PrzepisCiastaMoja mama dodała do sernika zamiast budyniu. Przyjaciółka od razu wyczuła i była zachwycona smakiem

Moja mama dodała do sernika zamiast budyniu. Przyjaciółka od razu wyczuła i była zachwycona smakiem

Sernik  - Pyszności
Sernik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Katecat
13.11.2023 09:23, aktualizacja: 17.01.2024 14:01

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, a moja mama jest jego prawdziwą mistrzynią. Sekret jej deseru tkwi w nietypowym składniku, który niekoniecznie kojarzy się z sernikiem. Nadaje jednak delikatną nutę, która świetnie podkreśla smak ciasta.

W moim domu mówi się, że sernik jest absolutnym królem wśród ciast. Pieczemy go na Śwęta Bożego Narodzenia, pojawia się również na Wielkanoc, urodziny, imieniny i inne uroczystości rodzinne. Moja mama udoskonaliła tradycyjny przepis, dorzucając do niego kisiel. Dzięki temu masa łapie delikatnie cytrynowy aromat, pozostając przy tym niesamowicie puszysta i smaczna. Kiedy pierwszy raz upiekłam sernik według przepisu mojej mamy i poczęstowałam przyjaciółkę, od razu poczuła różnicę i poprosiła o recepturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z kisielem

Puchaty, aksamitny, łagodny i kremowy. Dodatek kisielu dodaje mu rześkości. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejną porcję.

Sernik  - Pyszności
Sernik - Pyszności© Canva | A_Lein

Składniki:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego sera,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 5 jaj,
  • kisiel cytrynowy,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • cukier puder,
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielam od białek i dodaję do zmielonego twarogu. Miksuję, dodając również drobny cukier oraz cukier z wanilią. Warto sięgnąć po ten prawdziwy, a nie wanilinowy, aby sernik miał więcej smaku.
  2. Kisiel rozpuszczam w 500 ml wody. Masło topię w garnuszku. Odstawiam, aby przestygło.
  3. Do masy z twarogiem dodaję wystudzone masło, kisiel oraz skórkę z cytryny i dokładnie miksuję. Przed ścieraniem skórki dokładnie sparzam owoc. Uważam również, aby nie zetrzeć białych błonek - są gorzkie i niesmaczne.
  4. Białka ubijam na sztywną pianę i stopniowo dodaję do serowej masy, mieszając łyżką, aby piana nie opadła.
  5. Tortownicę o średnicy 24 centymetrów smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wlewam do niej przygotowaną masę sernikową.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 60 minut.
Sernik  - Pyszności
Sernik - Pyszności© Pixabay | Hans

Upieczony sernik odstawiam do wystudzenia i dekoruję cukrem pudrem. Sprawdzi się tutaj również czekoladowa polewa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także