Sąsiadka przywiozła ten przepis z Niemiec. Już nie robię schabu inaczej

Kassler to wędzona i zapeklowana wieprzowina, której używa się do przygotowania najróżniejszych dań. Najpopularniejsza jest potrawa z kapustą kiszoną z odrobiną wina. Przepis na taki kassler przywiozła moja sąsiadka, która była na wycieczce w Niemczech. Od tej pory schab przygotowuje tylko w taki sposób.

KasslerKassler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ważna zasada jest taka, by wędzonki przed pieczeniem nie parzyć. Możemy przez to sprawić, że mięso będzie suche, a tego chcemy uniknąć. Wystarczy tylko mięso peklowane i wędzone, ono sprawia, że potrawa smakuje i pachnie nieziemsko. Całość dopełnia kapusta kiszona (idealnie, jeśli jest swojska, bo taka wspaniale wpływa na aromat dania, a do tego jest zdrowsza niż ta, którą kupujemy w sklepach). Koniecznie trzeba też dodać trochę wina lub cydru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mamy to! Sprawdzony patent na szybkie i smaczne śniadanie z patelni

Kassler z kapustą kiszoną - przepis

Potrzebne składniki:

  • około 600 g wędzonej wieprzowiny (na przykład schab),
  • 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty,
  • kwaśne jabłko,
  • 120 ml wina lub cydru,
  • 3 listki laurowe,
  • rękaw lub torebki do pieczenia.

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3-4 łyżki musztardy,
  • 1/2 małej cebuli,
  • starty ząbek czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.
Kassler
Kassler © Flickr

Sposób wykonania:

  1. Na początku rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Torebkę do pieczenia wkładam do naczynia żaroodpornego, a na jej dnie układam kapustę kiszoną, a także listki laurowe oraz obrane i pokrojone jabłka. Wkłada również schab. Dolewam wina.
  2. Zawiązuje rękaw i robię w niej kilka nakłuć. Dzięki temu nadmiar pary wodnej szybko się uwolni.
  3. Wstawiam naczynie z torbą i piekę przez 45-60 minut. Po tym czasie wyciągam naczynie, a torbę przecinam.
  4. Kassler kroję w plastry i układam je wraz z kapustą na półmisku.
  5. W międzyczasie przygotowuję sos musztardowy. Podgrzewam bulion, a na patelni rozpuszczam masło. Dodaję do niego mąkę i szybko mieszam. Kiedy obydwa składniki się dobrze połączą, dolewam do nich bulion. Gotuję sos na wolnym ogniu i mieszam. Gdy już będzie wystarczająco gęsty, dodaję musztardę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz starty czosnek.
  6. Mięso polewam sosem i podaję.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji