Tępimy na potęgę, myśląc, że to chwast. Nie mamy pojęcia, jak cennym i smacznym jest skarbem
Można znaleźć ją w parku, na łące czy w lesie. Z wyglądu przypomina okrągły bochenek… chleba. To właśnie stąd wzięła się zabawna nazwa — boży chlebek. Co powinieneś o nim wiedzieć?
23.05.2024 10:44
Owoce tej niepozornej rośliny przypominają coś pomiędzy bochenkiem chleba a buczyną. Można spotkać ją wszędzie — wyrasta na trawnikach, łąkach, a nawet w lasach. Wielu z nas zajadało się nią, gdy byliśmy dziećmi.
Zobacz także
O jakiej roślinie mowa? O bożym chlebku, znanym też jako babi serek, chleb Baby Jagi czy guziczkowe ziele. Tak naprawdę ta roślina to ślaz zaniedbany. Niegdyś wykorzystywano ją w ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To cenne zioło wyrasta na trawniku. Często mylimy je z chwastem
Ślaz zaniedbany to roślina pochodząca z terenów irańsko-tureckich, jednak obecnie można spotkać ją na całym świecie. Ma niewielkie wymagania glebowe, dlatego też wyrasta na trawnikach, łąkach, polach czy lasach. Z tego powodu wiele osób traktuje ją jako chwast, a szkoda, bowiem roślina ma szereg cennych właściwości prozdrowotnych.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wykorzystywało się ją do przygotowania leczniczych naparów. Używało się zarówno kwiatów, jak i łodyg rośliny. Boży chlebek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ziołową herbatkę podawano osobom przeziębionym, chorym na grypę czy borykającym się z bólem gardła.
Liście i kwiaty bożego chlebka można wykorzystać jako ozdobę do wielu dań, deserów czy tortów. Roślina jest naprawdę smaczna. Można wyczuć w niej kwiatowe i miodowe nuty.
Zalej wodą i wypij duszkiem. Pomoże uporać się z bólem brzucha
Napar z bożego chlebka działa niczym probiotyk. Chroni żołądek i jelita przed szkodliwym działaniem chorobotwórczych bakterii. Wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. Warto pić go w okresie antybiotykoterapii i przy biegunce, bowiem roślina łagodzi jej przebieg.
Jak zrobić napar z bożego chlebka? To bardzo proste. Potrzebujesz łyżkę świeżych kwiatów i liści ślazu. Wrzuć je do kubka i wypełnij go wrzącą wodą. Nie zapomnij przykryć talerzem, żeby zioło się zaparzyło. Tak przygotowany napar odstaw do ostygnięcia. Wypij go duszkiem.
Stosuj go przy przeziębieniu i grypie, także tej żołądkowej. Pamiętaj jednak, żeby zebrać roślinę, która jest oddalona od drogi. Tylko taki ślaz nadaje się do spożycia.