Sernik dyniowy - rozpływający się w ustach, jesienny deser z dwoma warstwami
Sernik dyniowy to idealne ciasto na jesienno-zimowe wieczory. Aksamitne, delikatne, kremowe i do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto.
14.10.2022 | aktual.: 13.10.2023 10:31
Jesienne ciasto
Jesień kojarzy nam się przede wszystkim z jabłkami oraz z dyniami. Chociaż triumf wiodą to pierwsze owoce, to dynia zasługuje na szczególną uwagę. Jej delikatnie słodki, kremowy miąższ idealnie nadaje się do przygotowania pysznych ciast. Dziś postawiliśmy na aksamitny sernik bez spodu. Przepadniesz od pierwszego kęsa- to deser wręcz idealny.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Sernik dyniowy
Składniki:
Warstwa dyniowa:
- 500 g puree z dyni
- 2 jajka
- skórka z cytryny
- 100 g cukru
- 3-4 łyżki mąki
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Warstwa serowa:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2-4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki
- 80 g jogurtu
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój na kawałki i usuń gniazdo nasienne. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.Po tym czasie wydrąż miąższ przy pomocy łyżki. Przygotowane puree zblenduj dodatkowo, aby było gładkie.
W dużej misce umieść twaróg. Dodaj do niego jajka, cukier, mąkę oraz jogurt naturalny. Połącz składniki przy pomocy miksera.
Do puree z dyni zetrzyj skórkę z cytryny. Pamiętaj o sparzeniu owocu. Następnie dodaj 2 jajka, cukier oraz mąkę i zblenduj całość. Następnie dodaj jogurt i ponownie zmiksuj.
Formę do tarty lub tortownice wysmaruj masłem. Układaj naprzemiennie po łyżce masy twarogowej i masy dyniowej. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Serwuj w towarzystwie kubka ulubionej kawy i herbaty. Smacznego!