PrzepisDania mięsneSąsiadka przywiozła ten przepis z Niemiec. Już nie robię schabu inaczej

Sąsiadka przywiozła ten przepis z Niemiec. Już nie robię schabu inaczej

Kassler
Kassler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.11.2023 09:55

Kassler to wędzona i zapeklowana wieprzowina, której używa się do przygotowania najróżniejszych dań. Najpopularniejsza jest potrawa z kapustą kiszoną z odrobiną wina. Przepis na taki kassler przywiozła moja sąsiadka, która była na wycieczce w Niemczech. Od tej pory schab przygotowuje tylko w taki sposób.

Ważna zasada jest taka, by wędzonki przed pieczeniem nie parzyć. Możemy przez to sprawić, że mięso będzie suche, a tego chcemy uniknąć. Wystarczy tylko mięso peklowane i wędzone, ono sprawia, że potrawa smakuje i pachnie nieziemsko. Całość dopełnia kapusta kiszona (idealnie, jeśli jest swojska, bo taka wspaniale wpływa na aromat dania, a do tego jest zdrowsza niż ta, którą kupujemy w sklepach). Koniecznie trzeba też dodać trochę wina lub cydru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kassler z kapustą kiszoną - przepis

Potrzebne składniki:

  • około 600 g wędzonej wieprzowiny (na przykład schab),
  • 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty,
  • kwaśne jabłko,
  • 120 ml wina lub cydru,
  • 3 listki laurowe,
  • rękaw lub torebki do pieczenia.

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3-4 łyżki musztardy,
  • 1/2 małej cebuli,
  • starty ząbek czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.
Kassler
Kassler© Flickr

Sposób wykonania:

  1. Na początku rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Torebkę do pieczenia wkładam do naczynia żaroodpornego, a na jej dnie układam kapustę kiszoną, a także listki laurowe oraz obrane i pokrojone jabłka. Wkłada również schab. Dolewam wina.
  2. Zawiązuje rękaw i robię w niej kilka nakłuć. Dzięki temu nadmiar pary wodnej szybko się uwolni.
  3. Wstawiam naczynie z torbą i piekę przez 45-60 minut. Po tym czasie wyciągam naczynie, a torbę przecinam.
  4. Kassler kroję w plastry i układam je wraz z kapustą na półmisku.
  5. W międzyczasie przygotowuję sos musztardowy. Podgrzewam bulion, a na patelni rozpuszczam masło. Dodaję do niego mąkę i szybko mieszam. Kiedy obydwa składniki się dobrze połączą, dolewam do nich bulion. Gotuję sos na wolnym ogniu i mieszam. Gdy już będzie wystarczająco gęsty, dodaję musztardę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz starty czosnek.
  6. Mięso polewam sosem i podaję.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także