Ta przekąska totalnie zawróci ci w głowie. Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Ciasto francuskie z mozzarellą i boczkiem to mój sprawdzony patent na efektowną i szybką przekąskę. Świetnie sprawdzi się na imprezach lub jako ekspresowa kolacja dla całej rodziny.

Zakręcona przekąska- PysznościZakręcona przekąska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Po prostu uwielbiam ciasto francuskie. Jest uniwersalne i łatwo dostępne. Na jego bazie można wyczarować wiele różnych pyszności, zarówno na słodko, jak i na słono. Nie raz ratuje sytuacje, gdy wpaść mają niespodziewani goście, a ja chcę na szybko przygotować coś smacznego. Chrupiące ciasto w połączeniu z boczkiem, ciągnącym się serem mozzarella oraz natką pietruszki smakuje po prostu bosko. Nietypowy kształt to zasługa zwykłych łyżek kuchennych, więc nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych foremek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Zakręcona przekąska z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie,
  • 120 g sera mozzarella,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 120 g boczku.

Dip:

  • 150 g jogurtu gęstego,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto francuskie rozwijam na kuchennym blacie. Posypuję startym serem żółtym, posiekaną natką pietruszki i przykrywam drugim arkuszem ciasta. Zalepiam brzegi i dzielę ciasto na długie paski.

Ciasto francuskie- Pyszności
Ciasto francuskie - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Na powstałych paskach układam plasterki surowego, wędzonego boczku. Na środku układam patyczek do szaszłyków i przy jego pomocy odciskam pionowe wgłębienie.

Krok 3. Owijam paski wokół łyżek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Zakręcona przekąska- Pyszności
Zakręcona przekąska - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję prosty dip z gęstego jogurtu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiam go solą i pieprzem do smaku. Do tych przekąsek będą pasowały również inne sosy, jak pomidorowy, tysiąca wysp, BBQ, ziołowy czy po prostu majonezowy. Wybierz takie połączenie, jakie lubisz najbardziej.

Krok 5. Upieczone przekąski z ciasta francuskiego przekładam na talerz i serwuję w towarzystwie przygotowanego sosu czosnkowego. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz podać je również na zimno lub zapakować jako przekąskę do szkoły bądź pracy. Wtedy zamieniam sos czosnkowy na coś łagodniejszego lub pomijam dodatek dipu. Smacznego!

Zakręcona przekąska- Pyszności
Zakręcona przekąska - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"