Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika
Zawijana przekąska z ciasta francuskiego z farszem z szynki, pieczarek oraz ser feta to świetny patent na szybką i smaczną kolację. Podaj go swoim bliskim i obserwuj, jak zajadają ze smakiem.
29.08.2023 | aktual.: 09.10.2023 14:21
Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel każdego, kto narzeka na brak czasu. Warto mieć w swojej lodówce lub zamrażarce arkusz tego ciasta, aby wyczarować z niego coś pysznego, prostego i szybkiego w przygotowaniu. Moim sprawdzonym przepisem jest prosty zawijaniec z włoską szynką, wyrazistym serem feta oraz suszonymi ziołami.
Przygotowuję go najczęściej na kolację lub w formie przekąski na imprezę. Sprawdzi się również wtedy, gdy wpaść mają nieoczekiwani goście — całość przygotujesz w mgnieniu oka. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15-20 minut wcześniej z lodówki. Dzięki temu złapie nieco pokojowej temperatury, będzie bardziej plastyczne i łatwiejsze do zawijania.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Zawijana przekąska z ciasta francuskiego
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 350 g pieczarek,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 285 g ciasta francuskiego,
- 6 plastrów szynki włoskiej,
- 200 g sera feta,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 jajo,
- 2 łyżki tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Pieczarki dokładnie myję i kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojone grzyby. Podsmażam chwilę. Gdy pieczarki zbrązowieją, dodaję suszony tymianem, czosnek, sól oraz pieprz i mieszam.
Krok 2: Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie. Układam plasterki szynki tak, aby ich krawędzie nieco wychodziły poza ciasto. Na środek wykładam pokruszoną fetę oraz podsmażone pieczarki z przyprawami. Zawijam brzegi szynki.
Krok 3: Nacinam brzegi ciasta francuskiego i zawijam. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić. Smaruję całość roztrzepanym jajkiem i posypuję startym parmezanem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 4: Gotowy zawijaniec przekładam na talerz. Dzielę na porcje i serwuję na ciepło. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Smacznego!