Chcesz zostać domowym pizzaiolo? Zacznij od przepisu Magdy Gessler na ciasto

Naszło cię na przygotowanie pizzy w domu? Z całą pewnością przyda ci się więc sprawdzony przepis na ciasto — podstawę tego dania, przy której szczególną uwagę trzeba zwrócić na jakość. Dzisiaj pokażemy ci, jak tę klasykę włoskich kulinariów przyrządza sama Magda Gessler. Ciekawy?

Ciasto na pizzę według Magdy Gessler - sprawdzony sposób na domową ucztęCiasto na pizzę według Magdy Gessler - sprawdzony sposób na domową ucztę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Magda Gessler, Visionsi

Chociaż Magda Gessler uchodzi za absolutny autorytet w kwestii tradycyjnej kuchni polskiej, to na tej płaszczyźnie wiedza i umiejętności gwiazdy TVN-u zdecydowanie się nie kończą. Co prawda nie zawsze trzyma się ona wyznaczonych ram klasycznych przepisów kuchni włoskiej (co szczególnie wyraźnie dało się zauważyć przy jej przepisie na carbonarę), to jedno jest pewne: o efekt smakowy możemy się nie martwić. A skoro tak, i skoro wiemy, że duża część sukcesu dobrej pizzy to smaczne ciasto, to dzisiaj chcemy ci zaproponować przyrządzenie "placka" właśnie według przepisu Magdy Gessler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Czy recepturze gwiazdy "Kuchennych Rewolucji" można zaufać? Według nas — jak najbardziej. Nie tak dawno temu osobiście wybraliśmy się do pizzerii po rewolucjach Magdy Gessler. I chociaż niektóre połączenia smakowe nie do końca przypadły wtedy do gustu naszemu dziennikarzowi, to sama jakość ciasta była niepodważalna. Tę relację możesz sprawdzić, klikając tutaj. My tymczasem przechodzimy do przepisu. Powodzenia!

Ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 200 ml wody,
  • 380 g mąki do pizzy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.
Jednocześnie lekkie i puszyste. Takie jest ciasto na pizzę Magdy Gessler
Jednocześnie lekkie i puszyste. Takie jest ciasto na pizzę Magdy Gessler © Canva | Riedelmeier

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj drożdże, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
  2. Mąkę przesiej i połącz z cukrem, solą i pieprzem. Wlej też oliwę i wodę z drożdżami. Wyrabiaj dłońmi przez około 5-10 minut. Sygnałem do zakończenia powinien być moment, w którym masa przestanie kleić się do rąk.
  3. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na pół godziny.
  4. Zdejmij szmatkę. Czy masa stała się dwukrotnie większa? Jeśli tak, możesz przejść do dalszego etapu.
  5. Podziel ciasto na dwie części i z każdej wyrób placek. Dodaj sos i resztę składników. Przygotowane w ten sposób ciasto na pizzę piecz przez 11-14 minut w 240 stopniach. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat