PrzepisKuchnia francuskaZamiast jechać do Francji, robię w domu. Po finansjerkach nie zostają nawet okruszki

Zamiast jechać do Francji, robię w domu. Po finansjerkach nie zostają nawet okruszki

Francja słynie z wyjątkowych wypieków, a urocze cukiernie kryją się niemal na każdym rogu. Jednym z klasycznych deserów tej kuchni są finansjerki, czyli małe ciastka z maślanego biszkoptu z migdałami. Nie sposób im się oprzeć.

Finansjerki - Pyszności
Finansjerki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 12:20

Finansjerki to prawdziwe skarby w świecie słodkości, jednak są nieco w cieniu popularniejszych wypieków francuskich, jak croissanty czy makaroniki. Jeśli do tej pory ich nie jadłeś, najwyższa pora to zmienić. Ich lekkość i miękkość oraz subtelna słodycz sprawiają, że rozpływają się w ustach. Obok takiego deseru nie przejdzie obojętnie żaden fan słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuskie finansjerki - jak je zrobić?

Finansjerki to małe ciastka z masy biszkoptowej, tworzonej z migdałów, białek i aromatycznego beurre noisette, czyli palonego masła. Najczęściej spotykamy je w wersji mini, wypiekane w prostokątnych lub owalnych foremkach. Świetnie smakują w towarzystwie kubka czarnej kawy, osładzając jej smak.

Finansjerki - Pyszności
Finansjerki - Pyszności© Adobe Stock

Palenie masła nadaje mu orzechowy, bogaty aromat. Być może w tym tkwi sekret całego smaku finansjerek? A może ukrywa się w prostocie lub migdałach? Odpowiedzi najlepiej poszukać w samym ciastku. Każdy z nas może odkryć w nim coś innego.

Składniki:

  • 6 białek,
  • 100 g palonego masła,
  • 200 g zmielonych blanszowanych migdałów lub mąki migdałowej,
  • 200-220 g cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • maliny, truskawki lub inne owoce.

Sposób przygotowania:

  1. W misce lekko ubij białka, nie tworząc piany.
  2. Dodaj cukier puder, mąkę, masło i migdały, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  3. Foremki do finansjerek lub babeczek wysmaruj w środku masłem.
  4. Wlej ciasto do foremek/gniazd mniej więcej do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki wkładaj maliny i delikatnie dociskaj, aby lekko zapadły się w masę.
  5. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, używając opcji termoobiegu.
  6. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy babeczki się upiekły.

Jak zrobić palone masło?

  1. Roztop masło na małym ogniu. Nie spiesz się - masło powinno się roztopić powoli i równomiernie.
  2. Podgrzewaj masło, aż zacznie lekko brązowieć i nabierze orzechowego aromatu. Zajmie to około 5-10 minut. Ważne, aby masło nie przypaliło się, ponieważ nabierze gorzkiego smaku.
  3. Zdejmij masło z ognia i odstaw do ostygnięcia. Możesz również przecedzić je przez sitko, aby usunąć drobne grudki białka.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiskuchnia francuskaInspiracje
Wybrane dla Ciebie