Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Zbliżają się święta, a wraz z nimi ten niezwykły zapach korzennych przypraw. Wśród świątecznych wypieków to pierniczki królują niepodzielnie, stając się nie tylko przysmakiem, ale i jadalną ozdobą. Tylko co zrobić, by były idealne i łatwe do zawieszenia na choince? I jak sprawić, by wspólne pieczenie z dziećmi było czystą radością, a nie armagedonem? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.
Pieczenie pierniczków to jeden z najbardziej wyczekiwanych grudniowych rytuałów. Ich korzenny aromat momentalnie przenosi nas w magiczny świat świąt, a wspólne przygotowywanie to fantastyczny sposób na budowanie rodzinnych wspomnień.
Niezależnie od tego, czy szukasz idealnego przepisu, czy sposobu na kreatywną zabawę z najmłodszymi, pierniczki to doskonały wybór. Ania Starmach podpowiada, czym je dekorować i co zrobić, jak zapomnisz przed pieczeniem wykonać dziurki do zawieszenia na choinkę.
Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem
Twarde czy miękkie pierniczki?
Ania Starmach nie ukrywa swojej wielkiej miłości do świątecznych dekoracji, choinki oraz bożonarodzeniowych przepisów. Mówi wprost, że pierniczki to wypieki, które piecze już od listopada. Ma swoje preferencje, ale też doskonałe rozwiązanie dla wszystkich pierniczkowych dylematów.
- Choć najbardziej lubię miękkie pierniczki, to nawet jeśli te twarde wydają nam się zbyt twarde, pamiętajmy, że nie ma nic lepszego niż zimowa herbata i maczane w niej słodkości - mówi Ania Starmach w rozmowie dla Pyszności.pl.
Dodaje, że pierniczki na choince to nie tylko piękna dekoracja, ale przede wszystkim wyśmienita atrakcja, która szybko znika! W swoim domu dorabia partie kilkukrotnie zanim nadejdzie Wigilia.
Praktyczne porady Ani Starmach: jak piec pierniczki wspólnie z dziećmi?
Pieczenie pierniczków to idealna okazja do wspólnego spędzania czasu z najmłodszymi. Aby jednak uniknąć chaosu w kuchni, Ania Starmach ma sprawdzony sposób.
- Święta to często moment, gdy po raz pierwszy zapraszamy dzieci do kuchni, a pieczenie pierniczków to świetna zabawa. Aby uniknąć chaosu, ja zawsze dzielę ten proces na etapy: jednego dnia piekę, co również jest wspaniałą aktywnością z dziećmi, a dekorowanie odkładam na kolejny dzień lub kilka dni później. Rozdzielenie tych czynności sprawia, że jest to przyjemniejsze zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych - mówi ekspertka.
I podpowiada, że ciasto na pierniczki można przygotować z wyprzedzeniem, bo można je śmiało mrozić i rozmrażać.
Jak dekorować świąteczne pierniczki?
Dzieciaki mają swoje ulubione momenty podczas pieczenia, a dzięki dostępnym gadżetom, dekorowanie staje się jeszcze prostsze i bardziej atrakcyjne.
- Moje dzieciaki najbardziej lubią etap wykrawania! Dlatego nasza kolekcja foremek powiększa się co roku. W tym roku będziemy mieli pierniczki dinozaury dla syna i małe jamniki dla córki - zdradza Ania Starmach. - Jeśli chodzi o dekorowanie, dostępne na rynku lukry w pisakach to rewelacja! Ułatwiają zdobienie nawet małym rączkom. Wszelkiego rodzaju posypki, kolorowe lukry czy gotowe ozdoby, jak małe śnieżynki czy choinki, sprawiają, że pierniczki są niezwykle atrakcyjne wizualnie i stają się ulubionym wypiekiem dzieci - dodaje.
Powieś pierniczki na choince
Jeśli planujesz wieszać pierniczki na choince, nie zapomnij o jednym, kluczowym szczególe.
- Około 90 proc. osób zapomina o zrobieniu dziurki w surowym cieście, jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince. Kiedy są już upieczone, jest za późno. Jeśli jednak zdarzy się o tym zapomnieć, można użyć "patentu na nitkę", czyli igłą zrobić malutką dziurkę; wtedy pierniczek się nie rozkruszy. W ostateczności zawsze można po prostu zjeść wszystkie i upiec nową partię! - śmieje się Ania Starmach.
Magdalena Pomorska, szefowa redakcji Pyszności.pl