Po spróbowaniu od razu poprosiłam o przepis. "Ciasto sąsiadki" mogłabym jeść codziennie
Po raz pierwszy spróbowałam go u sąsiadki i od razu poprosiłam o przepis. Ten kremowy sernik zamknięty w puszystym, czekoladowym cieście mogłabym jeść codziennie. Poznaj prosty przepis na "ciasto sąsiadki" znane też jako sernik Izaura.
Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej już dawno odeszły w zapomnienie. Mimo to, wiele osób darzy je ogromnym sentymentem, a ówczesne wynalazki zdają się przechodzić swój renesans. Dotyczy to mebli, sztuki, ubrań, a nawet potraw.
Coraz częściej sięgamy po przepisy z tamtych czasów. Szczególną popularnością cieszą się ciasta i desery. Jednym z takich sentymentalnych ciast jest sernik Izaura. To kremowy i puszysty sernik, który otoczony jest miękkim, czekoladowym ciastem. Nie sposób przejść obok niego obojętne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu
"Ciasto sąsiadki" czyli kultowy sernik Izaura
Sernik Izaura to ciasto, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu serwowano przy każdej możliwej okazji. Jest bardzo proste, a przy tym niezwykle efektowne. Składa się z dwóch warstw — kakaowej i serowej. Z wyglądu przypomina znane nam dzisiaj sernikobrownie, jednak w odróżnieniu od współczesnej wersji jest znacznie lżejsze.
Warstwa czekoladowa to nic innego jak popularny wówczas "murzynek" czyli klasyczne ciasto czekoladowe na bazie kakao. Środek wypełnia się kremową masą serową, a całość wieńczy się prostą, czekoladową polewą. Może i brzmi to pracochłonnie, jednak przygotowanie zajmie ci mniej niż 20 minut, a większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu.
Sernik Izaura — przepis
Składniki:
Murzynek:
- kostka masła,
- 2 szklanki cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 4 jajka,
- 5 łyżek prawdziwego kakao,
- łyżka proszku do pieczenia.
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 4 jajka,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- szklanka cukru,
- pół kostki masła.
Polewa:
- 200 g czekolady,
- 100 ml kremówki.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta kakaowego. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kiedy podwoi swoją objętość, zacznij wbijać do niej jajka, nie przerywając miksowania.
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj je do maślano-jajecznej masy i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Połowę przygotowanej masy wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W międzyczasie zajmij się masą serową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Żółtka zmiksuj z masłem i twarogiem, a następnie delikatnie połącz ze sobą obie masy przy pomocy szpatułki.
- Tak przygotowaną masę wlej do formy, a następnie rozprowadź na niej resztę kakaowego ciasta.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 stp. C. grzanie góra-dół przez 40-50 minut. Pozostaw je tam do całkowitego ostudzenia, a w międzyczasie przygotuj polewę.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, dodaj do niej kremówkę. Gotową polewę rozprowadź po upieczonym cieście.