Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką. Jak zrobić szarlotkę na ciepło?
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i chrupiącą kruszonką to sprawdzony przepis na pyszny deser. Jak zrobić prostą tartę i zachwycić swoich gości? Przepis i przygotowanie krok po kroku.
26.02.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:57
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – jak zrobić?
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – czyli tarta w słodkim wydaniu – to spełnienie marzeń każdego miłośnika ciast. Jej przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy. Wywodząca się z Francji tarta to nic innego jak rodzaj wypieku na bazie ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego.
Zwykle tartę przygotowuje się w specjalnej formie, która ma okrągły kształt i niskie brzegi - przypominające falbankę. Dzięki takiej budowie formy, tarta po upieczeniu nie tylko świetnie się prezentuje, ale też łatwo podzielić ją na mniejsze kawałki i wykroić z całości. Jak zrobić kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką?
Tarta z jabłkami na ciepło
Dziś postanowiliśmy przygotować genialną tartę w słodkim wydaniu. I postawiliśmy tu na klasykę - karmelizowane jabłka i chrupiącą kruszonkę. Jeśli masz ochotę, to takie ciasto możesz podać również z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.
Do przygotowania tarty z jabłkami najlepiej używaj kwaśnych odmian np. glostera. Są one później nieco karmelizowane na patelni i zyskują dodatkową słodkość.
Przepis na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką poniżej. Składniki i wykonanie także.
Składniki
Ciasto na tartę
- 1 jajko
- 120 g drobnego cukru
- 120 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki tortowej
Jabłkowe nadzienie
- 4-5 jabłek
- 120 g drobnego cukru
- 45 g masła
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie mieszanki z jabłkami – przepis na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką
Pracę nad dzisiejszym przepisem na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką rozpoczynamy od przygotowania jabłek.
W tym celu podziel jabłka w drobną kostkę. Nie musisz ich obierać- skórka pięknie zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury i cukru. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych- pomocna może być przy tym drylownica.
Następnie rozpuść na rozgrzanej patelni drobny cukier. Jako kolejny składnik dodaj na patelnię masło. Po połączeniu składników dodaj wcześniej przygotowane jabłka. Nie zapomnij również o cynamonie, który świetnie komponuje się z jabłkami. Tak przygotowaną mieszankę duś na małym ogniu ok. 10-15 minut aż jabłka staną się miękkie.
Ciasto na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką
Czas przygotować chrupiący spód do naszej tarty.
Na początek przy pomocy kuchennej rózgi połącz jajko i drobny cukier. Kiedy składniki się połączą, dodaj do naczynia roztopione i ostudzone masło. Składniki najlepiej łączyć małymi partiami. Do miski nie zapomnij dodać również proszku do pieczenia oraz mąki. Z połączonych składników uformuj ciasto i zawiń w kulkę.
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – czas pieczenia i temperatura
Wszystkie składniki mamy już gotowe. Teraz wystarczy tylko połączyć składniki.
Z przygotowanego kawałka odłóż ok. 1/4- stanie się później chrupiącą kruszonką. Pozostałą część wyłóż do formy do pieczenia wysmarowanej odrobiną tłuszczu. Ciasto możesz odrobinę rozwałkować i dociskając dłońmi- dopasować do formy. Na ciasto wyłóż karmelizowane jabłka. Zachowany wcześniej kawałek ciasta pokrusz w dłoniach lub zetrzyj na tarce i rozsyp na powierzchni jabłek.
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – czas pieczenia i temperatura. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania tarty z jabłkami wykorzystaj program "góra-dół".
Gotową szarlotkę podawaj od razu na ciepło. Oczywiście możesz udekorować ją dodatkowo gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Więcej pomysłów na słodkie wypieki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Z pewnością znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które zostaną z Tobą na dłużej.