WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Zamiast jechać do Francji, robię w domu. Po finansjerkach nie zostają nawet okruszki

Francja słynie z wyjątkowych wypieków, a urocze cukiernie kryją się niemal na każdym rogu. Jednym z klasycznych deserów tej kuchni są finansjerki, czyli małe ciastka z maślanego biszkoptu z migdałami. Nie sposób im się oprzeć.

Finansjerki - PysznościFinansjerki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Finansjerki to prawdziwe skarby w świecie słodkości, jednak są nieco w cieniu popularniejszych wypieków francuskich, jak croissanty czy makaroniki. Jeśli do tej pory ich nie jadłeś, najwyższa pora to zmienić. Ich lekkość i miękkość oraz subtelna słodycz sprawiają, że rozpływają się w ustach. Obok takiego deseru nie przejdzie obojętnie żaden fan słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Francuskie finansjerki - jak je zrobić?

Finansjerki to małe ciastka z masy biszkoptowej, tworzonej z migdałów, białek i aromatycznego beurre noisette, czyli palonego masła. Najczęściej spotykamy je w wersji mini, wypiekane w prostokątnych lub owalnych foremkach. Świetnie smakują w towarzystwie kubka czarnej kawy, osładzając jej smak.

Finansjerki - Pyszności
Finansjerki - Pyszności © Adobe Stock

Palenie masła nadaje mu orzechowy, bogaty aromat. Być może w tym tkwi sekret całego smaku finansjerek? A może ukrywa się w prostocie lub migdałach? Odpowiedzi najlepiej poszukać w samym ciastku. Każdy z nas może odkryć w nim coś innego.

Składniki:

  • 6 białek,
  • 100 g palonego masła,
  • 200 g zmielonych blanszowanych migdałów lub mąki migdałowej,
  • 200-220 g cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • maliny, truskawki lub inne owoce.

Sposób przygotowania:

  1. W misce lekko ubij białka, nie tworząc piany.
  2. Dodaj cukier puder, mąkę, masło i migdały, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  3. Foremki do finansjerek lub babeczek wysmaruj w środku masłem.
  4. Wlej ciasto do foremek/gniazd mniej więcej do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki wkładaj maliny i delikatnie dociskaj, aby lekko zapadły się w masę.
  5. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, używając opcji termoobiegu.
  6. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy babeczki się upiekły.

Jak zrobić palone masło?

  1. Roztop masło na małym ogniu. Nie spiesz się - masło powinno się roztopić powoli i równomiernie.
  2. Podgrzewaj masło, aż zacznie lekko brązowieć i nabierze orzechowego aromatu. Zajmie to około 5-10 minut. Ważne, aby masło nie przypaliło się, ponieważ nabierze gorzkiego smaku.
  3. Zdejmij masło z ognia i odstaw do ostygnięcia. Możesz również przecedzić je przez sitko, aby usunąć drobne grudki białka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka