PrzepisDeseryPrzygotowuję prostą masę i zalewam jabłka. Taki jabłecznik to będzie hit tego sezonu

Przygotowuję prostą masę i zalewam jabłka. Taki jabłecznik to będzie hit tego sezonu

Z tym przepisem poradzi sobie każdy kulinarny amator, a radości z zajadania się pysznym jabłecznikiem będzie co niemiara. Zakasaj rękawy, kup kilka jabłek i resztę niezbędnych składników i rozgrzej piekarnik. Rodzina oszaleje na punkcie tego ciasta!

Składniki na jabłecznik
Składniki na jabłecznik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.09.2023 09:52

Poranne i wieczorne temperatury nieubłaganie i bez krzty litości przypominają nam, że lato dobiega końca. Meteopaci — i nie tylko oni — spuszczają nos na kwintę, ale my proponujemy im pewnie pocieszenie. W końcu jesień to rozpoczęcie sezonu na wypiek domowych ciast. Może i będzie zimno, ale chociaż smacznie, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisem numer jeden, który musisz wcielić w życie ten jesieni, jest ten, który już za moment ujrzysz. Jabłecznik z budyniem, bo o nim dzisiaj jest mowa, dostarczy smaku, który rozweseli nawet najchłodniejszy i najbardziej deszczowy dzień. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten deser stanie się wkrótce twoim ulubionym. Twoim i pozostałych domowników, którzy rozpoczną prawdziwą batalię o ostatni kawałek jabłecznika. Jednak — jak wiadomo — rządzi ten, który posiada przepis. Zapamiętaj go więc, podrzyj notatki i króluj we własnym domu po wsze czasy!

Kruchy jabłecznik z budyniem

Składniki:

  • 6 jabłek np. ligol, lobo, champion, reneta,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój owoce w kostkę. Przełóż do naczynia i oprósz cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj i umieść całość w wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formie do pieczenia.
  2. Czas na użycie miksera. Najpierw do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Stopniowo dodawaj stopione masło, jajka i mleko. Kiedy masa będzie już jednolita, przelej ją do formy z jabłkami. Wyrównaj tak, żeby przykryła całe jabłka.
  3. Formę wstaw teraz do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Jeśli temperatury ci nie straszne, jabłecznik możesz podawać z gałką lodów. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie