PrzepisBoże NarodzenieKremowe ciasto bez nerwów i stresu. Kiedy podasz na stół, zachwytom nie będzie końca

Kremowe ciasto bez nerwów i stresu. Kiedy podasz na stół, zachwytom nie będzie końca

Ciasto z masą serową
Ciasto z masą serową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | photocrew
01.12.2023 15:26

Ciasto jogurtowo-serowe to pyszny i łatwy do wykonania deser, który zachwyci wszystkich smakoszy. Jest puszyste, delikatne i ma aksamitny, waniliowy smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

W świecie kulinarnych tradycji serniki zawsze zdobywają swoje miejsce, ale czasami warto wyjść poza utarte schematy. Dlatego prezentujemy innowacyjne podejście do klasyki - ciasto jogurtowo-serowe, które nie tylko zachwyci smakiem, ale także oczaruje wyjątkową lekkością. To szybkie, proste, a jednocześnie efektowne ciasto, które odmieni twoje podejście do świątecznych wypieków. Przygotuj się na prawdziwy szał smaków!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie trzeba być doświadczonym cukiernikiem, aby osiągnąć perfekcyjny efekt. Wystarczy zwykła kuchenna miska, forma do pieczenia, jogurt i kilka podstawowych składników, by wyczarować smaczne i puszyste ciasto, które zaskoczy nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania.

Przepis na ciasto jogurtowo-serowe

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Ciasto jogurtowe:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • 120 ml jogurtu,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Formę o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Twaróg wraz z pozostałymi składnikami na masę serową umieść w misce i zmiksuj na gładką masę.
  3. Do misy miksera wbij jajka, dodaj sól i oba rodzaje cukru. Całość ubij na białą, puszystą masę (ok. 3-4 minut). Wlej do niej olej i jogurt, i delikatnie wymieszaj, a następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj na najniższych obrotach, tylko do wymieszania składników.
  4. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Masę serową przełoż do woreczka foliowego, odetnij jego końcówkę i wyciśnij na ciasto w formie kratki.
  5. Piecz przez 40-45 minut albo do suchego patyczka. Następnie wystudzić i posyp cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowo-serowe to prosty i szybki przepis na pyszny i efektowny wypiek. Jest idealny na każdą okazję, a jego delikatny smak zachwyci twoją rodzinę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także