Pij zamiast odchudzających herbatek. Waga poszybuje w dół, a serce ci podziękuje

W smaku przypomina trochę tradycyjny napar herbaciany, jednak surowiec do przygotowania tego napoju bez trudu znajdziemy na pobliskiej łące. Przełom wiosny i lata to najlepszy czas na zbiór liści wierzbówki, rośliny bardzo rozpowszechnionej w Polsce, od wieków cenionej za walory smakowe i zdrowotne.

WierzbówkaWierzbówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nagual LLC 74957406663

Polska nazwa tej byliny nawiązuje do kształtu liści, podobnych do liści wierzby. Z kolei Anglicy określają ją jako "fireweed", czyli "chwast ogniowy", ponieważ roślina jako pierwsza porasta miejsca dotknięte pożarem.

Wierzbówka występuje niemal w całej Polsce, na łąkach i pastwiskach, skrajach lasów, żwirowiskach oraz nieużytkach. W sprzyjających warunkach osiąga niemal dwa metry wysokości, w lecie pokrywając się uroczymi, różowo-fioletowymi kwiatami, które uwielbiają pszczoły – z hektara zajętej przez roślinę powierzchni wytwarzają nawet 600 kilogramów miodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Choć wierzbówkę uważa się za chwast, od wieków jest ceniona z powodu imponujących właściwości leczniczych i kulinarnych. Świeże liście nadają się do zaparzania, mogą być też smacznym dodatkiem do sałatek oraz innych potraw. W Rosji często wykorzystuje się je także w formie suszonej, przyrządzając napar nazywany Iwan Czaj. Jak głosi legenda, nazwa napoju jest związana z historią pewnego młodzieńca, który spędzał całe dnie na łąkach i w lasach, poszukując ziół, którymi leczył okolicznych mieszkańców. Pewnego dnia zniknął, a na ulubionej przez Iwana polanie pojawiły się łany rośliny o kwiatach w kolorze fioletowej koszuli noszonej przez mężczyznę.

Herbata z wierzbówki jest smaczna i zdrowa. Jak ją przygotować?

Wierzbówka – wartości odżywcze

W dawnej medycynie ludowej wierzbówka była stosowana jako roślina lecznicza. Współczesne badania naukowe potwierdziły, że skrywa potężną dawkę cennych składników aktywnych, choćby garbników, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wzmacniają odporność, przeciwdziałają alergiom oraz pozytywnie wpływają na pracę układu moczowego i pokarmowego.

Liście wierzbówki dostarczają dużo flawonoidów, w tym kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, korzystnie wpływającego na układ krążenia, wzmacniającego naczynia krwionośne i obniżającego ciśnienie krwi. Jest bogatym źródłem kwasów fenolowych, np. chlorogenowego. To związek, który – jak wynika z niektórych badań – może obniżać wchłanianie glukozy oraz poprawiać metabolizm tłuszczów, dzięki czemu napar z wierzbówki ma wykazywać działanie odchudzające. Kwas chlorogenowy neutralizuje szkodliwą aktywność wolnych rodników, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i w ten sposób zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych. Dodatkowo działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo.

Wierzbówka
Wierzbówka © Adobe Stock | Galina Shchipakina

Wierzbówka zawiera sporo witamin, w tym witaminy C, która aktywizuje system immunologiczny, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu licznych enzymów, wpływa na produkcję kolagenu i zmniejsza skłonność do krwotoków oraz krwawień dziąseł.

Herbata z wierzbówki – jak to zrobić

Na zbiór surowca najlepiej wybrać się rano. Zbieramy liście młode, nieuszkodzone, które wysypujemy na czyste płótno lub papier, umieszczamy w słonecznym miejscu i pozostawiamy, aż zwiędną. Następnie rolujemy je w palcach, aż poczujemy, że puszczają sok. Zwinięte liście wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin. W tym czasie powinny zbrunatnieć, co oznacza rozpoczęcie procesu fermentacji. Później kroimy je na mniejsze kawałki, rozkładamy równomiernie na blasze i suszymy przez godzinę w piekarniku z włączonym nawiewem (w temperaturze nie wyższej niż 100 st.

Z tak ususzonych liści możemy przygotować smaczny i zdrowy napar. Susz (łyżka) zalewamy gorącą wodą (szklanka), po czym pozostawiamy do zaparzenia na 5-10 minut.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste