Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Pomysłów na ciekawe desery nigdy za wiele. Tym bardziej, kiedy możesz zrobić je w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników. Palce lizać!

Od samego patrzenia cieknie nam ślinkaOd samego patrzenia cieknie nam ślinka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja w okresie jesienno-zimowym uwielbiam desery w ciepłym wydaniu. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku, to połączyć mega soczyste gruszki z chrupiącym ciastem francuskim. I to tak naprawdę wystarczy. Po wizycie w piekarniku możesz cieszyć się fenomenalnym smakiem małych słodkości.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Oprócz tego, że deser w wydaniu na ciepło świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Dlatego na pewno nie zdziwi cię fakt, że genialne słodkości podbiją każde serce dosłownie w ciągu kilku sekund. Po prostu nie ma innej opcji. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Jesienny deser w wydaniu na ciepło ma w sobie to "coś". Palce lizać!

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 2 gruszki,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owoców. Gruszki dzielę na pół, po czym nacinam je dodatkowo przez całą długość. Na koniec usuwam co drugi pasek gruszki.

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania gruszek
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania gruszek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania dwuskładnikowej posypki. W tym celu łączę brązowy cukiercynamon. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.

Łączenie brązowego cukru i cynamonu
Łączenie brązowego cukru i cynamonu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Obtaczam gruszkę w powstałej mieszance. Dopiero teraz mogę przenieść ją na arkusz ciasta francuskiego. Czynność powtarzam z pozostałymi owocami.

Gruszkę z posypką układam na cieście francuskim
Gruszkę z posypką układam na cieście francuskim © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy na dziś. Następnie każdą gruszkę obrysowuję dokładnie dookoła przy pomocy małego nożyka. 

Obrysowanie gruszek to prawdziwa bułka z masłem
Obrysowanie gruszek to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Dodatkowo, w górnej części przy pomocy drewnianego patyczka tworzę wzór liści. 

Krok 5. Tak przygotowane gruszki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Deser piekę przez 15-20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone gruszki posypuję cukrem pudrem. Smacznego!

Słodkości nigdy za wiele
Słodkości nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście gruszki możesz podać również z bitą śmietaną oraz ulubionymi lodami. Po prostu pycha! Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na jesienny deser. Jesteś na tak? A może wolisz inne owoce? Jeśli tak, konieczne napisz, o jakie owoce dokładnie chodzi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟