Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Pomysł na szybki deser prosto z piekarnika sprawdzi się w każdym domu. Zwłaszcza podczas długich jesienno-zimowych wieczorów.

Domowe wypieki w takim wydaniu to strzał w 10!Domowe wypieki w takim wydaniu to strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że domowe wypieki są najlepsze. Ich smak jest po prostu wyjątkowy. Często też kojarzą się ze szczęśliwymi wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy zajadaliśmy się słodkościami naszych babć i mam. Co więcej, ich przygotowanie może być niesamowitą frajdą dla całej rodziny. A jeśli dodam do tego jeszcze fenomenalne zapachy rozchodzące się po całym domu, mamy wręcz idealną kombinację

Dlatego też nie masz wyjścia i musisz ulec dzisiejszej niesamowitej propozycji. Genialne ciasteczka w formie jabłuszek zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Świetnie też wpisują się w jesienne menu

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Spędź kreatywnie czas ze swoimi bliskimi i przygotujcie wspólnie pyszne ciasteczka w jesiennym klimacie

Składniki:

Ciasto: 

  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 żółtko. 

Nadzienie: 

  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta, które stanowi bazę dzisiejszego wypieku. W tym celu przesiewam mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie przesypuję ją do miski robota kuchennego i łączę z kawałkami zimnego masła, cukrem pudrem oraz żółtkiem

Bazą domowych wypieków jest kruche ciasto
Bazą domowych wypieków jest kruche ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po połączeniu składników wyrabiam ciasto jeszcze przez chwilę, aby uzyskać idealnie gładkązwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto owijam szczelnie folią spożywczą i wstawiam je na 30 minut do lodówki.

Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce
Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję farsz do przyszłych ciasteczek. W tym celu usuwam gniazda nasienne z dwóch jabłek, po czym kroję je w drobną kostkę

W środku ciasteczek znajdą się pyszne jabłka
W środku ciasteczek znajdą się pyszne jabłka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Owoce przesypuję do garnka i podgrzewam je przez 10-15 minut razem z masłem, cukremcynamonem. Jabłka mają być idealnie mięciutkie.

Farsz jest już gotowy!
Farsz jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wracam do pracy nad kruchym ciastem. Dzięki pomocy dwóch arkuszy papieru do pieczenia, pomiędzy którymi umieszczam część ciasta, rozwałkowuję je bez problemu na cienki placek. Następnie przy pomocy foremki do ciastek wykrawam małe jabłuszka.

Ciastka w kształcie jabłek świetnie wpisują się w jesienne menu
Ciastka w kształcie jabłek świetnie wpisują się w jesienne menu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przygotowane w ten sposób ciastka układam na blaszce do pieczenia. Wcześniej oczywiście rozkładam w niej papier do pieczenia. Na każdym elemencie układam część farszu

Nakładanie farszu
Nakładanie farszu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Drugą część ciasta również rozwałkowuję. Następnie dzielę je na cienkie paseczki, przy pomocy których tworzę plecionkę. Kiedy jest już ona gotowa, ponownie wykrawam foremką kształt jabłek.

Druga część ciastek składa się z plecionki
Druga część ciastek składa się z plecionki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Powstałe w ten sposób elementy układam bezpośrednio na jabłkowym farszu i łącze obie części ciasta. Po czym wstawiam blachę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza.

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Gotowe ciasteczka dekoruję cukrem pudrem. Świetnie w tej roli spisze się również polewa czekoladowa lub lukier królewski. Smacznego!

Gotowe ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach
Gotowe ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem