WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Sernik dyniowy - rozpływający się w ustach, jesienny deser z dwoma warstwami

Sernik dyniowy to idealne ciasto na jesienno-zimowe wieczory. Aksamitne, delikatne, kremowe i do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto.

Obrazek
Ewa

Jesienne ciasto

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim z jabłkami oraz z dyniami. Chociaż triumf wiodą to pierwsze owoce, to dynia zasługuje na szczególną uwagę. Jej delikatnie słodki, kremowy miąższ idealnie nadaje się do przygotowania pysznych ciast. Dziś postawiliśmy na aksamitny sernik bez spodu. Przepadniesz od pierwszego kęsa- to deser wręcz idealny.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sernik dyniowy

Składniki:

Warstwa dyniowa:

        
  • 500 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Warstwa serowa:

       
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • 80 g jogurtu

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój na kawałki i usuń gniazdo nasienne. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.Po tym czasie wydrąż miąższ przy pomocy łyżki. Przygotowane puree zblenduj dodatkowo, aby było gładkie.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

W dużej misce umieść twaróg. Dodaj do niego jajka, cukier, mąkę oraz jogurt naturalny. Połącz składniki przy pomocy miksera.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Do puree z dyni zetrzyj skórkę z cytryny. Pamiętaj o sparzeniu owocu. Następnie dodaj 2 jajka, cukier oraz mąkę i zblenduj całość. Następnie dodaj jogurt i ponownie zmiksuj.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Formę do tarty lub tortownice wysmaruj masłem. Układaj naprzemiennie po łyżce masy twarogowej i masy dyniowej. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 20 minut.

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Serwuj w towarzystwie kubka ulubionej kawy i herbaty. Smacznego!

Sernik dyniowy- Pyszności
Sernik dyniowy- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser