Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Są takie połączenia, które muszą trafić na prawdziwego konesera. Tak jest w przypadku katalońskiej białej kiełbasy, znanej jako botifarra dolça, czyli po prostu słodka kiełbasa. To danie, które burzy wszystkie dotychczasowe wyobrażenia dotyczące wędlin.
Mówiąc o kiełbasie, oczekujemy smaku słonego, wędzonego, może nawet trochę pikantnego. Po pierwszym kęsie botiffary można jednak zwątpić, czy dobrze złożyło się zamówienie. Czuć tutaj bowiem dość niecodzienne połączenie wieprzowiny i cukru, które u niektórych koneserów mięsa wywołuje gęsią skórkę. Jest to jednak jeden z najciekawszych i najbardziej regionalnych specjałów kulinarnych w Katalonii, głęboko zakorzeniony w lokalnej tradycji.
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Hiszpańska kiełbasa na słodko
Botifarra to ogólna nazwa dla tradycyjnej katalońskiej kiełbasy z siekanego mięsa wieprzowego, zarówno tłustego, jak i chudego. Trafić można na wersję białą lub czarną z dodatkiem krwi. Wersja dolca to jednak zupełnie inna historia.
Z przyprawami do kiełbasy kojarzy się głównie pieprz, papryka i majeranek, ale w tej szalonej, katalońskiej odsłonie do wieprzowiny trafia cukier lub miód i skórka cytrynowa albo sok z cytrusów. Na dodatek często można spotkać się także z cynamonem.
W rezultacie surowa kiełbasa ma słodko-kwaśny i bardzo nietypowy zapach i smak. Poza Katalonią może budzić naprawdę skrajne emocje, ale to duma regionu L'Empordà w Katalonii. Tradycja jej wyrobu sięga XVI wieku, kiedy to cukier był luksusowym dodatkiem, a jego obecność w kiełbasie świadczyła o pewnym bogactwie i wyjątkowości dania. Nie da się ukryć - ten wyrób bez wątpienia jest daniem wyjątkowym.
Jak podać kiełbasę na słodko?
Botifarra dolça może być sprzedawana jako kiełbasa surowa lub lekko podsuszana. Jej smak sprawia, że na stołach pojawia się w innej odsłonie niż nasza polska, wiejska kiełbasa. Nie ma mowy o jej zjedzeniu w klasycznej kanapce czy z musztardą. Katalońską kiełbasę najczęściej kandyzuje się lub smaży na patelni. Cukier podczas smażenia karmelizuje się, tworząc na zewnątrz słodką, błyszczącą skorupkę.
Tradycyjnie botifarra dolça podawana jest na ciepło, z kawałkami kandyzowanych jabłek lub po prostu z pieczonymi jabłkami. To połączenie idealnie balansuje tłustość wieprzowiny i słodycz cukru, stając się sycącym daniem głównym lub, co jest najbardziej zaskakujące, deserem. Podsuszoną, słodką botifarrę można kroić w plastry i podawać jako nietypową przekąskę w towarzystwie serów i konfitur.