Sąsiadka przywiozła ten przepis z Niemiec. Już nie robię schabu inaczej
Kassler to wędzona i zapeklowana wieprzowina, której używa się do przygotowania najróżniejszych dań. Najpopularniejsza jest potrawa z kapustą kiszoną z odrobiną wina. Przepis na taki kassler przywiozła moja sąsiadka, która była na wycieczce w Niemczech. Od tej pory schab przygotowuje tylko w taki sposób.
05.11.2023 09:55
Ważna zasada jest taka, by wędzonki przed pieczeniem nie parzyć. Możemy przez to sprawić, że mięso będzie suche, a tego chcemy uniknąć. Wystarczy tylko mięso peklowane i wędzone, ono sprawia, że potrawa smakuje i pachnie nieziemsko. Całość dopełnia kapusta kiszona (idealnie, jeśli jest swojska, bo taka wspaniale wpływa na aromat dania, a do tego jest zdrowsza niż ta, którą kupujemy w sklepach). Koniecznie trzeba też dodać trochę wina lub cydru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kassler z kapustą kiszoną - przepis
Potrzebne składniki:
- około 600 g wędzonej wieprzowiny (na przykład schab),
- 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty,
- kwaśne jabłko,
- 120 ml wina lub cydru,
- 3 listki laurowe,
- rękaw lub torebki do pieczenia.
Zobacz także
Sos musztardowy:
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- 2 szklanki bulionu,
- 3-4 łyżki musztardy,
- 1/2 małej cebuli,
- starty ząbek czosnku,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób wykonania:
- Na początku rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Torebkę do pieczenia wkładam do naczynia żaroodpornego, a na jej dnie układam kapustę kiszoną, a także listki laurowe oraz obrane i pokrojone jabłka. Wkłada również schab. Dolewam wina.
- Zawiązuje rękaw i robię w niej kilka nakłuć. Dzięki temu nadmiar pary wodnej szybko się uwolni.
- Wstawiam naczynie z torbą i piekę przez 45-60 minut. Po tym czasie wyciągam naczynie, a torbę przecinam.
- Kassler kroję w plastry i układam je wraz z kapustą na półmisku.
- W międzyczasie przygotowuję sos musztardowy. Podgrzewam bulion, a na patelni rozpuszczam masło. Dodaję do niego mąkę i szybko mieszam. Kiedy obydwa składniki się dobrze połączą, dolewam do nich bulion. Gotuję sos na wolnym ogniu i mieszam. Gdy już będzie wystarczająco gęsty, dodaję musztardę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz starty czosnek.
- Mięso polewam sosem i podaję.