PrzepisCiastaTak kremowy i delikatny sernik jadłam w cukierni we Lwowie. Po wielu próbach zdobyłam przepis

Tak kremowy i delikatny sernik jadłam w cukierni we Lwowie. Po wielu próbach zdobyłam przepis

Lwów słynie z pięknej architektury, bogatej historii i kremowego sernika, które jest w całym mieście. Ciasto jest miękkie, puszyste i niezwykle kremowe. Jeszcze do niedawna serwowano je w każdej lwowskiej kawiarni. Jeśli tęsknisz za jego smakiem, możesz przygotować go w domu. Poznaj oryginalny przepis na sernik lwowski.

Miękki i puszysty sernik lwowski.
Miękki i puszysty sernik lwowski.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergii Mostovyi

23.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 17:51

Sernik lwowski to jeden z tych sentymentalnych wypieków, zwłaszcza dla mieszkańców Lwowa. Kto choć raz go spróbował, nie zapomni jego smaku. Jest lekki, puszysty i niezwykle kremowy. Wciąga już od pierwszego kęsa. Z łatwością przygotujesz go w domu. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w swojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak smakuje Lwów?

Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny z cukrem pudrem czy sernik lwowski to tradycyjne lwowskie potrawy. Jest prosto, ciepło, swojsko — jak u babci. W kuchni lwowskiej widać wyraźne wpływy kuchni polskiej, rosyjskiej, a nawet żydowskiejaustriackiej. To nie przypadek, bowiem setki lat temu Lwów należał do Królestwa Polski i Rzeczpospolitej Obojga Narodów, a następnie został przejęty przez Królestwo Węgier.

W okresie zaborów był jednym z najważniejszych ośrodków naukowo-kulturowych Galicji, co ma odzwierciedlenie w kulturze, ale i w kuchni. Sernik lwowski to prawdziwa duma mieszkańców Lwowa. Serwuje się go niemalże w każdej kawiarni czy restauracji.

Receptura jest naprawdę prosta i opiera się na kilku ogólnodostępnych składnikach, takich jak jajka, ser, rodzynki czy skórka z cytryny. Po upieczeniu oblewa się go czekoladową polewą, która doskonale współgra z serowym, delikatnie cytrusowym środkiem. Nie sposób się od niego oderwać.

Sernik lwowski — przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 3 duże jajka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego albo łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 cytryna.

Polewa:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

  1. Ser umieść w dużej misce. Dodaj do niego jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię. Całość zmiksuj na gładką masę.
  2. Zagotuj wodę. Zalej nią rodzinki i pozostaw je tak na 5-10 minut, aż zmiękną.
  3. Sparz cytrynę i zetrzyj ją na tarce. Dodaj ją do masy razem z odsączonymi, miękkimi rodzynkami.
  4. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. grzanie góra-dół.
  6. Piecz ciasto przez 45-50 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie