Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Pomysłów na ciekawe desery nigdy za wiele. Tym bardziej, kiedy możesz zrobić je w mgnieniu oka dosłownie z kilku składników. Palce lizać!

Od samego patrzenia cieknie nam ślinkaOd samego patrzenia cieknie nam ślinka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja w okresie jesienno-zimowym uwielbiam desery w ciepłym wydaniu. Wszystko, co trzeba zrobić w tym przypadku, to połączyć mega soczyste gruszki z chrupiącym ciastem francuskim. I to tak naprawdę wystarczy. Po wizycie w piekarniku możesz cieszyć się fenomenalnym smakiem małych słodkości.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Oprócz tego, że deser w wydaniu na ciepło świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Dlatego na pewno nie zdziwi cię fakt, że genialne słodkości podbiją każde serce dosłownie w ciągu kilku sekund. Po prostu nie ma innej opcji. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Jesienny deser w wydaniu na ciepło ma w sobie to "coś". Palce lizać!

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 2 gruszki,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owoców. Gruszki dzielę na pół, po czym nacinam je dodatkowo przez całą długość. Na koniec usuwam co drugi pasek gruszki.

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania gruszek
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania gruszek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania dwuskładnikowej posypki. W tym celu łączę brązowy cukiercynamon. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.

Łączenie brązowego cukru i cynamonu
Łączenie brązowego cukru i cynamonu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Obtaczam gruszkę w powstałej mieszance. Dopiero teraz mogę przenieść ją na arkusz ciasta francuskiego. Czynność powtarzam z pozostałymi owocami.

Gruszkę z posypką układam na cieście francuskim
Gruszkę z posypką układam na cieście francuskim © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy na dziś. Następnie każdą gruszkę obrysowuję dokładnie dookoła przy pomocy małego nożyka. 

Obrysowanie gruszek to prawdziwa bułka z masłem
Obrysowanie gruszek to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Dodatkowo, w górnej części przy pomocy drewnianego patyczka tworzę wzór liści. 

Krok 5. Tak przygotowane gruszki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Deser piekę przez 15-20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone gruszki posypuję cukrem pudrem. Smacznego!

Słodkości nigdy za wiele
Słodkości nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście gruszki możesz podać również z bitą śmietaną oraz ulubionymi lodami. Po prostu pycha! Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na jesienny deser. Jesteś na tak? A może wolisz inne owoce? Jeśli tak, konieczne napisz, o jakie owoce dokładnie chodzi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką