PrzepisDietaTrochę herbatka, trochę kawa. Przyspiesza metabolizm i czyści jelita z zalegających resztek

Trochę herbatka, trochę kawa. Przyspiesza metabolizm i czyści jelita z zalegających resztek

Cascara
Cascara
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.06.2024 19:12, aktual.: 08.07.2024 15:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Można powiedzieć, że cascara powstaje z kawy, ale kawą nie jest. Przypomina nieco herbatę, chociaż nie do końca. Czym dokładnie jest ten napój i jakie korzyści zdrowotne przynosi jego spożywanie?

Dlaczego cascara to trochę kawa, a trochę herbatka? To bardzo uproszczony opis, jednak dobrze oddaje to, czym rzeczywiście jest ten produkt. Cascara to nic innego jak wysuszone łupiny owoców kawowca, z których przyrządza się napar. Napój ten przez wiele osób nazywany jest "herbatką z kawy", jednak co najważniejsze - jest niezwykle wartościowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co to jest cascara?

Wysuszone łupiny owoców kawy produkowane są podczas procesu obróbki kawy na plantacjach. W przeszłości uważano je za bezwartościowy produkt uboczny, który nie miał szczególnej wartości. Jednak napój przygotowany z cascary to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kawy. Od wieków spożywa się go w Etiopii, Boliwii i Jemenie. Generalnie cascara to napój popularny w większości krajów, w których uprawiana jest kawa.

Smak naparu z cascary jest bardzo specyficzny. Przypomina owocowy wywar, choć wiele zależy od gatunku. Kwaśny smak przechodzi w słodycz - można wyczuć nutkę suszonych owoców i miodu. Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy zalać susz gorącą wodą, a następnie parzyć przez około 5-8 minut. Napój można też spożywać na zimno.

Suszone łupiny owoców kawy
Suszone łupiny owoców kawy © Pixabay

Dlaczego warto pić cascarę?

Cascara zawiera wiele antyoksydantów, do tego delikatnie pobudza i dodaje energii, a także poprawia funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego. Składniki, które znajdziemy w naparze, korzystnie wpływają na błonę śluzową przewodu pokarmowego i przyczyniają się do pobudzenia wydzielanie soków trawiennych. Cascara pomoże uregulować rytm wypróżnień, oczyści organizm z toksyn oraz złagodzi stany zapalne w jelitach.

Cascara jest również doskonałym wyborem podczas odchudzania. Nie tylko poprawi pracę układu pokarmowego, ale także przyspieszy metabolizm i pomoże oczyścić jelita z zalegających resztek. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie cascary niesie ze sobą pewne skutki uboczne, podobne do tych, które występują po zbyt wielu kawach. Może pojawić się ból głowy, drżenie dłoni, lekki wzrost ciśnienia oraz problemy z zasypianiem i nadmierne pobudzenie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także