Różowe pączki z kokosowym nadzieniem i malinową polewą. Przepis na pyszny deser
Różowe pączki z nadzieniem kokosowym i polewą malinową to pyszny przepis nie tylko na Tłusty Czwartek. W takiej formie pączki zachwycą każdego. Jak zrobić domowe pączku?
23.02.2022 | aktual.: 01.03.2022 16:39
Sprawdzony przepis na smażone pączki
Kto nie kocha pączków? Można je zrobić na wiele różnych sposobów- z cukrem pudrem, lukrem, polewą. W środku może być budyń, dżem, marmolada czy adwokat. Opcji jest wiele i ciężko wybrać jednego ulubieńca. Dzisiaj postanowiliśmy Ci to trochę utrudnić i stworzyliśmy różowe pączki z kremem kokosowym i polewą malinową.
Jak zrobić różowe pączki- przepis
Chociaż pączki kojarzą nam się głównie z Tłustym Czwartkiem, to jedzenie ich jest przyjemnością przez cały rok. Nietypowe różowe pączki sprawdzą się na wszystkich balach i urodzinach dziecięcych, imprezach w stylu gender reveal czy wieczorach panieńskich. Jak zrobić różowe pączki? Poznaj nasz patent!
Polewę malinową do różowych pączków zrobiliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Pączki
- 500 g mąki luksusowej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- 30 ml spirytusu
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Nadzienie
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 40 g skrobi kukurydzianej
Malinowa polewa
- 400 g mrożonych malin
- 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 cytryny (sok)
Dodatki
- wiórki kokosowe
Ciasto na pączki
Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta na pączki.
W tym celu przesiej do dużej miski mąkę luksusową i zrób w jej środku wgłębienie. Dzięki przesiewaniu mąki ciasto staje się jeszcze bardziej puszyste.
Połącz w małej misce pokruszone drożdże, łyżkę cukru i trzy łyżki mleka.
Dokładnie wymieszaj produkty, po czym przelej mieszankę do wcześniej przygotowanego otworu i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
W osobnej misce połącz żółtka i drobny cukier przy pomocy robota kuchennego. Mieszanka o jednolitej konsystencji powinna mieć jasny, żółty kolor.
Wracamy do pracy nad miksem ze świeżymi drożdżami. Do miski dodaj mleko, mieszankę z żółtek i cukru, spirytus (dzięki niemu pączki nie będą wpijać nadmiaru tłuszczu podczas smażenia), barwnik spożywczy oraz roztopione masło.
Łączenie składników powinno zająć Ci ok. 15 minut. Następnie odstaw powstałe ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Nadzienie kokosowe do pączków
Kiedy ciasto będzie wyrastać, zajmij się przygotowaniem nadzienia kokosowego do naszych pączków.
W tym celu po raz kolejny zmiksuj żółtka i 1/4 szklanki drobnego cukru. Jako kolejny składniki dodaj do mieszanki 1/3 szklanki mleczka kokosowego oraz skrobię kukurydzianą.
Następnie ustaw na palniku garnek i przelej do niego mleczko kokosowe. Po chwili dodaj cukier i gotuj mieszankę do rozpuszczenia cukru. Przydatna do tego zadania z pewnością okaże się kuchenna rózga. Na koniec dodaj do garnka wcześniej przygotowany miks z żółtek, cukru, mleczka kokosowego i skrobii kukurydzianej.
Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili uzyskania konsystencji gęstego kremu. Mieszankę przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
Formułowanie i nadziewanie pączków
Wracamy do pracy nad ciastem na pączki.
Na początek odgazuj ciasto, po czym podziel je na mniejsze kulki o wadze ok. 70 g. Gotowe kuleczki ułóż na stolnicy lub desce do krojenia, następnie spłaszcz je delikatnie przy pomocy rąk, po czym przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Na palniku umieść garnek z olejem. Kiedy produkt będzie miał temperaturę ok. 170 stopni Celsjusza, zacznij smażyć pączki.
Jeśli nie chcesz, aby przygotowywane słodkości szybko się przypaliły, do garnka wrzucaj od czasu do czasu surowe kawałki ziemniaka, które będą skutecznie obniżać temperaturę gotującego się oleju.
Pączki smaż ok. 5 minut. Po wyjęciu z garnka, ułóż je na kuchennym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki wypełnij przy pomocy wcześniej przygotowanego nadzienia. Przełóż je do szprycy i umieść w środku każdego pączka.
Jeśli nie posiadasz takiej szprycy, zawsze możesz użyć do tego zadania rękawa cukierniczego.
Polewa malinowa
Na koniec przygotuj malinową polewę, która będzie idealnie uzupełniać się z nadzieniem kokosowym ukrytym w naszych pączkach.
Do blendera wsyp mrożone maliny (oczywiście możesz użyć tu również świeżych owoców), po czym dodaj do urządzenia wodę oraz sok z cytryny.
Powstały w ten sposób miks przelej do garnka i ustaw na palniku. Do garnka dodaj przesiany przez sitko cukier puder, po czym dokładnie wymieszaj.
Polewę gotuj przez kilka minut, do chwili, aż zgęstnieje. Składniki z garnka będzie najłatwiej połączyć Ci przy pomocy kuchennej rózgi.
Dekorowanie i podanie
Już jesteśmy prawie na mecie. Pozostało nam udekorowanie pączków i możemy je serwować swoim gościom.
Do jednej miski przelej polewę malinową. Zaś do drugiej przesyp wiórki kokosowe. Teraz zanurz połowę pączka w polewie, po czym obtocz we wiórkach. I to wszystko!
Więcej pomysłów na pyszne pączki w przeróżnej odsłonie oraz chrupiące faworki czeka na naszej stronie www. Koniecznie daj nam znać, który przepis ostatecznie wybrałaś. Powodzenia!