Rodzina krzywi się na widok schabowych? Podaj kotlety po belwedersku, a nikt nie będzie grymasił
Masz ochotę na małą obiadową rewolucję? Świetnie! Pokażemy ci dzisiaj, jak przygotować kotlety po belwedersku. To będzie miła odmiana po ostatnich milionach schabowych z rzędu. Spróbuj raz, a nie pożałujesz i już zawsze będziesz wiedział, czym w razie czego zastąpić klasycznego schaboszczaka.
03.11.2023 09:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sposobów na przyrządzenie kotletów jest wiele. Oczywiście w Polsce najpopularniejszym rodzajem tej potrawy jest schabowy. Nigdy nie ośmielilibyśmy się znieważyć kulinarnego majstersztyku, jakim jest to danie, ale sam na pewno przyznasz nam rację, że zdarza się, że kotlet ten nieco się już przeje... W takich sytuacjach warto zrobić sobie lekką odmianę, ucieczkę od codzienności.
Niektórzy przygotowują wtedy kotlet po szwajcarsku, zawijańca zwanego cordon bleu. Inni sięgają po przepis na kotlet po wiedeńsku, czyli drobiowe sznycle. My chcemy ci dzisiaj polecić jeszcze coś innego. Kotlet belweder. Słyszałeś kiedyś o tym kulinarnym cudzie? Jeśli nie, efekt powinien być jeszcze lepszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlet belweder przyrządza się z karkówki. Jak się zapewne domyślasz, ten sposób wymaga odpowiedniego przygotowania. Karkówkę należy odpowiednio zamarynować, a dopiero później usmażyć. Wszystkiego dowiesz się z poniższego przepisu. Powodzenia i smacznego!
Kotlet belweder
Składniki:
- 700 g karkówki wieprzowej
- 3 jajka
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- mleko,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj (więcej argumentów za i przeciw tej czynności znajdziesz tutaj), osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry o grubości około jednego centymetra. Następnie rozbij je na cienkie kotlety.
- Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia i zalej marynatą z mleka, czosnku przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Wstaw do lodówki przynajmniej na półtorej godziny.
- Czas na klasykę, którą na pewno doskonale znasz. Osuszone mięso panieruj najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Odciśnij nadmiar tłuszczu i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!