Sąsiadka przywiozła ten przepis z Niemiec. Już nie robię schabu inaczej

Kassler to wędzona i zapeklowana wieprzowina, której używa się do przygotowania najróżniejszych dań. Najpopularniejsza jest potrawa z kapustą kiszoną z odrobiną wina. Przepis na taki kassler przywiozła moja sąsiadka, która była na wycieczce w Niemczech. Od tej pory schab przygotowuje tylko w taki sposób.

KasslerKassler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ważna zasada jest taka, by wędzonki przed pieczeniem nie parzyć. Możemy przez to sprawić, że mięso będzie suche, a tego chcemy uniknąć. Wystarczy tylko mięso peklowane i wędzone, ono sprawia, że potrawa smakuje i pachnie nieziemsko. Całość dopełnia kapusta kiszona (idealnie, jeśli jest swojska, bo taka wspaniale wpływa na aromat dania, a do tego jest zdrowsza niż ta, którą kupujemy w sklepach). Koniecznie trzeba też dodać trochę wina lub cydru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mamy to! Sprawdzony patent na szybkie i smaczne śniadanie z patelni

Kassler z kapustą kiszoną - przepis

Potrzebne składniki:

  • około 600 g wędzonej wieprzowiny (na przykład schab),
  • 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty,
  • kwaśne jabłko,
  • 120 ml wina lub cydru,
  • 3 listki laurowe,
  • rękaw lub torebki do pieczenia.

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3-4 łyżki musztardy,
  • 1/2 małej cebuli,
  • starty ząbek czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.
Kassler
Kassler © Flickr

Sposób wykonania:

  1. Na początku rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Torebkę do pieczenia wkładam do naczynia żaroodpornego, a na jej dnie układam kapustę kiszoną, a także listki laurowe oraz obrane i pokrojone jabłka. Wkłada również schab. Dolewam wina.
  2. Zawiązuje rękaw i robię w niej kilka nakłuć. Dzięki temu nadmiar pary wodnej szybko się uwolni.
  3. Wstawiam naczynie z torbą i piekę przez 45-60 minut. Po tym czasie wyciągam naczynie, a torbę przecinam.
  4. Kassler kroję w plastry i układam je wraz z kapustą na półmisku.
  5. W międzyczasie przygotowuję sos musztardowy. Podgrzewam bulion, a na patelni rozpuszczam masło. Dodaję do niego mąkę i szybko mieszam. Kiedy obydwa składniki się dobrze połączą, dolewam do nich bulion. Gotuję sos na wolnym ogniu i mieszam. Gdy już będzie wystarczająco gęsty, dodaję musztardę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz starty czosnek.
  6. Mięso polewam sosem i podaję.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀