Zaskocz bliskich w Halloween i przygotuj genialną zupę dyniową. Strasznie smaczna!
Zupa dyniowa w formie kremu to pyszny przepis na obiad w jesiennym wydaniu. Aksamitna, dobrze przyprawiona zupa idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Dzięki pajęczynowej dekoracji śmiało możesz podać ją również na imprezie halloweenowej.
25.10.2023 11:57
Jesienna zupa krem z dyni z dodatkiem rozgrzewających przypraw to przepis na obiad, obok którego nie da się przejść obojętnie. Dzięki podaniu jej w wydrążonej dyni wygląda bardzo efektownie, a jogurtowa pajęczyna zamienia ją w idealne danie na Halloween. Pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Nie wyobrażam sobie lepszej zupy w zimny, jesienny wieczór.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gęsta zupa dyniowa - przepis
Składniki:
- 1 dynia,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 l bulionu z kurczaka,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- jogurt naturalny gęsty - do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię kroję na mniejsze kawałki, usuwając skórę oraz gniazdo nasienne. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję, aż warzywo będzie miękkie. Zajmuje to zwykle 10-15 minut. Gdy będzie gotowe, odcedzam.
Krok 2. W garnku rozgrzewam olej lub oliwę. Wrzucam posiekaną cebulę oraz startą marchewkę i podsmażam. Następnie dorzucam ugotowaną dynię, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz, suszone oregano, cynamon, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i gotuję przez ok. 15-20 minut. Ugotowaną zupę blenduję na aksamitny krem. Do zupy możesz wykorzystać zarówno bulion drobiowy, jak i warzywny. Sprawdzi się również rosół, który został po niedzielnym obiedzie.
Krok 3. Dynię wydrążam i nalewam do niej przygotowaną zupę. Przy pomocy jogurtu naturalnego robię kształt pajęczyny. Podaję na ciepło. Taka zupa jest nie tylko rozgrzewająca, ale również bardzo sycąca. Talerz na imprezie halloweenowej dekoruję pająkami. Smacznego!