Zamiast do sałatki dodałam do zupy rybnej. Smakowała jak kataloński specjał

Bullinada jest pełna smaku i aromatu. Ten kataloński specjał wyróżnia się dodatkiem czosnkowego majonezu, który nadaje zupie dodatkowych walorów smakowych i kremowej konsystencji.

Zupa rybna z czosnkowym majonezem to kataloński specjałZupa rybna z czosnkowym majonezem to kataloński specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bullinada, tradycyjna katalońska zupa rybna, ma wiele wspólnego z francuską bourride z Riwiery Francuskiej oraz gazpachuelo z Malagi. Jej charakterystyczną cechą jest dodatek czosnkowego majonezu, który nadaje całości niezwykle delikatnego smaku. Zupa ta ma również przepiękną, ciepłą barwę, która dodatkowo podkreśla jej wyjątkowy charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Bullinada - gulasz w stylu słonecznego Południa

Bullinada to tradycyjny gulasz z owoców morza i ziemniaków. Danie to podaje się zwykle zimą ze świeżym, chrupiącym pieczywem i lekkim, białym winem. Wyjątkowości potrawie nadaje fakt, że jest nasycona czosnkowym majonezem i szafranem.

Często bullinada przygotowywana jest z samych kalmarów, jednak nie brakuje wariantów, w których dodaje się również krewetki i małże. Wszystko zależy od preferencji kulinarnych i dostępności składników. Kiedy przyjmuję gości, którzy z różnych przyczyn nie mogą spożywać skorupiaków, decyduję się na wersję zupy z białych ryb. Najlepiej sprawdzają się tu morszczuk, żabnica czy policzki dorsza. To doskonałe i delikatne mięso rybne, które idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami bullinady.

Co więcej, zupę tę można przygotować z wyprzedzeniem, co jest niezwykle praktyczne, zwłaszcza gdy oczekujemy gości. Wystarczy dokończyć gotowanie tuż przed podaniem, co zajmuje zaledwie kilka minut. Dzięki temu bullinada jest zawsze świeża i pełna smaku.

Bullinada katalońska. Przepis

Składniki:

  • 1 duża posiekana cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 8 ząbków czosnku: 6 drobno posiekanych i 2 wyciśnięte,
  • spora szczypta nitek szafranu,
  • 2 litry bulionu rybnego (użyj 3 kostek bulionowych),
  • 800 gramów młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na półtora centymetrowe plastry,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • paski skórki z 1⁄2 pomarańczy,
  • 800 gramów filetów rybnych bez skóry na przykład z morszczuka lub żabnicy,
  • 200 mililitrów dobrej jakości majonezu,
  • sok wyciśnięty z 1⁄2 cytryny,
  • spora szczypta chili i więcej do podania,
  • 4 łyżki posiekanej,
  • natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozgrzania oliwy w dużym garnku, a następnie wrzuć do niego cebulę. Na małym ogniu podsmażaj ją przez około 5 minut, pamiętając o regularnym mieszaniu, aby cebula zaczęła mięknąć. Następnie do garnka dodaj posiekany czosnek i kontynuuj smażenie, cały czas mieszając, przez kolejne 2 minuty, aż czosnek zacznie się delikatnie rumienić.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie szafranu. Po dodaniu przyprawy dokładnie zamieszaj, a następnie do garnka wlej bulion oraz wino. Następnie wrzuć pokrojone ziemniaki, nasiona kopru włoskiego oraz skórkę z pomarańczy. Całość dopraw solą i pieprzem według własnego uznania. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Na około 10 minut przed planowanym podaniem zupy, wyjmij skórkę pomarańczową i wrzuć do garnka rybę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 4-10 minut - czas ten zależy od gatunku ryby oraz grubości filetów - aż mięso całkowicie się zetnie i zacznie rozpadać się po nacięciu ostrym nożem.
  4. Następnie podziel filety na mniejsze kawałki.
  5. W międzyczasie w kubku utrzyj majonez z sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem oraz szczyptą chili.
  6. Tuż przed podaniem do kubka z majonezem wlej 1 lub 2 łyżki gorącego wywaru i energicznie zamieszaj. Następnie przelej tę mieszankę do zupy, delikatnie ją mieszając. Podgrzej zupę, ale pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia, aby majonez się nie zwarzył. Gotową zupę podawaj posypaną natką. Nie zapomnij o chili, które powinno być dostępne dla gości, aby mogli doprawić swoją porcję wedle uznania.

Przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Mediterranea. Kuchnia słońca"

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej