Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek sprawdzi się znakomicie
Pizza duszek to prosty patent na imprezową przekąskę na Halloween. Prosta pasta bazyliowo-oliwkowa nada charakteru i smaku, a znajdujący się w środku kurczak nasyci głodne brzuchy. Jest pysznie, prosto i przede wszystkim efektownie.
24.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:59
Końcówka października to czas imprez halloweenowych. W kostiumy wiedźm, szkieletów i duchów wskakują nie tylko dzieci, ale również dorośli. Bez względu na to, czy organizujesz kinderbal, czy szykujesz domówkę dla znajomych, tematyczne przekąski zrobią niesamowity klimat. Moim patentem na imprezę jest pizza duszek, którą dekoruję domową pastą z bazylii i oliwek. Nie tylko świetnie prezentuje się na stole, ale również bardzo dobrze smakuje. Jest prosta w przygotowaniu, a za każdym razem wywołuje efekt WOW na twarzach moich gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza duszek
Składniki:
Sos:
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżka suszonego oregano.
Kurczak:
- filet z piersi z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Pasta:
- 2 garście świeżej bazylii,
- 150 g czarnych oliwek,
- 1/3 szklanki tartego parmezanu,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Reszta składników:
- 250 g ciasta na pizzę,
- 120 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Filet z kurczaka kroję w cienkie plasterki. Polewam oliwą z oliwek, dodaję suszone oregano, czosnek oraz sól i mieszam, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
Krok 2: Śmietanę łączę z majonezem, oregano, czosnkiem oraz solą.
Krok 3: Liście świeżej bazylii blenduję wraz z czarnymi oliwkami bez pestek, parmezanem, przyprawami oraz oliwą z oliwek.
Krok 4: Ciasto na pizzę formuję na kształt duszka, rozciągając je przy pomocy rąk na kuchennym blacie i przekładam na blaszkę do pieczenia. Smaruję przygotowanym sosem majonezowym, układam kawałki kurczaka i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut.
Krok 5: Przygotowaną wcześniej pastę z bazylii i oliwek przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję przygotowaną pizzę. Smacznego!