Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono

Tradycja wypiekania bułeczek i zanoszenia ich na cmentarz w Dzień Zaduszny już niemal całkowicie została zapomniana. Może tylko babcie na Lubelszczyźnie jeszcze wspominają, że tak się kiedyś robiło. Celem wcale nie było symboliczne karmienie zmarłych.

Dawniej wypiekano i zanoszono na cmentarzDawniej wypiekano i zanoszono na cmentarz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Małe chlebki wypiekano na wieczór przed dniem Wszystkich Świętych, aby następnego dnia z rana zanieść je do kościoła. Tam koszyczki z pieczywem były święcone przez księdza, podobnie jak pokarmy wielkanocne. Następnego dnia, czyli 2 listopada, tzw. chlebki zaduszne lub, jak mawiano na Lubelszczyźnie, powałki zanoszono na cmentarz i rozdawano ubogim.

Jak robi się chleb w piecu opalanym żywym ogniem

Zapomniana tradycja wypiekania chlebków

Wiedzę na temat dawnych zwyczajów związanych ze świętem zmarłych możemy czerpać między innymi z dramatów Adama Mickiewicza. Zanoszenie pokarmów, które miały zaspokoić głód dusz, niemogących się dostać do nieba, to jednak nieco inna sprawa. W tradycji wypiekania chlebków zadusznych co prawda również chodziło o wspomnienie zmarłych, ale także o dzielenie się jedzeniem z potrzebującymi. Jednak korzyść miała być obustronna – w zamian za chlebek obdarowana osoba miała pomodlić się za dusze bliskich.

Chlebki zaduszne miały kształt niewielkich okrągłych lub owalnych bułeczek, często z nacięciem w postaci krzyża. Koszyk pełen pieczywa zabierało się na cmentarz, aby rozdawać pieczywka ubogim lub żebrakom, którzy ustawiali się przy głównych bramach. W Dzień Zaduszny biedniejsze osoby chodziły również po domach z prośbą o kawałek chleba, więc trzeba było się przygotować – tak jak dzisiaj na rozdawanie słodyczy halloweenowych.

Przepis na chlebki zaduszne

Jeśli chcesz pozostać wiernym tradycji, możesz naciąć chlebki w kształt krzyża. Bułeczki podaj na śniadanie w Dzień Zaduszny, wspominając zmarłe bliskie osoby.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki żytniej,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn z drożdży – wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, cukrem i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  2. Następnie dodaj pozostałą wodę, resztę mąki pszennej i mąkę żytnią. Wrzuć także łyżeczkę soli i wyrób ciasto – możesz użyć miksera z hakami.
  3. Kiedy ciasto będzie już spójne i elastyczne, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki na bułeczki. Uformuj je i ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy będą już wszystkie, przykryj czystą ściereczką i ostaw na 10–15 minut.
  5. Następnie włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach