Przygotowuję prostą masę i zalewam jabłka. Taki jabłecznik to będzie hit tego sezonu

Z tym przepisem poradzi sobie każdy kulinarny amator, a radości z zajadania się pysznym jabłecznikiem będzie co niemiara. Zakasaj rękawy, kup kilka jabłek i resztę niezbędnych składników i rozgrzej piekarnik. Rodzina oszaleje na punkcie tego ciasta!

Składniki na jabłecznikSkładniki na jabłecznik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Poranne i wieczorne temperatury nieubłaganie i bez krzty litości przypominają nam, że lato dobiega końca. Meteopaci — i nie tylko oni — spuszczają nos na kwintę, ale my proponujemy im pewnie pocieszenie. W końcu jesień to rozpoczęcie sezonu na wypiek domowych ciast. Może i będzie zimno, ale chociaż smacznie, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Przepisem numer jeden, który musisz wcielić w życie ten jesieni, jest ten, który już za moment ujrzysz. Jabłecznik z budyniem, bo o nim dzisiaj jest mowa, dostarczy smaku, który rozweseli nawet najchłodniejszy i najbardziej deszczowy dzień. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten deser stanie się wkrótce twoim ulubionym. Twoim i pozostałych domowników, którzy rozpoczną prawdziwą batalię o ostatni kawałek jabłecznika. Jednak — jak wiadomo — rządzi ten, który posiada przepis. Zapamiętaj go więc, podrzyj notatki i króluj we własnym domu po wsze czasy!

Kruchy jabłecznik z budyniem

Składniki:

  • 6 jabłek np. ligol, lobo, champion, reneta,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój owoce w kostkę. Przełóż do naczynia i oprósz cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj i umieść całość w wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formie do pieczenia.
  2. Czas na użycie miksera. Najpierw do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Stopniowo dodawaj stopione masło, jajka i mleko. Kiedy masa będzie już jednolita, przelej ją do formy z jabłkami. Wyrównaj tak, żeby przykryła całe jabłka.
  3. Formę wstaw teraz do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Jeśli temperatury ci nie straszne, jabłecznik możesz podawać z gałką lodów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna