Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl

Są takie połączenia, które muszą trafić na prawdziwego konesera. Tak jest w przypadku katalońskiej białej kiełbasy, znanej jako botifarra dolça, czyli po prostu słodka kiełbasa. To danie, które burzy wszystkie dotychczasowe wyobrażenia dotyczące wędlin.

Katalońska kiełbasa na słodkoKatalońska kiełbasa na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | www.HansHansen.es_BCN
Ewa Malinowska

Mówiąc o kiełbasie, oczekujemy smaku słonego, wędzonego, może nawet trochę pikantnego. Po pierwszym kęsie botiffary można jednak zwątpić, czy dobrze złożyło się zamówienie. Czuć tutaj bowiem dość niecodzienne połączenie wieprzowiny i cukru, które u niektórych koneserów mięsa wywołuje gęsią skórkę. Jest to jednak jeden z najciekawszych i najbardziej regionalnych specjałów kulinarnych w Katalonii, głęboko zakorzeniony w lokalnej tradycji.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Hiszpańska kiełbasa na słodko

Botifarra to ogólna nazwa dla tradycyjnej katalońskiej kiełbasy z siekanego mięsa wieprzowego, zarówno tłustego, jak i chudego. Trafić można na wersję białą lub czarną z dodatkiem krwi. Wersja dolca to jednak zupełnie inna historia.

Z przyprawami do kiełbasy kojarzy się głównie pieprz, papryka i majeranek, ale w tej szalonej, katalońskiej odsłonie do wieprzowiny trafia cukier lub miód i skórka cytrynowa albo sok z cytrusów. Na dodatek często można spotkać się także z cynamonem.

Biała kiełbasa katalońska
Biała kiełbasa katalońska © Adobe Stock | www.HansHansen.es_BCN

W rezultacie surowa kiełbasa ma słodko-kwaśny i bardzo nietypowy zapach i smak. Poza Katalonią może budzić naprawdę skrajne emocje, ale to duma regionu L'Empordà w Katalonii. Tradycja jej wyrobu sięga XVI wieku, kiedy to cukier był luksusowym dodatkiem, a jego obecność w kiełbasie świadczyła o pewnym bogactwie i wyjątkowości dania. Nie da się ukryć - ten wyrób bez wątpienia jest daniem wyjątkowym.

Jak podać kiełbasę na słodko?

Botifarra dolça może być sprzedawana jako kiełbasa surowa lub lekko podsuszana. Jej smak sprawia, że na stołach pojawia się w innej odsłonie niż nasza polska, wiejska kiełbasa. Nie ma mowy o jej zjedzeniu w klasycznej kanapce czy z musztardą. Katalońską kiełbasę najczęściej kandyzuje się lub smaży na patelni. Cukier podczas smażenia karmelizuje się, tworząc na zewnątrz słodką, błyszczącą skorupkę.


Tradycyjnie botifarra dolça podawana jest na ciepło, z kawałkami kandyzowanych jabłek lub po prostu z pieczonymi jabłkami. To połączenie idealnie balansuje tłustość wieprzowiny i słodycz cukru, stając się sycącym daniem głównym lub, co jest najbardziej zaskakujące, deserem. Podsuszoną, słodką botifarrę można kroić w plastry i podawać jako nietypową przekąskę w towarzystwie serów i konfitur.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować