Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!
Pomysł na szybki deser prosto z piekarnika sprawdzi się w każdym domu. Zwłaszcza podczas długich jesienno-zimowych wieczorów.
29.10.2023 | aktual.: 29.10.2023 17:18
Chyba zgodzisz się ze mną, że domowe wypieki są najlepsze. Ich smak jest po prostu wyjątkowy. Często też kojarzą się ze szczęśliwymi wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy zajadaliśmy się słodkościami naszych babć i mam. Co więcej, ich przygotowanie może być niesamowitą frajdą dla całej rodziny. A jeśli dodam do tego jeszcze fenomenalne zapachy rozchodzące się po całym domu, mamy wręcz idealną kombinację.
Dlatego też nie masz wyjścia i musisz ulec dzisiejszej niesamowitej propozycji. Genialne ciasteczka w formie jabłuszek zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Świetnie też wpisują się w jesienne menu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Spędź kreatywnie czas ze swoimi bliskimi i przygotujcie wspólnie pyszne ciasteczka w jesiennym klimacie
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 150 g zimnego masła,
- 1 żółtko.
Nadzienie:
- 2 jabłka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta, które stanowi bazę dzisiejszego wypieku. W tym celu przesiewam mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie przesypuję ją do miski robota kuchennego i łączę z kawałkami zimnego masła, cukrem pudrem oraz żółtkiem.
Krok 2. Po połączeniu składników wyrabiam ciasto jeszcze przez chwilę, aby uzyskać idealnie gładką i zwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto owijam szczelnie folią spożywczą i wstawiam je na 30 minut do lodówki.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję farsz do przyszłych ciasteczek. W tym celu usuwam gniazda nasienne z dwóch jabłek, po czym kroję je w drobną kostkę.
Krok 4. Owoce przesypuję do garnka i podgrzewam je przez 10-15 minut razem z masłem, cukrem i cynamonem. Jabłka mają być idealnie mięciutkie.
Krok 5. Wracam do pracy nad kruchym ciastem. Dzięki pomocy dwóch arkuszy papieru do pieczenia, pomiędzy którymi umieszczam część ciasta, rozwałkowuję je bez problemu na cienki placek. Następnie przy pomocy foremki do ciastek wykrawam małe jabłuszka.
Krok 6. Przygotowane w ten sposób ciastka układam na blaszce do pieczenia. Wcześniej oczywiście rozkładam w niej papier do pieczenia. Na każdym elemencie układam część farszu.
Krok 7. Drugą część ciasta również rozwałkowuję. Następnie dzielę je na cienkie paseczki, przy pomocy których tworzę plecionkę. Kiedy jest już ona gotowa, ponownie wykrawam foremką kształt jabłek.
Krok 8. Powstałe w ten sposób elementy układam bezpośrednio na jabłkowym farszu i łącze obie części ciasta. Po czym wstawiam blachę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza.
Krok 9. Gotowe ciasteczka dekoruję cukrem pudrem. Świetnie w tej roli spisze się również polewa czekoladowa lub lukier królewski. Smacznego!
Zobacz także