Moja mama dodała do sernika zamiast budyniu. Przyjaciółka od razu wyczuła i była zachwycona smakiem

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, a moja mama jest jego prawdziwą mistrzynią. Sekret jej deseru tkwi w nietypowym składniku, który niekoniecznie kojarzy się z sernikiem. Nadaje jednak delikatną nutę, która świetnie podkreśla smak ciasta.

Sernik  - PysznościSernik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Katecat
Ewa Malinowska

W moim domu mówi się, że sernik jest absolutnym królem wśród ciast. Pieczemy go na Śwęta Bożego Narodzenia, pojawia się również na Wielkanoc, urodziny, imieniny i inne uroczystości rodzinne. Moja mama udoskonaliła tradycyjny przepis, dorzucając do niego kisiel. Dzięki temu masa łapie delikatnie cytrynowy aromat, pozostając przy tym niesamowicie puszysta i smaczna. Kiedy pierwszy raz upiekłam sernik według przepisu mojej mamy i poczęstowałam przyjaciółkę, od razu poczuła różnicę i poprosiła o recepturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

Sernik z kisielem

Puchaty, aksamitny, łagodny i kremowy. Dodatek kisielu dodaje mu rześkości. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejną porcję.

Sernik  - Pyszności
Sernik - Pyszności © Canva | A_Lein

Składniki:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego sera,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 5 jaj,
  • kisiel cytrynowy,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • cukier puder,
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielam od białek i dodaję do zmielonego twarogu. Miksuję, dodając również drobny cukier oraz cukier z wanilią. Warto sięgnąć po ten prawdziwy, a nie wanilinowy, aby sernik miał więcej smaku.
  2. Kisiel rozpuszczam w 500 ml wody. Masło topię w garnuszku. Odstawiam, aby przestygło.
  3. Do masy z twarogiem dodaję wystudzone masło, kisiel oraz skórkę z cytryny i dokładnie miksuję. Przed ścieraniem skórki dokładnie sparzam owoc. Uważam również, aby nie zetrzeć białych błonek - są gorzkie i niesmaczne.
  4. Białka ubijam na sztywną pianę i stopniowo dodaję do serowej masy, mieszając łyżką, aby piana nie opadła.
  5. Tortownicę o średnicy 24 centymetrów smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wlewam do niej przygotowaną masę sernikową.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 60 minut.
Sernik  - Pyszności
Sernik - Pyszności © Pixabay | Hans

Upieczony sernik odstawiam do wystudzenia i dekoruję cukrem pudrem. Sprawdzi się tutaj również czekoladowa polewa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita