Jabłuszkowe kombinacje

Jeśli śledzicie nas od dłuższego czasu, z pewnością wiecie, że jesteśmy ogromnymi fanami deserów. Dlatego dziś przychodzimy z kolejną propozycją w słodkim wydaniu.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Jabłuszko na pierzynce

  1. 2 szt. jabłka
  2. 1 szt. ciasto francuskie
  3. 1/2 szkl. dzem
  4. 1/4 szkl. masło roztopione
  5. 1/3 szkl. cukier brązowy z cynamonem
  6. bita śmietana i karmel do dekoracji

Jabłuszkowe różyczki

  1. 1/2 szkl. dżem truskawkowy
  2. cukier puder do dekoracji
  3. 6 szt. jabłka
  4. 500 ml ciepła woda
  5. 1/3 szkl. sok z cytryny
  6. 1 szt. ciasto francuskie
Sposób przygotowania:

1. Przetnij jabłka na pół i usuń nasiona.

Obrazek

2. Potem ponacinaj owoce (tak jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

3. Podziel ciasto francuskie na prostokąty. Następnie rozprowadź na nich dżem i ułóż na środku kawałki owoców. Na jabłkach rozprowadź roztopione masło.

Obrazek

4. Jabłuszka posyp mieszanką z brązowego cukru i cynamonu. Następnie piecz je przez 25 minut w rozgrzanym do 190°Celsjusza piekarniku.

Obrazek

5. Gotowy deser możesz podać z bitą śmietaną i karmelem.

Obrazek

6. Pokrój owoce w płatki (jak na zdjęciu poniżej). Zalej je wodą i dodaj sok z cytryny. Następnie umieść miskę z jabłkami w mikrofalówce na 30 sekund.

Obrazek

7. Ciasto francuskie podziel w poziomie na kilka pasków. Rozprowadź na nich dżem truskawkowy i kawałki jabłek, po czym zwiń je w rulon.

Obrazek

8. Jabłkowe różyczki piecz przez 17 minut w rozgrzanym do 200°Celsjusza piekarniku.

Obrazek

9. Gotowy deser możesz posypać cukrem pudrem.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji