Odwiedził restaurację Macieja Musiała. Na widok cen można złapać się za głowę

Restauracja "Muzealna" znajduje się w Muzeum Narodowym w Warszawie, a jej współwłaścicielem jest aktor Maciej Musiał. Lokal został otwarty w 2022 roku, a po 12 miesiącach funkcjonowania otrzymał rekomendację Przewodnika Michelin Polska 2023. Menu "Muzealnej" pod lupę wziął Maciej Blatkiewicz z kanału 'Maciej je". Ceny wprawiają w osłupienie.

Maciej Blatkiewicz odwiedził "Muzealną"Maciej Blatkiewicz odwiedził "Muzealną"
Źródło zdjęć: © Instagram: Maciej Musiał (screenshot), YouTube: Maciej je (screenshot)

"Muzealna" serwuje dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Menu oparte jest na lokalnych sezonowych produktach i opracowane zostało przez szefa kuchni Przemysława Suskę. Kartę składa się z przystawek zimnych, ciepłych, zup, dań głównych i deserów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Menu w "Muzealnej". Co zjemy w restauracji Macieja Musiała?

Maciej Blatkiewicz z kanału 'Maciej je" ucztę rozpoczął od przystawki zimnej - marynowanego pstrąga z maślanką, szczypiorkiem i piklowanym ogórkiem. Danie pochwalił za różnorodność smaków i tekstur. Następnie zabrał się za pałaszowanie zupy. Zamówił rosół z gęsi z uszkami z gęsiną i boczniakami. Przyznał, że sam wywar miał mało wyrazisty smak, natomiast głębi całości nadały uszka, które - według opinii Blatkiewicza - były "pierwsza klasa". Minem "genialnych" komentujący określił zaś kluski śląskie z purée z dyni, serwowane w formie ciepłej przekąski. Daniem głównym, na jakie zdecydował się Maciej, był antrykot wołowy z purée ziemniaczanym i sosem z czerwonego pieprzu.

- Mięso jest okej. Nie jest to stek mojego życia, absolutnie [...] Trochę trzeba je pogryźć. Nie jest może żylaste, ale też nie jest takie mięciuśkie, rozpływające się w ustach, nie jest też jakoś przyprawione [...] Dla mnie jest to takie danie, które jest okej, jest całkiem dobre, ale raczej drugi raz bym go tutaj nie zamówił - podsumował Blatkiewicz.

Komentującemu bardziej smakowała noga z gęsi z plackiem ziemniaczanym i dodatkami, która pojawiła się na stole po antrykocie. Po tym nadszedł czas na deser - marynowane jabłko z dodatkiem mascarpone i cygaretką cynamonową. "Lekki, kwaśny, nie za słodki" - opisał Maciej. Egzamin zdał również mocno czekoladowy mus z paloną białą czekoladą i konfiturą śliwkową.

Maciej Blatkiewicz z kanału "Maciej je" odwiedził restaurację, której współwłaścicielem jest Maciej Musiał
Maciej Blatkiewicz z kanału "Maciej je" odwiedził restaurację, której współwłaścicielem jest Maciej Musiał © YouTube: Maciej je

Ceny dań w "Muzealnej" w Warszawie

Ceny dań w restauracji Macieja Musiała zaczynają się od 16 zł za pieczywo z masłem z natką pietruszki i prażonym słonecznikiem po 94 zł za antrykot wołowy, purée ziemniaczane, brukiew i sos z czerwonym pieprzem. Desery to koszt od 33 do 36 zł, natomiast ceny kieliszka wina wahają się od 30 do 60 zł.

Blatkiewicz za kolację w "Muzealnej" zapłacił ... 438 zł. Woda kosztowała go 16 zł, kluski śląskie 39 zł, rosół 33 zł, marynowany pstrąg 39 zł, noga z gęsi 89 zł, antrykot 94 zł, kieliszek wina 34 zł, herbata 15 zł, mus czekoladowy 33 zł, jabłko z mascarpone 32 zł, a podwójne espresso 14 zł.

RESTAURACJA MACIEJA MUSIAŁA z polską kuchnią w Warszawie: Muzealna by Maciej Musiał (Warszawa 2023)

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa