Moja mama dodała do sernika zamiast budyniu. Przyjaciółka od razu wyczuła i była zachwycona smakiem
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, a moja mama jest jego prawdziwą mistrzynią. Sekret jej deseru tkwi w nietypowym składniku, który niekoniecznie kojarzy się z sernikiem. Nadaje jednak delikatną nutę, która świetnie podkreśla smak ciasta.
13.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W moim domu mówi się, że sernik jest absolutnym królem wśród ciast. Pieczemy go na Śwęta Bożego Narodzenia, pojawia się również na Wielkanoc, urodziny, imieniny i inne uroczystości rodzinne. Moja mama udoskonaliła tradycyjny przepis, dorzucając do niego kisiel. Dzięki temu masa łapie delikatnie cytrynowy aromat, pozostając przy tym niesamowicie puszysta i smaczna. Kiedy pierwszy raz upiekłam sernik według przepisu mojej mamy i poczęstowałam przyjaciółkę, od razu poczuła różnicę i poprosiła o recepturę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik z kisielem
Puchaty, aksamitny, łagodny i kremowy. Dodatek kisielu dodaje mu rześkości. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejną porcję.
Składniki:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego sera,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 1 kostka masła,
- 5 jaj,
- kisiel cytrynowy,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- cukier puder,
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielam od białek i dodaję do zmielonego twarogu. Miksuję, dodając również drobny cukier oraz cukier z wanilią. Warto sięgnąć po ten prawdziwy, a nie wanilinowy, aby sernik miał więcej smaku.
- Kisiel rozpuszczam w 500 ml wody. Masło topię w garnuszku. Odstawiam, aby przestygło.
- Do masy z twarogiem dodaję wystudzone masło, kisiel oraz skórkę z cytryny i dokładnie miksuję. Przed ścieraniem skórki dokładnie sparzam owoc. Uważam również, aby nie zetrzeć białych błonek - są gorzkie i niesmaczne.
- Białka ubijam na sztywną pianę i stopniowo dodaję do serowej masy, mieszając łyżką, aby piana nie opadła.
- Tortownicę o średnicy 24 centymetrów smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wlewam do niej przygotowaną masę sernikową.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 60 minut.
Upieczony sernik odstawiam do wystudzenia i dekoruję cukrem pudrem. Sprawdzi się tutaj również czekoladowa polewa. Smacznego!