczne ciasto czekoladowe na bazie kakao. Środek wypełnia się kremową masą serową, a całość wieńczy się prostą, czekoladową polewą. Może i brzmi to pracochłonnie, jednak przygotowanie zajmie ci mniej niż 20 minut, a większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu.

Sernik Izaura — przepis

Składniki:

Murzynek:

  • kostka masła,
  • 2 szklanki cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek prawdziwego kakao,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • szklanka cukru,
  • pół kostki masła.

Polewa:

  • 200 g czekolady,
  • 100 ml kremówki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kakaowego. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kiedy podwoi swoją objętość, zacznij wbijać do niej jajka, nie przerywając miksowania.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj je do maślano-jajecznej masy i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3. Połowę przygotowanej masy wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. W międzyczasie zajmij się masą serową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Żółtka zmiksuj z masłem i twarogiem, a następnie delikatnie połącz ze sobą obie masy przy pomocy szpatułki.
  5. Tak przygotowaną masę wlej do formy, a następnie rozprowadź na niej resztę kakaowego ciasta.
  6. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 stp. C. grzanie góra-dół przez 40-50 minut. Pozostaw je tam do całkowitego ostudzenia, a w międzyczasie przygotuj polewę.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, dodaj do niej kremówkę. Gotową polewę rozprowadź po upieczonym cieście.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯