Zaskocz bliskich w Halloween i przygotuj genialną zupę dyniową. Strasznie smaczna!

Zupa dyniowa w formie kremu to pyszny przepis na obiad w jesiennym wydaniu. Aksamitna, dobrze przyprawiona zupa idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Dzięki pajęczynowej dekoracji śmiało możesz podać ją również na imprezie halloweenowej.

Zupa krem z dyniZupa krem z dyni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Jesienna zupa krem z dyni z dodatkiem rozgrzewających przypraw to przepis na obiad, obok którego nie da się przejść obojętnie. Dzięki podaniu jej w wydrążonej dyni wygląda bardzo efektownie, a jogurtowa pajęczyna zamienia ją w idealne danie na Halloween. Pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Nie wyobrażam sobie lepszej zupy w zimny, jesienny wieczór.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich w Halloween i przygotuj zupę w postaci gęstego kremu. Strasznie smaczna!

Gęsta zupa dyniowa - przepis

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 l bulionu z kurczaka,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • jogurt naturalny gęsty - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Dynię kroję na mniejsze kawałki, usuwając skórę oraz gniazdo nasienne. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję, aż warzywo będzie miękkie. Zajmuje to zwykle 10-15 minut. Gdy będzie gotowe, odcedzam.

Gotowanie dyni- Pyszności
Gotowanie dyni - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. W garnku rozgrzewam olej lub oliwę. Wrzucam posiekaną cebulę oraz startą marchewkę i podsmażam. Następnie dorzucam ugotowaną dynię, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz, suszone oregano, cynamon, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i gotuję przez ok. 15-20 minut. Ugotowaną zupę blenduję na aksamitny krem. Do zupy możesz wykorzystać zarówno bulion drobiowy, jak i warzywny. Sprawdzi się również rosół, który został po niedzielnym obiedzie.

Zupa dyniowa- Pyszności
Zupa dyniowa - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Dynię wydrążam i nalewam do niej przygotowaną zupę. Przy pomocy jogurtu naturalnego robię kształt pajęczyny. Podaję na ciepło. Taka zupa jest nie tylko rozgrzewająca, ale również bardzo sycąca. Talerz na imprezie halloweenowej dekoruję pająkami. Smacznego!

Zupa dyniowa- Pyszności
Zupa dyniowa - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej