Co jadano w Zaduszki? To produkty, które dawniej były obowiązkowe niemal w każdym domu

Zaduszki (2 listopada) to dzień modlitw w intencji wszystkich zmarłych. Obchodom tego święta przez stulecia towarzyszyły różne zwyczaje i obrzędy. Wierzono niegdyś, że w noc poprzedzającą Dzień Zaduszny cienie zmarłych mogą odwiedzać swoje domostwa. Zostawiano więc na noc uchylone drzwi, a na stole jadło. Dzisiaj już mniej, ale setki lat wstecz tradycja kulinarna związana z obchodami świąt zmarłych miała gigantyczne znaczenie.

Co dawniej jadano w Zaduszki?Co dawniej jadano w Zaduszki?
Źródło zdjęć: © Pixabay, domena publiczna
SKOMENTUJ

Ofiary z jedzenia i napoi towarzyszyły niegdyś oddawaniu czci zmarłym, obok modlitw i innych obrzędów. Możemy przeczytać o tym w "Chłopach" Stanisława Reymonta. Z lektury dowiadujemy się, jak Kuba (czyli parobek Macieja Boryny) szedł w Zaduszki na nieodwiedzane przez innych, zapomniane groby. Na miejscu rozsypywał kawałki chleba, który były pożywieniem dla dusz w czyśćcu. Jednak nie tylko chleb był punktem obowiązkowym w Zaduszki. Stoły zastawiano suto, a poszczególne potrawy miały swoje symboliczne znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Co jadano dawniej w Zaduszki?

Uczty organizowane były w i domach, i na cmentarzach. W ten sposób ugaszczano zmarłe dusze, dlatego też podczas spożywania część jedzenia i napoi musiała wylądować na podłodze, blacie czy nagrobku - w ten sposób jedzenie miało trafić do dusz. W Zaduszki jadano najczęściej kutię, czyli gotowaną pszenicę (symbolizującą odrodzenie po śmierci) z bakaliami i miodem (symbolem bogactwa).

W Zaduszki prócz kutii podawano też kaszę z bobem. Kasza była symbolem wiecznego życia, natomiast bób miał ułatwić kontakt z duszami, również tymi błąkającymi się. Według tradycji w zaduszną noc na stołach nie mogło zabraknąć alkoholu, symbolu wspólnoty. Wierzono też, że pośredniczy on między światami umarłych i żywych, dlatego częstowano nim również zmarłych. Jak? Alkohol rozlewano go na podłogi, blaty czy nagrobki, na których ustawiano także butelki lub kieliszki.

Jak dawniej obchodzono Zaduszki?
Jak dawniej obchodzono Zaduszki? © Narodowe Archiwum Cyfrowe

Tradycja kulinarna w Zaduszki. "Trupi miód" w Krakowie, kisiel na Podlasiu

To, co znajdowało się na stole w Zaduszki, zależało od regionu. I tak: we wschodnich częściach polski wypiekano specjalne bochenki ze znakiem krzyża. Następnie wręczano je dziadom w zamian za modlitwę. Co ciekawe, na Warmii jadano wtedy potrawy o czarnym kolorze, np. czerninę, kaszankę, kaszę gryczaną czy chleb z mąki gryczanej. Na Podlasiu natomiast w zaduszkową noc zostawiano duszom na stołach kisiel owsiany

Wiele tych tradycji kulinarnych zostało tylko wspomnieniem, część nadal jest żywa w wśród mieszkańców konkretnych regionów. W Krakowie, przed bramami cmentarzy, jedynie 1 i 2 listopada kupić można "miodek turecki", zwany też "trupim miodkiem". Natomiast w Warszawie zdarza się, że przed niektórymi nekropoliami spotkamy "pańską skórkę" i małe precelki na sznurkach. Do niedawna (bo do połowy XX wieku) na Lubelszczyźnie dostać można było "powałki", czyli chlebki ziemniaczane, które stygły po wyjęciu z pieca na deskach stropowych.

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki