Ta przekąska totalnie zawróci ci w głowie. Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji
Ciasto francuskie z mozzarellą i boczkiem to mój sprawdzony patent na efektowną i szybką przekąskę. Świetnie sprawdzi się na imprezach lub jako ekspresowa kolacja dla całej rodziny.
21.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 17:53
Po prostu uwielbiam ciasto francuskie. Jest uniwersalne i łatwo dostępne. Na jego bazie można wyczarować wiele różnych pyszności, zarówno na słodko, jak i na słono. Nie raz ratuje sytuacje, gdy wpaść mają niespodziewani goście, a ja chcę na szybko przygotować coś smacznego. Chrupiące ciasto w połączeniu z boczkiem, ciągnącym się serem mozzarella oraz natką pietruszki smakuje po prostu bosko. Nietypowy kształt to zasługa zwykłych łyżek kuchennych, więc nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych foremek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakręcona przekąska z ciasta francuskiego - przepis
Składniki:
- 2 ciasta francuskie,
- 120 g sera mozzarella,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 120 g boczku.
Dip:
- 150 g jogurtu gęstego,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto francuskie rozwijam na kuchennym blacie. Posypuję startym serem żółtym, posiekaną natką pietruszki i przykrywam drugim arkuszem ciasta. Zalepiam brzegi i dzielę ciasto na długie paski.
Krok 2. Na powstałych paskach układam plasterki surowego, wędzonego boczku. Na środku układam patyczek do szaszłyków i przy jego pomocy odciskam pionowe wgłębienie.
Krok 3. Owijam paski wokół łyżek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję prosty dip z gęstego jogurtu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiam go solą i pieprzem do smaku. Do tych przekąsek będą pasowały również inne sosy, jak pomidorowy, tysiąca wysp, BBQ, ziołowy czy po prostu majonezowy. Wybierz takie połączenie, jakie lubisz najbardziej.
Krok 5. Upieczone przekąski z ciasta francuskiego przekładam na talerz i serwuję w towarzystwie przygotowanego sosu czosnkowego. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz podać je również na zimno lub zapakować jako przekąskę do szkoły bądź pracy. Wtedy zamieniam sos czosnkowy na coś łagodniejszego lub pomijam dodatek dipu. Smacznego!