Rodzina krzywi się na widok schabowych? Podaj kotlety po belwedersku, a nikt nie będzie grymasił

Masz ochotę na małą obiadową rewolucję? Świetnie! Pokażemy ci dzisiaj, jak przygotować kotlety po belwedersku. To będzie miła odmiana po ostatnich milionach schabowych z rzędu. Spróbuj raz, a nie pożałujesz i już zawsze będziesz wiedział, czym w razie czego zastąpić klasycznego schaboszczaka.

Kotlet belweder poleca się na obiad. Miła odmiana po zwykłym schabowymKotlet belweder poleca się na obiad. Miła odmiana po zwykłym schabowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sposobów na przyrządzenie kotletów jest wiele. Oczywiście w Polsce najpopularniejszym rodzajem tej potrawy jest schabowy. Nigdy nie ośmielilibyśmy się znieważyć kulinarnego majstersztyku, jakim jest to danie, ale sam na pewno przyznasz nam rację, że zdarza się, że kotlet ten nieco się już przeje... W takich sytuacjach warto zrobić sobie lekką odmianę, ucieczkę od codzienności.

Niektórzy przygotowują wtedy kotlet po szwajcarsku, zawijańca zwanego cordon bleu. Inni sięgają po przepis na kotlet po wiedeńsku, czyli drobiowe sznycle. My chcemy ci dzisiaj polecić jeszcze coś innego. Kotlet belweder. Słyszałeś kiedyś o tym kulinarnym cudzie? Jeśli nie, efekt powinien być jeszcze lepszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Kotlet belweder przyrządza się z karkówki. Jak się zapewne domyślasz, ten sposób wymaga odpowiedniego przygotowania. Karkówkę należy odpowiednio zamarynować, a dopiero później usmażyć. Wszystkiego dowiesz się z poniższego przepisu. Powodzenia i smacznego!

Kotlet belweder

Składniki:

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 3 jajka
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mleko,
  • 2 ząbki czosnku.
Kotlet belweder przygotowuje się z karkówki wieprzowej
Kotlet belweder przygotowuje się z karkówki wieprzowej © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj (więcej argumentów za i przeciw tej czynności znajdziesz tutaj), osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry o grubości około jednego centymetra. Następnie rozbij je na cienkie kotlety.
  2. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia i zalej marynatą z mleka, czosnku przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Wstaw do lodówki przynajmniej na półtorej godziny.
  3. Czas na klasykę, którą na pewno doskonale znasz. Osuszone mięso panieruj najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Odciśnij nadmiar tłuszczu i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy