"Schabowe mojego dzieciństwa". Ukrainka pokazała, jak zrobić pyszne kotlety bez tłuszczu

Każdy z nas ma swój przysmak z dzieciństwa. Dla wielu z nas są to pierogi i rosół, inni stawiają na kotlety mielone z ziemniakami lub właśnie schabowe Pewna Ukrainka pokazała, jak przygotowuje nietypowe danie, czyli kotlety z serc z indyka.

Kotlety z sercaKotlety z serca
Źródło zdjęć: © TikTok
Paulina Hermann

Dania z podrobów dla z nas nie kojarzą się dobrze. Tylko nieliczni zajadają się żołądkami, wątróbką oraz sercami. W naszych rejonach przysmaki te nieodłącznie kojarzą się z PRL - tam były bardzo popularne. Okazuje się, że podrobami zajadali się też nasi wschodni sąsiedzi. Pewna Ukrainka z nostalgią wspomina kotlety z serc i pokazuje przepis na swoim kanale na TikToku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Kotlety z serc, czyli schabowe dzieciństwa

Nie ma tutaj ani grama tłuszczu. Autorka filmiku sama przyznała, że "gdyby wiedziała, z czego to schabowe się składa, nie wzięłaby go do ust". Ukrainka wzięła serca z indyka (jak sama wspomina, kupiła je w Lidlu) i pordoby oczyściła, a następnie przepłukała i przekroiła na pół. W kolejnym kroku rozbiła je lekko tłuczkiem do mięsa (dzięki temu były miękkie po usmażeniu - w normalnych warunkach potrzebują kilku godzin gotowania w wodzie lub rosole). Posypała serca solą i pieprzem, obtoczyła w mące i jajku, a na końcu podsmażyła na złoty kolor.

Kotlety z serca
Kotlety z serca © TikTok

Iralykus zachwalała przepis pod niebiosa. Kotlety z serca są lekkie, a do tego całkowicie pozbawione tłuszczu. Jednak nazywanie tego dania schabowym niezbyt spodobało się komentującym. Niektórzy pisali, że kotlety z indyka to w żadnym wypadku "nie jest schabowy". W komentarzach można zauważyć i wyczuć ogromne oburzenie. Inni zastanawiali się, czy kotlety z serca nie smakują tak samo, jak wątróbka. Autorka wyprowadziła internautkę z błędu i napisała, że smaki obydwu podrobów całkowicie się od siebie różnią.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy