PrzepisKuchnia włoskaChcesz zostać domowym pizzaiolo? Zacznij od przepisu Magdy Gessler na ciasto

Chcesz zostać domowym pizzaiolo? Zacznij od przepisu Magdy Gessler na ciasto

Ciasto na pizzę według Magdy Gessler - sprawdzony sposób na domową ucztę
Ciasto na pizzę według Magdy Gessler - sprawdzony sposób na domową ucztę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Magda Gessler, Visionsi

27.05.2024 09:35, aktual.: 27.05.2024 09:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naszło cię na przygotowanie pizzy w domu? Z całą pewnością przyda ci się więc sprawdzony przepis na ciasto — podstawę tego dania, przy której szczególną uwagę trzeba zwrócić na jakość. Dzisiaj pokażemy ci, jak tę klasykę włoskich kulinariów przyrządza sama Magda Gessler. Ciekawy?

Chociaż Magda Gessler uchodzi za absolutny autorytet w kwestii tradycyjnej kuchni polskiej, to na tej płaszczyźnie wiedza i umiejętności gwiazdy TVN-u zdecydowanie się nie kończą. Co prawda nie zawsze trzyma się ona wyznaczonych ram klasycznych przepisów kuchni włoskiej (co szczególnie wyraźnie dało się zauważyć przy jej przepisie na carbonarę), to jedno jest pewne: o efekt smakowy możemy się nie martwić. A skoro tak, i skoro wiemy, że duża część sukcesu dobrej pizzy to smaczne ciasto, to dzisiaj chcemy ci zaproponować przyrządzenie "placka" właśnie według przepisu Magdy Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy recepturze gwiazdy "Kuchennych Rewolucji" można zaufać? Według nas — jak najbardziej. Nie tak dawno temu osobiście wybraliśmy się do pizzerii po rewolucjach Magdy Gessler. I chociaż niektóre połączenia smakowe nie do końca przypadły wtedy do gustu naszemu dziennikarzowi, to sama jakość ciasta była niepodważalna. Tę relację możesz sprawdzić, klikając tutaj. My tymczasem przechodzimy do przepisu. Powodzenia!

Ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 200 ml wody,
  • 380 g mąki do pizzy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.
Jednocześnie lekkie i puszyste. Takie jest ciasto na pizzę Magdy Gessler
Jednocześnie lekkie i puszyste. Takie jest ciasto na pizzę Magdy Gessler© Canva | Riedelmeier

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj drożdże, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
  2. Mąkę przesiej i połącz z cukrem, solą i pieprzem. Wlej też oliwę i wodę z drożdżami. Wyrabiaj dłońmi przez około 5-10 minut. Sygnałem do zakończenia powinien być moment, w którym masa przestanie kleić się do rąk.
  3. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na pół godziny.
  4. Zdejmij szmatkę. Czy masa stała się dwukrotnie większa? Jeśli tak, możesz przejść do dalszego etapu.
  5. Podziel ciasto na dwie części i z każdej wyrób placek. Dodaj sos i resztę składników. Przygotowane w ten sposób ciasto na pizzę piecz przez 11-14 minut w 240 stopniach. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także