Tępimy na potęgę, myśląc, że to chwast. Nie mamy pojęcia, jak cennym i smacznym jest skarbem

Można znaleźć ją w parku, na łące czy w lesie. Z wyglądu przypomina okrągły bochenek… chleba. To właśnie stąd wzięła się zabawna nazwa — boży chlebek. Co powinieneś o nim wiedzieć?

Chlebek boży, czyli ślaz zaniedbany.Chlebek boży, czyli ślaz zaniedbany.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wiha3

Owoce tej niepozornej rośliny przypominają coś pomiędzy bochenkiem chleba a buczyną. Można spotkać ją wszędzie — wyrasta na trawnikach, łąkach, a nawet w lasach. Wielu z nas zajadało się nią, gdy byliśmy dziećmi.

O jakiej roślinie mowa? O bożym chlebku, znanym też jako babi serek, chleb Baby Jagi czy guziczkowe ziele. Tak naprawdę ta roślina to ślaz zaniedbany. Niegdyś wykorzystywano ją w ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

To cenne zioło wyrasta na trawniku. Często mylimy je z chwastem

Ślaz zaniedbany to roślina pochodząca z terenów irańsko-tureckich, jednak obecnie można spotkać ją na całym świecie. Ma niewielkie wymagania glebowe, dlatego też wyrasta na trawnikach, łąkach, polach czy lasach. Z tego powodu wiele osób traktuje ją jako chwast, a szkoda, bowiem roślina ma szereg cennych właściwości prozdrowotnych.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wykorzystywało się ją do przygotowania leczniczych naparów. Używało się zarówno kwiatów, jak i łodyg rośliny. Boży chlebek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ziołową herbatkę podawano osobom przeziębionym, chorym na grypę czy borykającym się z bólem gardła.

Liście i kwiaty bożego chlebka można wykorzystać jako ozdobę do wielu dań, deserów czy tortów. Roślina jest naprawdę smaczna. Można wyczuć w niej kwiatowe i miodowe nuty.

Zalej wodą i wypij duszkiem. Pomoże uporać się z bólem brzucha

Napar z bożego chlebka działa niczym probiotyk. Chroni żołądek i jelita przed szkodliwym działaniem chorobotwórczych bakterii. Wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. Warto pić go w okresie antybiotykoterapii i przy biegunce, bowiem roślina łagodzi jej przebieg.

Jak zrobić napar z bożego chlebka? To bardzo proste. Potrzebujesz łyżkę świeżych kwiatów i liści ślazu. Wrzuć je do kubka i wypełnij go wrzącą wodą. Nie zapomnij przykryć talerzem, żeby zioło się zaparzyło. Tak przygotowany napar odstaw do ostygnięcia. Wypij go duszkiem.

Stosuj go przy przeziębieniu i grypie, także tej żołądkowej. Pamiętaj jednak, żeby zebrać roślinę, która jest oddalona od drogi. Tylko taki ślaz nadaje się do spożycia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"