Na Halloween piekę te ciasteczka. Dzieci zajadają, aż im się trzęsą uszy

Czasami wystarczy trochę kreatywności, by odkryć proste przepisy na nowo. Kruche ciasteczka z dżemem przy pomocy palców i wykałaczki zamienią się w upiorny deser idealny na imprezę halloweenową. Nie oprze im się żaden śmiertelnik.

Ciasteczka na HalloweenCiasteczka na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Są proste w przygotowaniu i wymagają zaledwie kilku składników, a smakują naprawdę przepyszne. Nie musisz mieć też żadnych specjalnych foremek. Przyda się z kolei patyczek do szaszłyków oraz rękaw cukierniczy, dzięki któremu łatwiej będzie dekorować ciasteczka. Idealnie sprawdzą się zarówno na imprezę dla dorosłych, jak i dziecięce przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiorne ciasteczka na imprezę halloweenową

Proste ciasteczka na Halloween

Halloween to doskonała okazja, by puścić wodze fantazji i stworzyć w kuchni słodkie potworki. Połączenie dżemu i kruchego ciasta to klasyka, która w halloweenowej odsłonie zachwyci każdego.

Samo przygotowanie jest naprawdę szybkie, ale ciasto musi spędzić w lodówce kilka godzin. Z tego powodu warto zaplanować pieczenie odpowiednio wcześniej.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 250 g masła, 
  • 3 żółtka,

Dodatkowo: 

  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego, 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj całość nożem.

Masło, mąka i cukier
Masło, mąka i cukier © Licencjodawca

Krok 2. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Ciasto gotowe do chłodzenia
Ciasto gotowe do chłodzenia © Licencjodawca

Krok 3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wytnij kółka przy pomocy filiżanki lub szklanki. Ciasto nie powinno być zbyt cienkie, by dało się później odcisnąć w nim kształty.

Ciasteczka
Ciasteczka © Pyszności

Krok 4. Przy pomocy palców zrób wgłębienia na oczy, słomką zaznacz nos. Przenieś ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnij wgłębienia malinowym dżemem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na ok. 10 minut.

Halloweenowe ciasteczka
Halloweenowe ciasteczka © Pyszności

Krok 5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zanurz w niej patyczek do szaszłyków i narysuj uśmiech na upieczonych ciasteczkach. Smacznego!

Halloweenowe ciasteczka
Halloweenowe ciasteczka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm