Przygotowuję prostą masę i zalewam jabłka. Taki jabłecznik to będzie hit tego sezonu

Z tym przepisem poradzi sobie każdy kulinarny amator, a radości z zajadania się pysznym jabłecznikiem będzie co niemiara. Zakasaj rękawy, kup kilka jabłek i resztę niezbędnych składników i rozgrzej piekarnik. Rodzina oszaleje na punkcie tego ciasta!

Składniki na jabłecznikSkładniki na jabłecznik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poranne i wieczorne temperatury nieubłaganie i bez krzty litości przypominają nam, że lato dobiega końca. Meteopaci — i nie tylko oni — spuszczają nos na kwintę, ale my proponujemy im pewnie pocieszenie. W końcu jesień to rozpoczęcie sezonu na wypiek domowych ciast. Może i będzie zimno, ale chociaż smacznie, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Przepisem numer jeden, który musisz wcielić w życie ten jesieni, jest ten, który już za moment ujrzysz. Jabłecznik z budyniem, bo o nim dzisiaj jest mowa, dostarczy smaku, który rozweseli nawet najchłodniejszy i najbardziej deszczowy dzień. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten deser stanie się wkrótce twoim ulubionym. Twoim i pozostałych domowników, którzy rozpoczną prawdziwą batalię o ostatni kawałek jabłecznika. Jednak — jak wiadomo — rządzi ten, który posiada przepis. Zapamiętaj go więc, podrzyj notatki i króluj we własnym domu po wsze czasy!

Kruchy jabłecznik z budyniem

Składniki:

  • 6 jabłek np. ligol, lobo, champion, reneta,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój owoce w kostkę. Przełóż do naczynia i oprósz cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj i umieść całość w wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formie do pieczenia.
  2. Czas na użycie miksera. Najpierw do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Stopniowo dodawaj stopione masło, jajka i mleko. Kiedy masa będzie już jednolita, przelej ją do formy z jabłkami. Wyrównaj tak, żeby przykryła całe jabłka.
  3. Formę wstaw teraz do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Jeśli temperatury ci nie straszne, jabłecznik możesz podawać z gałką lodów. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej