Wystarczy garstka dziennie. Błyskawicznie zbijają wysoki cholesterol

Od ich jedzenia można się uzależnić, ale jest to z całą pewnością zdrowy nałóg. Zastąp nimi chipsy czy inne niezdrowe przekąski i ciesz się z niezwykłych prozdrowotnych efektów. Przede wszystkim weź pod uwagę poziom cholesterolu. Będziesz pod naprawdę dużym wrażeniem!

Pestki, które obniżą cholesterol i nie tylkoPestki, które obniżą cholesterol i nie tylko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Csar

Każdy z nas ma swoją ulubioną przekąskę. Podczas jej wybierania warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na smak, ale i walory odżywcze. W końcu wszyscy wiemy, że nie ma nic trudnego w zjedzeniu całego popcornu jeszcze przed rozpoczęciem seansu filmowego. Byłoby szkoda, żeby z takiego łakomstwa nie wynikało nic dobrego, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Wspomniany popcorn, chipsy, frytki czy oblane czekoladą ciastka nie są zbyt dobre dla naszego organizmu — to prosty truizm, chociaż warto od czasu do czasu go sobie powtórzyć. Na co w takim razie postawić, kiedy dochodzi do wzmożonej chętki na przekąszenie czegoś? Na bakalie! A przede wszystkim na najzdrowsze z nich, czyli migdały. W ten sposób łączy się to, co zdrowe, z tym, co smaczne.

Migdały — dlaczego warto je jeść?

Spożywaniem migdałów powinieneś zainteresować się przede wszystkim jesienią i zimą, kiedy zachorowalność na przeziębienia czy grypę jest bardzo wysoka. Dlaczego? To bardzo proste. Te smaczne pestki dostarczają nam niemal wszystkiego tego, czego wymaga "dieta przeciw przeziębieniom". Nie brakuje w nich witaminy E, kwasu foliowego, polifenoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ale to nie wszystko.

Witamina E to nie tylko silny środek przeciwzapalny, ale również potężny przeciwutleniacz. Co to oznacza w praktyce? To, że migdały stają się produktem "przedłużającym młodość". Witamina E chroni składniki komórkowe przed uszkodzeniami i hamuje procesy starzenia się skóry. Nic więc dziwnego, że z migdałów często przyrządza się również olejek do stosowania zewnętrznego, który utrzymuje jędrność skóry i przeciwdziała zmarszczkom.  

Migdały zamiast chipsów? To doskonałe rozwiązanie!
Migdały zamiast chipsów? To doskonałe rozwiązanie! © Canva | MachineHeadz

Migdały na cholesterol

Za wysoki poziom złego cholesterolu może prowadzić do szeregu bardzo poważnych zdrowotnych komplikacji, od udaru po zapalenie trzustki. Warto zadbać o tę kwestię — na przykład za pomocą migdałów. Ich niezwykły wpływ na poziom cholesterolu, który zawdzięczamy występującym w migdałach nienasyconym kwasom tłuszczowym, udowodniono naukowo.

Jak czytamy na portalu dietto.pl: jedzenie codziennie 37 g migdałów (czyli mniej więcej jednej garści) pomaga zredukować poziom "złego" cholesterolu o 4 proc. Spożywanie dwóch garści to już redukcja o 9,4 proc. Sam na pewno przyznasz, że brzmi to niesamowicie zachęcająco!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej