Na Halloween piekę te ciasteczka. Dzieci zajadają, aż im się trzęsą uszy

Czasami wystarczy trochę kreatywności, by odkryć proste przepisy na nowo. Kruche ciasteczka z dżemem przy pomocy palców i wykałaczki zamienią się w upiorny deser idealny na imprezę halloweenową. Nie oprze im się żaden śmiertelnik.

Ciasteczka na HalloweenCiasteczka na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Są proste w przygotowaniu i wymagają zaledwie kilku składników, a smakują naprawdę przepyszne. Nie musisz mieć też żadnych specjalnych foremek. Przyda się z kolei patyczek do szaszłyków oraz rękaw cukierniczy, dzięki któremu łatwiej będzie dekorować ciasteczka. Idealnie sprawdzą się zarówno na imprezę dla dorosłych, jak i dziecięce przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiorne ciasteczka na imprezę halloweenową

Proste ciasteczka na Halloween

Halloween to doskonała okazja, by puścić wodze fantazji i stworzyć w kuchni słodkie potworki. Połączenie dżemu i kruchego ciasta to klasyka, która w halloweenowej odsłonie zachwyci każdego.

Samo przygotowanie jest naprawdę szybkie, ale ciasto musi spędzić w lodówce kilka godzin. Z tego powodu warto zaplanować pieczenie odpowiednio wcześniej.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 250 g masła, 
  • 3 żółtka,

Dodatkowo: 

  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego, 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj całość nożem.

Masło, mąka i cukier
Masło, mąka i cukier © Licencjodawca

Krok 2. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Ciasto gotowe do chłodzenia
Ciasto gotowe do chłodzenia © Licencjodawca

Krok 3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wytnij kółka przy pomocy filiżanki lub szklanki. Ciasto nie powinno być zbyt cienkie, by dało się później odcisnąć w nim kształty.

Ciasteczka
Ciasteczka © Pyszności

Krok 4. Przy pomocy palców zrób wgłębienia na oczy, słomką zaznacz nos. Przenieś ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnij wgłębienia malinowym dżemem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na ok. 10 minut.

Halloweenowe ciasteczka
Halloweenowe ciasteczka © Pyszności

Krok 5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zanurz w niej patyczek do szaszłyków i narysuj uśmiech na upieczonych ciasteczkach. Smacznego!

Halloweenowe ciasteczka
Halloweenowe ciasteczka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥