To ciasto praktycznie robi się samo. Nie może zabraknąć go na halloweenowej imprezie

Planujesz imprezę halloweenową i nagle sobie przypomniałeś, że przydałby się jeszcze jakiś słodki akcent? Nie martw się, mam sprawdzony przepis, który zrobisz w szybki i prosty sposób!

Dyniowe brownie stanie się prawdziwym hitemDyniowe brownie stanie się prawdziwym hitem
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć Halloween przypada 31 października, to już dziś zaczynają się imprezy z tej okazji. I jeśli jesteś właśnie jednym z organizatorów tego typu spotkań, musisz koniecznie wykorzystać poniższy przepis

Nie dość, że domowe ciasto robi się praktycznie samo, to jeszcze świetnie się prezentuje. Dlatego też nie może zabraknąć go na żadnej imprezie z motywem dyni. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Bo domowe ciasto oczywiście genialnie też smakuje, dlatego masz pewność, że zniknie z talerzy do ostatniego okruszka!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka duszki i pająki. Zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Dyniowe brownie to jest to!

Nie znam ani jednej osoby, która odmówiłaby kawałka brownie, dlatego jest to pewniak na każdą okazję. A jeśli dodam do tego, że z dzisiejszym przepisem kultowe ciacho podasz w niesamowitym wydaniu? No przyznaj sam, nie sposób powiedzieć nie.

Nasze brownie składa się z dwóch warstw — czarnej oraz pomarańczowej. I o ile możesz się domyślać, jak powstała ciemna warstwa, to w przypadku przygotowania pomarańczowej wkładki podpowiadam od razu, że będziesz potrzebował smacznej dyni. Z takimi akcentami domowe ciasto świetnie wpisuje się w atmosferę Halloween. Jest to po prostu strzał w 10!

Jak zrobić dyniowe brownie krok po kroku?

I ostatnia uwaga od serca. Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie dzisiejszego wypieku jest mega trudne, możesz przestać się zamartwiać. To prawdziwa bułka z masłem. A, że przepis jest sprawdzony, dodatkowo masz pewność, że cukiernicza klęska na pewno ci nie grozi. Lepiej być nie może!

Składniki:

Czarna warstwa:

  • ½ szkl. mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki kakao,
  • ½ szkl. oleju,
  • 2 jajka,
  • ¼ szkl. cukru. 

Pomarańczowa warstwa:

  • 600 g serka śmietankowego,
  • 1 jajko,
  • 1 szkl. purée dyniowego,
  • ¼ szkl. cukru,
  • pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciemnej mieszanki. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  2. W osobnej misce połącz olej, jajka oraz cukier. 
  3. Następnie zmiksuj ze sobą obie mieszanki. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, odłóż 2 łyżki powstałej mieszanki do osobnej miseczki. Jeszcze się do czegoś przyda.
  4. Pozostałą część ciasta przenieś do kwadratowej formy do pieczenia.
  5. Czas przygotować pomarańczą warstwę. Zacznij od zmiksowania serka śmietankowego z jajkiem i cukrem. Na koniec do mieszanki dodaj dyniowe purée. Jeśli twoja mieszanka nie będzie miała pięknego odcieniu pomarańczy, zawsze możesz dodać kilka kropelek barwnika spożywczego. 
  6. Pomarańczowy miks przelej bezpośrednio na czarną warstwę. 
  7. Przy pomocy zachowanej wcześniej mieszanki, zrób małe kleksy, dzięki czemu gotowe ciasto będzie wyglądać jeszcze lepiej!
  8. Na koniec wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś wyczarować genialne ciasto. Co więcej, cała praca to tak naprawdę świetna zabawa, więc nie marnuj ani chwili i zabieraj się za domowe wypieki.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża