Po spróbowaniu od razu poprosiłam o przepis. "Ciasto sąsiadki" mogłabym jeść codziennie

Po raz pierwszy spróbowałam go u sąsiadki i od razu poprosiłam o przepis. Ten kremowy sernik zamknięty w puszystym, czekoladowym cieście mogłabym jeść codziennie. Poznaj prosty przepis na "ciasto sąsiadki" znane też jako sernik Izaura.

"Ciasto sąsiadki" czyli sernik Izaura we współczesnej wersji."Ciasto sąsiadki" czyli sernik Izaura we współczesnej wersji.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Danny Hooks

Czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej już dawno odeszły w zapomnienie. Mimo to, wiele osób darzy je ogromnym sentymentem, a ówczesne wynalazki zdają się przechodzić swój renesans. Dotyczy to mebli, sztuki, ubrań, a nawet potraw.

Coraz częściej sięgamy po przepisy z tamtych czasów. Szczególną popularnością cieszą się ciasta i desery. Jednym z takich sentymentalnych ciast jest sernik Izaura. To kremowy i puszysty sernik, który otoczony jest miękkim, czekoladowym ciastem. Nie sposób przejść obok niego obojętne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

"Ciasto sąsiadki" czyli kultowy sernik Izaura

Sernik Izaura to ciasto, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu serwowano przy każdej możliwej okazji. Jest bardzo proste, a przy tym niezwykle efektowne. Składa się z dwóch warstw — kakaowej i serowej. Z wyglądu przypomina znane nam dzisiaj sernikobrownie, jednak w odróżnieniu od współczesnej wersji jest znacznie lżejsze.

Warstwa czekoladowa to nic innego jak popularny wówczas "murzynek" czyli klasyczne ciasto czekoladowe na bazie kakao. Środek wypełnia się kremową masą serową, a całość wieńczy się prostą, czekoladową polewą. Może i brzmi to pracochłonnie, jednak przygotowanie zajmie ci mniej niż 20 minut, a większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu.

Sernik Izaura — przepis

Składniki:

Murzynek:

  • kostka masła,
  • 2 szklanki cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek prawdziwego kakao,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • szklanka cukru,
  • pół kostki masła.

Polewa:

  • 200 g czekolady,
  • 100 ml kremówki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kakaowego. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kiedy podwoi swoją objętość, zacznij wbijać do niej jajka, nie przerywając miksowania.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj je do maślano-jajecznej masy i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3. Połowę przygotowanej masy wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. W międzyczasie zajmij się masą serową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Żółtka zmiksuj z masłem i twarogiem, a następnie delikatnie połącz ze sobą obie masy przy pomocy szpatułki.
  5. Tak przygotowaną masę wlej do formy, a następnie rozprowadź na niej resztę kakaowego ciasta.
  6. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 stp. C. grzanie góra-dół przez 40-50 minut. Pozostaw je tam do całkowitego ostudzenia, a w międzyczasie przygotuj polewę.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, dodaj do niej kremówkę. Gotową polewę rozprowadź po upieczonym cieście.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa