PrzepisMagda Gessler dodaje do carbonary kontrowersyjny składnik. Nie każdy Włoch, by pochwalił

Magda Gessler dodaje do carbonary kontrowersyjny składnik. Nie każdy Włoch, by pochwalił

Lubicie włoską kuchnię? Pizza, spaghetti, lasagne - prawie każdy z nas uwielbia te potrawy. Znana restauratorka, Magda Gessler podzieliła się przepisem na spaghetti carbonara. Okazuje się, że do przygotowania dodaje do carbonary jeden zakazany składnik -  śmietankę. Pomimo tego, potrawa jest wyjątkowo smaczna.

Magda Gessler dodaje do spaghetti carbonara zakazany składnik. Każdy Włoch by się złapał za głowę. - Pyszności; Foto: Canva.com
Magda Gessler dodaje do spaghetti carbonara zakazany składnik. Każdy Włoch by się złapał za głowę. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

04.07.2022 18:23

Podstawy udanej carbonary

Spaghetti - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Spaghetti - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Tradycyjne, włoskie spaghetti carbonara zawiera takie składniki jak żółtka, makaron, guanciale, czy parmezan. Okazuje się, że wskładzie sosu carbonara nie powinna pojawić się śmietanka. Według włoskich kucharzy jest ona zbędna i dodaje potrawie jedynie kalorii.

Pomimo tego, Magda Gessler zastosowała zakazany składnik w swoim przepisie na to popularne danie. Nie popsuło to w żaden sposób potrawy. Spaghetti jest smaczne, kremowe i wyraziste w smaku. Jeśli macie ochotę je wykonać, poniżej podajemy przepis.

Przepis na spaghetti carbonara według Magdy Gessler

Spaghetti - Pyszności; Foto: Canva.com
Spaghetti - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 żółtka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Czosnek oraz pokrojony w kostkę boczek podsmaż na oliwie. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do boczku. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby go nie rozgotować - powinien być al dente. W tym czasie roztrzep żółtka ze śmietaną. Następnie dodaj do nich starty parmezan.
  3. W kolejnym kroku odcedź makaron. Połącz go na patelni z boczkiem i cebulą. Następnie wlej do niego masę żółtkowo śmietanową i dokładnie zmieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj całość na bardzo małym ogniu. Przypraw danie solą i świeżo startym pieprzem.
  4. Następnie umyj natkę pietruszki i ją posiekaj. Spaghetti carbonara podajemy posypane parmezanem oraz natką pietruszki. Potrawa świetnie smakuje w towarzystwie kieliszka białego wytrawnego wina Chardonnay. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad, czy romantyczną kolację.

Jeśli nie masz ochoty na spaghetti carbonara, to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jednogarnkowe spaghetti w sosie pomidorowym krok po kroku. Danie przygotujesz w bardzo prosty sposób. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie