"Schabowe mojego dzieciństwa". Ukrainka pokazała, jak zrobić pyszne kotlety bez tłuszczu

Każdy z nas ma swój przysmak z dzieciństwa. Dla wielu z nas są to pierogi i rosół, inni stawiają na kotlety mielone z ziemniakami lub właśnie schabowe Pewna Ukrainka pokazała, jak przygotowuje nietypowe danie, czyli kotlety z serc z indyka.

Kotlety z sercaKotlety z serca
Źródło zdjęć: © TikTok
Paulina Hermann

Dania z podrobów dla z nas nie kojarzą się dobrze. Tylko nieliczni zajadają się żołądkami, wątróbką oraz sercami. W naszych rejonach przysmaki te nieodłącznie kojarzą się z PRL - tam były bardzo popularne. Okazuje się, że podrobami zajadali się też nasi wschodni sąsiedzi. Pewna Ukrainka z nostalgią wspomina kotlety z serc i pokazuje przepis na swoim kanale na TikToku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Kotlety z serc, czyli schabowe dzieciństwa

Nie ma tutaj ani grama tłuszczu. Autorka filmiku sama przyznała, że "gdyby wiedziała, z czego to schabowe się składa, nie wzięłaby go do ust". Ukrainka wzięła serca z indyka (jak sama wspomina, kupiła je w Lidlu) i pordoby oczyściła, a następnie przepłukała i przekroiła na pół. W kolejnym kroku rozbiła je lekko tłuczkiem do mięsa (dzięki temu były miękkie po usmażeniu - w normalnych warunkach potrzebują kilku godzin gotowania w wodzie lub rosole). Posypała serca solą i pieprzem, obtoczyła w mące i jajku, a na końcu podsmażyła na złoty kolor.

Kotlety z serca
Kotlety z serca © TikTok

Iralykus zachwalała przepis pod niebiosa. Kotlety z serca są lekkie, a do tego całkowicie pozbawione tłuszczu. Jednak nazywanie tego dania schabowym niezbyt spodobało się komentującym. Niektórzy pisali, że kotlety z indyka to w żadnym wypadku "nie jest schabowy". W komentarzach można zauważyć i wyczuć ogromne oburzenie. Inni zastanawiali się, czy kotlety z serca nie smakują tak samo, jak wątróbka. Autorka wyprowadziła internautkę z błędu i napisała, że smaki obydwu podrobów całkowicie się od siebie różnią.

Wybrane dla Ciebie
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie