Wygląda obrzydliwie, ale smakuje bajecznie. Ma delikatne mięso i mało ości

Żabnica ma delikatne, zwarte mięso, zupełnie niepodobne do typowego rybiego (bardziej przypomina mięso królika). Między innymi dlatego ryba ta jest uwielbiana, zwłaszcza w krajach wybrzeża Europy. W Polsce uznaje się ją za towar luksusowy. Rzadko kiedy można o niej usłyszeć, a na terenie całego kraju jest dosłownie garstka miejsc, które serwują żabnice gościom.

ObrazekŻabnica to prawdziwy rarytas - Pyszności; Fot. Adobe Stcok

Ryba żabnica (Lophius piscatorius), znana również jako diabeł morski lub żabnica europejska, jest fascynującym gatunkiem ryby zamieszkującym głębokie wody oceaniczne. Jest to drapieżnik o niezwykłym wyglądzie i strategii łowieckiej, który przyciąga uwagę zarówno badaczy, jak i miłośników podwodnego świata. Mimo że natura poskąpiła żabnicy urody, ryba ta doskonale smakuje i jest świetnym wyborem dla osób dbających o linię.

Żabnica - wygląda paskudnie, ale bosko smakuje

Żabnica europejska jest dużą rybą - może osiągać długość nawet 1,5 metra i wagę kilkudziesięciu kilogramów. Jej ciało jest szerokie i spłaszczone, pokryte masywną głową, dużymi ustami oraz ostrymi zębami. Należy do ryb bentonicznych, co oznacza, że żyje na dnie morskim. Spotkać ją można w wodach północno-wschodniego Atlantyku (zachodnie wybrzeże Europy) oraz północnej Afryki, gdzie preferuje piaszczyste lub muliste dno.

Ryba ta jest cenionym składnikiem w kuchni, zwłaszcza w krajach z dostępem do świeżych owoców morza (np. Hiszpania). Jej mięso jest delikatne, zwarte, jędrne i ma doskonały smak. Żabnica jest powszechnie wykorzystywana do przygotowywania różnorodnych potraw, takich jak zupy, duszone dania, można ją także smażyć, zapiekać, wędzić lub grillować. Warto dodać, że prócz kręgosłupa mięso żabnicy nie posiada ości. W związku z tym gatunek jest zaliczany do ryb bardzo szlachetnych.

Obrazek
Ryba żabnica jest potocznie nazywana diabłem morskim - Pyszności; Fot Pixabay

Właściwości zdrowotne żabnicy

Ryba żabnica jest bogata w białko, niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia. Jedną z zalet spożywania ryby żabnicy jest jej niskokaloryczność. To świetna opcja dla osób dbających o linię i zdrową dietę. Żabnica jest rybą chudą, zalecaną na dietach niskotłuszczowych.

Gdzie można kupić żabnicę i ile kosztuje?

W Polsce żabnica jest towarem luksusowym. Trudno na nią trafić, jeszcze trudniej przełknąć cenę - specjał ten kosztuje od 200 zł za kilogram i więcej (istnieje możliwość kupna mrożonej ryby, np. za filety z ogona zapłacimy ok. 50 zł za 300 gramów). W kilku miastach Polski są restauracje serwujące dania z żabnicy. Również tam trzeba liczyć się z niemałym kosztem za posiłek. Natomiast w krajach wybrzeża Europy ryba ta uznawana jest za produkt średniej półki cenowej.

Niestety, żabnica europejska jest obiektem nadmiernego połowu komercyjnego, co spowodowało zmniejszenie jej populacji w niektórych obszarach. Obecnie wiele krajów podjęło działania mające na celu ochronę i zrównoważony zarząd rybami żabnicami. Również badania naukowe koncentrują się na lepszym zrozumieniu biologii, ekologii i zachowań tej interesującej ryby.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach