Jabłuszkowe kombinacje

Jeśli śledzicie nas od dłuższego czasu, z pewnością wiecie, że jesteśmy ogromnymi fanami deserów. Dlatego dziś przychodzimy z kolejną propozycją w słodkim wydaniu.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Jabłuszko na pierzynce

  1. 2 szt. jabłka
  2. 1 szt. ciasto francuskie
  3. 1/2 szkl. dzem
  4. 1/4 szkl. masło roztopione
  5. 1/3 szkl. cukier brązowy z cynamonem
  6. bita śmietana i karmel do dekoracji

Jabłuszkowe różyczki

  1. 1/2 szkl. dżem truskawkowy
  2. cukier puder do dekoracji
  3. 6 szt. jabłka
  4. 500 ml ciepła woda
  5. 1/3 szkl. sok z cytryny
  6. 1 szt. ciasto francuskie
Sposób przygotowania:

1. Przetnij jabłka na pół i usuń nasiona.

Obrazek

2. Potem ponacinaj owoce (tak jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

3. Podziel ciasto francuskie na prostokąty. Następnie rozprowadź na nich dżem i ułóż na środku kawałki owoców. Na jabłkach rozprowadź roztopione masło.

Obrazek

4. Jabłuszka posyp mieszanką z brązowego cukru i cynamonu. Następnie piecz je przez 25 minut w rozgrzanym do 190°Celsjusza piekarniku.

Obrazek

5. Gotowy deser możesz podać z bitą śmietaną i karmelem.

Obrazek

6. Pokrój owoce w płatki (jak na zdjęciu poniżej). Zalej je wodą i dodaj sok z cytryny. Następnie umieść miskę z jabłkami w mikrofalówce na 30 sekund.

Obrazek

7. Ciasto francuskie podziel w poziomie na kilka pasków. Rozprowadź na nich dżem truskawkowy i kawałki jabłek, po czym zwiń je w rulon.

Obrazek

8. Jabłkowe różyczki piecz przez 17 minut w rozgrzanym do 200°Celsjusza piekarniku.

Obrazek

9. Gotowy deser możesz posypać cukrem pudrem.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀