Są ciasta, których nie należy mrozić. Inaczej skutki będą opłakane

Każdego roku, kiedy nadchodzą święta, w naszych domach pojawia się ciastoTo. Niestety, często zdarza się, że ich nadmiar kończy w śmietniku. Aby zapobiec marnotrawieniu żywności, warto zastanowić się nad ilością przygotowywanych potraw i ciast. Jeśli jednak zdarzy się, że zostanie nam dużo jedzenia, zawsze możemy je zamrozić. Ale jakie ciasta nadają się do mrożenia, a które po rozmrożeniu stracą swój smak i konsystencję? Oto kilka wskazówek

CiastoCiasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wszystkie ciasta przygotowujemy z wielką starannością, aby podczas świąt móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Niestety, zdarza się, że liczba wypieków na stole jest tak duża, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego. W takim przypadku, zamiast wyrzucać jedzenie, możemy je zamrozić. Zarówno ciasta, jak i inne potrawy mogą być przechowywane w zamrażarce. Jednak nie wszystkie ciasta nadają się do mrożenia - niektóre po rozmrożeniu mogą stracić swoją apetyczną konsystencję i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Te ciasta nie lubią mrożenia. Lepiej zjeść je od razu

Ciasta, które nie nadają się do mrożenia to na przykład ciasta z galaretką. Zawierają one dużo wody i żelatynę, co powoduje, że po rozmrożeniu stają się mętne, lejące i tracą swój charakterystyczny smak. Podobnie jest z ciastami składającymi się z blatów bezowych oraz deserami zawierającymi bitą śmietanę - po rozmrożeniu stają się niesmaczne i wodniste.

Na szczęście, wiele ciast można z powodzeniem mrozić, co pozwala na przedłużenie ich przydatności do spożycia. Do takich ciast należą między innymi ciasta ucierane, kruche, ptysiowe, francuskie i drożdżowe.

To ciasto nie nadaje się do mrożenia
To ciasto nie nadaje się do mrożenia © Pixabay

Co zrobić, by ciasto po rozmrożeniu było idealne?

Wystarczy, że będziemy przestrzegać pewnych zasad. Przed włożeniem ciasta do zamrażarki, warto podzielić je na mniejsze, wygodne do zjedzenia porcje. Następnie, ciasto musi zostać szczelnie opakowane, aby zapobiec przenikaniu do niego innych zapachów. Można do tego użyć szklanych lub plastikowych, zamykanych pojemników lub specjalnych woreczków na mrożonki.

Ciasto najlepiej rozmrażać powoli, przenosząc je najpierw do lodówki. Taki proces zagwarantuje, że wypiek nie straci swoich walorów smakowych. Szczególnie ważne jest to w przypadku ciast delikatnych i wilgotnych, takich jak serniki, miodowniki z orzechami, biszkopty z masami czy szarlotki.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką