Kelnerka znalazła kopertę na stoliku. Otworzyła i znalazła list oraz banknoty

Mężczyzna, który 15 lat temu uciekł z restauracji bez zapłaty, postanowił wreszcie zadośćuczynić. Przysłał właścicielce lokalu list z przeprosinami i zaległą zapłatę.

Kelnerka znalazła kopertę na stoliku. Otworzyła i znalazła tajemniczy list oraz banknotyKelnerka znalazła kopertę na stoliku. Otworzyła i znalazła tajemniczy list oraz banknoty
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Historia, którą opowiemy, rozgrywała się w malowniczym Trydencie, gdzie pewna grupa przyjaciół spędzała wieczór w restauracji. Na koniec zamiast opłacić rachunek, postanowili zniknąć, pozostawiając kelnerkę w zakłopotaniu. Po 15 latach jeden z tych żartownisiów chciał naprawić swój błąd i uregulować zaległą płatność. W niespodziewany sposób przesłał kelnerce kopertę z listem oraz banknotami, a także zapowiedział swoją ponowną wizytę w lokalu "z uniesioną głową".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Kelnerka wzruszona gestem mężczyzny

Jeden z mężczyzn, który brał udział w tym incydencie, nie mógł przeboleć swojego zachowania. Po latach postanowił zadośćuczynić restauracji. Przysłał do niej list z przeprosinami oraz zaległą zapłatę. W liście napisał:

Piętnaście lat temu w sobotni wieczór przyszedłem z przyjaciółmi do Państwa restauracji. Wypiliśmy kilka kieliszków wina i dla zabawy odeszliśmy, nie płacąc, wyrządzając Państwu krzywdę i pozostając złodziejami. Od tamtego dnia nigdy więcej nie odwiedziłem Państwa lokalu.

Wyraził żal za swoje wcześniejsze czyny i przekazał przeprosiny, załączając zaległą płatność. Jego gest przekroczył granice spłacenia długu, gdyż pokrył także koszty swoich przyjaciół. Mężczyzna oświadczył, że zamierza powrócić do restauracji, obiecując uczynić to "z uniesioną głową".

Właścicielka lokalu nie kryła wzruszenia

Ten szlachetny gest nie umknął uwadze jednej z właścicielek restauracji, która podzieliła się tą historią w mediach społecznościowych. W swoim poruszającym poście wyraziła, że była to jedna z najlepszych chwil w ciągu 18 lat działalności ich lokalu.

Kobieta podkreśliła, że to nie kwota pieniędzy sprawiła jej radość, ale przede wszystkim poczucie nadziei i pozytywne podejście mężczyzny. Wyraziła również otwartość na ponowne spotkanie z byłym gościem i z nadzieją oczekuje, że zobaczą się w restauracji, aby razem delektować się kieliszkiem wina.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska