Tak kremowy i delikatny sernik jadłam w cukierni we Lwowie. Po wielu próbach zdobyłam przepis

Lwów słynie z pięknej architektury, bogatej historii i kremowego sernika, które jest w całym mieście. Ciasto jest miękkie, puszyste i niezwykle kremowe. Jeszcze do niedawna serwowano je w każdej lwowskiej kawiarni. Jeśli tęsknisz za jego smakiem, możesz przygotować go w domu. Poznaj oryginalny przepis na sernik lwowski.

Miękki i puszysty sernik lwowski. Miękki i puszysty sernik lwowski.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergii Mostovyi

Sernik lwowski to jeden z tych sentymentalnych wypieków, zwłaszcza dla mieszkańców Lwowa. Kto choć raz go spróbował, nie zapomni jego smaku. Jest lekki, puszysty i niezwykle kremowy. Wciąga już od pierwszego kęsa. Z łatwością przygotujesz go w domu. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w swojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak smakuje Lwów?

Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny z cukrem pudrem czy sernik lwowski to tradycyjne lwowskie potrawy. Jest prosto, ciepło, swojsko — jak u babci. W kuchni lwowskiej widać wyraźne wpływy kuchni polskiej, rosyjskiej, a nawet żydowskiejaustriackiej. To nie przypadek, bowiem setki lat temu Lwów należał do Królestwa Polski i Rzeczpospolitej Obojga Narodów, a następnie został przejęty przez Królestwo Węgier.

W okresie zaborów był jednym z najważniejszych ośrodków naukowo-kulturowych Galicji, co ma odzwierciedlenie w kulturze, ale i w kuchni. Sernik lwowski to prawdziwa duma mieszkańców Lwowa. Serwuje się go niemalże w każdej kawiarni czy restauracji.

Receptura jest naprawdę prosta i opiera się na kilku ogólnodostępnych składnikach, takich jak jajka, ser, rodzynki czy skórka z cytryny. Po upieczeniu oblewa się go czekoladową polewą, która doskonale współgra z serowym, delikatnie cytrusowym środkiem. Nie sposób się od niego oderwać.

Sernik lwowski — przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 3 duże jajka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego albo łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 100 g rodzynek,
  • 1 cytryna.

Polewa:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

  1. Ser umieść w dużej misce. Dodaj do niego jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię. Całość zmiksuj na gładką masę.
  2. Zagotuj wodę. Zalej nią rodzinki i pozostaw je tak na 5-10 minut, aż zmiękną.
  3. Sparz cytrynę i zetrzyj ją na tarce. Dodaj ją do masy razem z odsączonymi, miękkimi rodzynkami.
  4. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. grzanie góra-dół.
  6. Piecz ciasto przez 45-50 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀