Makaron spaghetti z sosem dyniowym. Jesienna, kremowa pasta idealna na rozgrzanie
Pyszny i prosty makaron z sosem dyniowym. Przepis na domowe spaghetti i aksamitne puree z dyni. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.
30.11.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:33
Spaghetti z dynią
Jesień nieodzownie kojarzy nam się z dyniami. W sklepach półki uginają się od wyboru, a ceny potrafią być naprawdę atrakcyjne. Dziś postawiliśmy na pyszną pastę z aksamitnym sosem dyniowym z odrobiną chilli. Przygotowanie makaronów z Philips Pasta Maker jest bajecznie proste – urządzenie zrobi większość za Ciebie. Makaron dodatkowo zabarwiliśmy odrobiną kurkumy, dzięki czemu całość prezentuje się naprawdę apetycznie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube
Makaron z sosem dyniowym
Składniki:
Puree z dyni:
- 500 g dyni
- 4 łyżki oleju roślinnego
Makaron:
- 400 g makaronu
- 1 łyżka kurkumy
- 3 jajka
Reszta składników:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki puree z dyni
- 250 ml śmietanki 18%
- 30 g tartego parmezanu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 60 g pestek dyni-podprażonych
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania puree. Dynię przekrój na mniejsze części i usuń pestki. Ułóż na blaszce do pieczenia, delikatnie polej olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut aż dynia będzie miękka. Dynię możesz przygotować również w Ovi Smart marki Philips.
Przejdź do przygotowania makaronu. Ustaw urządzenie Pasta Maker na tryb przygotowywania makaronu pszennego. Dodaj do urządzenia mąkę oraz kurkumę. Zamknij i włącz urządzenie. Kiedy masa się miesza- wlewaj stopniowo rozkłócone jajka. Nie musisz martwić się o proporcje, bo urządzenia samo zważy mąkę. Pamiętaj o założeniu nakładki do spaghetti. Makaron robi się sam!
Przy pomocy łyżki wyjmij upieczony i wystudzony miąższ z dyni i zblenduj go. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Po chwili dodaj czosnek, śmietankę oraz puree dyniowej. Wymieszaj całość i zagotuj.
Na koniec dosyp starty parmezan i dopraw sos przy pomocy soli oraz pieprzu. Makaron gotuj około 6-7 minut w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do przygotowanego sosu. Wymieszaj całość, aby sos oblepił dobrze nitki spaghetti.
Gotowy makaron wyłóż na talerz. Udekoruj podprażonymi pestkami dyni oraz świeżo startym parmezanem. Smacznego!