PrzepisDania"Schabowe mojego dzieciństwa". Ukrainka pokazała, jak zrobić pyszne kotlety bez tłuszczu

"Schabowe mojego dzieciństwa". Ukrainka pokazała, jak zrobić pyszne kotlety bez tłuszczu

Kotlety z serca
Kotlety z serca
Źródło zdjęć: © TikTok

04.11.2023 18:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdy z nas ma swój przysmak z dzieciństwa. Dla wielu z nas są to pierogi i rosół, inni stawiają na kotlety mielone z ziemniakami lub właśnie schabowe Pewna Ukrainka pokazała, jak przygotowuje nietypowe danie, czyli kotlety z serc z indyka.

Dania z podrobów dla z nas nie kojarzą się dobrze. Tylko nieliczni zajadają się żołądkami, wątróbką oraz sercami. W naszych rejonach przysmaki te nieodłącznie kojarzą się z PRL - tam były bardzo popularne. Okazuje się, że podrobami zajadali się też nasi wschodni sąsiedzi. Pewna Ukrainka z nostalgią wspomina kotlety z serc i pokazuje przepis na swoim kanale na TikToku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z serc, czyli schabowe dzieciństwa

Nie ma tutaj ani grama tłuszczu. Autorka filmiku sama przyznała, że "gdyby wiedziała, z czego to schabowe się składa, nie wzięłaby go do ust". Ukrainka wzięła serca z indyka (jak sama wspomina, kupiła je w Lidlu) i pordoby oczyściła, a następnie przepłukała i przekroiła na pół. W kolejnym kroku rozbiła je lekko tłuczkiem do mięsa (dzięki temu były miękkie po usmażeniu - w normalnych warunkach potrzebują kilku godzin gotowania w wodzie lub rosole). Posypała serca solą i pieprzem, obtoczyła w mące i jajku, a na końcu podsmażyła na złoty kolor.

Kotlety z serca
Kotlety z serca© TikTok

Iralykus zachwalała przepis pod niebiosa. Kotlety z serca są lekkie, a do tego całkowicie pozbawione tłuszczu. Jednak nazywanie tego dania schabowym niezbyt spodobało się komentującym. Niektórzy pisali, że kotlety z indyka to w żadnym wypadku "nie jest schabowy". W komentarzach można zauważyć i wyczuć ogromne oburzenie. Inni zastanawiali się, czy kotlety z serca nie smakują tak samo, jak wątróbka. Autorka wyprowadziła internautkę z błędu i napisała, że smaki obydwu podrobów całkowicie się od siebie różnią.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także