PrzepisSernik dyniowy - rozpływający się w ustach, jesienny deser z dwoma warstwami

Sernik dyniowy - rozpływający się w ustach, jesienny deser z dwoma warstwami

Sernik dyniowy - rozpływający się w ustach, jesienny deser z dwoma warstwami
Ewa
14.10.2022 13:35, aktualizacja: 13.10.2023 10:31

Sernik dyniowy to idealne ciasto na jesienno-zimowe wieczory. Aksamitne, delikatne, kremowe i do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto.

Jesienne ciasto

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim z jabłkami oraz z dyniami. Chociaż triumf wiodą to pierwsze owoce, to dynia zasługuje na szczególną uwagę. Jej delikatnie słodki, kremowy miąższ idealnie nadaje się do przygotowania pysznych ciast. Dziś postawiliśmy na aksamitny sernik bez spodu. Przepadniesz od pierwszego kęsa- to deser wręcz idealny.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sernik dyniowy

Składniki:

Warstwa dyniowa:

        
  • 500 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Warstwa serowa:

       
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • 80 g jogurtu

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój na kawałki i usuń gniazdo nasienne. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.Po tym czasie wydrąż miąższ przy pomocy łyżki. Przygotowane puree zblenduj dodatkowo, aby było gładkie.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

W dużej misce umieść twaróg. Dodaj do niego jajka, cukier, mąkę oraz jogurt naturalny. Połącz składniki przy pomocy miksera.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Do puree z dyni zetrzyj skórkę z cytryny. Pamiętaj o sparzeniu owocu. Następnie dodaj 2 jajka, cukier oraz mąkę i zblenduj całość. Następnie dodaj jogurt i ponownie zmiksuj.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Formę do tarty lub tortownice wysmaruj masłem. Układaj naprzemiennie po łyżce masy twarogowej i masy dyniowej. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 20 minut.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Serwuj w towarzystwie kubka ulubionej kawy i herbaty. Smacznego!

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także