Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek sprawdzi się znakomicie

Pizza duszek to prosty patent na imprezową przekąskę na Halloween. Prosta pasta bazyliowo-oliwkowa nada charakteru i smaku, a znajdujący się w środku kurczak nasyci głodne brzuchy. Jest pysznie, prosto i przede wszystkim efektownie.

Pizza duszek- PysznościPizza duszek- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Końcówka października to czas imprez halloweenowych. W kostiumy wiedźm, szkieletów i duchów wskakują nie tylko dzieci, ale również dorośli. Bez względu na to, czy organizujesz kinderbal, czy szykujesz domówkę dla znajomych, tematyczne przekąski zrobią niesamowity klimat. Moim patentem na imprezę jest pizza duszek, którą dekoruję domową pastą z bazylii i oliwek. Nie tylko świetnie prezentuje się na stole, ale również bardzo dobrze smakuje. Jest prosta w przygotowaniu, a za każdym razem wywołuje efekt WOW na twarzach moich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek to strzał w 10!

Pizza duszek

Składniki:

Sos:

  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżka suszonego oregano.

Kurczak:

  • filet z piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Pasta:

  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 150 g czarnych oliwek,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 250 g ciasta na pizzę,
  • 120 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Filet z kurczaka kroję w cienkie plasterki. Polewam oliwą z oliwek, dodaję suszone oregano, czosnek oraz sól i mieszam, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.

Krok 2: Śmietanę łączę z majonezem, oregano, czosnkiem oraz solą.

Sos do pizzy- Pyszności
Sos do pizzy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Liście świeżej bazylii blenduję wraz z czarnymi oliwkami bez pestek, parmezanem, przyprawami oraz oliwą z oliwek.

Składniki gotowe do zblendowania- Pyszności
Składniki gotowe do zblendowania- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Ciasto na pizzę formuję na kształt duszka, rozciągając je przy pomocy rąk na kuchennym blacie i przekładam na blaszkę do pieczenia. Smaruję przygotowanym sosem majonezowym, układam kawałki kurczaka i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut.

Pizza duszek- Pyszności
Pizza duszek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Przygotowaną wcześniej pastę z bazylii i oliwek przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję przygotowaną pizzę. Smacznego!

Pizza duszek- Pyszności
Pizza duszek- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥