Sernik dyniowy - rozpływający się w ustach, jesienny deser z dwoma warstwami

Sernik dyniowy to idealne ciasto na jesienno-zimowe wieczory. Aksamitne, delikatne, kremowe i do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto.

Obrazek
Ewa

Jesienne ciasto

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim z jabłkami oraz z dyniami. Chociaż triumf wiodą to pierwsze owoce, to dynia zasługuje na szczególną uwagę. Jej delikatnie słodki, kremowy miąższ idealnie nadaje się do przygotowania pysznych ciast. Dziś postawiliśmy na aksamitny sernik bez spodu. Przepadniesz od pierwszego kęsa- to deser wręcz idealny.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sernik dyniowy

Składniki:

Warstwa dyniowa:

        
  • 500 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Warstwa serowa:

       
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • 80 g jogurtu

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój na kawałki i usuń gniazdo nasienne. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.Po tym czasie wydrąż miąższ przy pomocy łyżki. Przygotowane puree zblenduj dodatkowo, aby było gładkie.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

W dużej misce umieść twaróg. Dodaj do niego jajka, cukier, mąkę oraz jogurt naturalny. Połącz składniki przy pomocy miksera.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Do puree z dyni zetrzyj skórkę z cytryny. Pamiętaj o sparzeniu owocu. Następnie dodaj 2 jajka, cukier oraz mąkę i zblenduj całość. Następnie dodaj jogurt i ponownie zmiksuj.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Formę do tarty lub tortownice wysmaruj masłem. Układaj naprzemiennie po łyżce masy twarogowej i masy dyniowej. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 20 minut.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Serwuj w towarzystwie kubka ulubionej kawy i herbaty. Smacznego!

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie