Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek sprawdzi się znakomicie

Pizza duszek to prosty patent na imprezową przekąskę na Halloween. Prosta pasta bazyliowo-oliwkowa nada charakteru i smaku, a znajdujący się w środku kurczak nasyci głodne brzuchy. Jest pysznie, prosto i przede wszystkim efektownie.

Pizza duszek- PysznościPizza duszek- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Końcówka października to czas imprez halloweenowych. W kostiumy wiedźm, szkieletów i duchów wskakują nie tylko dzieci, ale również dorośli. Bez względu na to, czy organizujesz kinderbal, czy szykujesz domówkę dla znajomych, tematyczne przekąski zrobią niesamowity klimat. Moim patentem na imprezę jest pizza duszek, którą dekoruję domową pastą z bazylii i oliwek. Nie tylko świetnie prezentuje się na stole, ale również bardzo dobrze smakuje. Jest prosta w przygotowaniu, a za każdym razem wywołuje efekt WOW na twarzach moich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek to strzał w 10!

Pizza duszek

Składniki:

Sos:

  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżka suszonego oregano.

Kurczak:

  • filet z piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Pasta:

  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 150 g czarnych oliwek,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 250 g ciasta na pizzę,
  • 120 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Filet z kurczaka kroję w cienkie plasterki. Polewam oliwą z oliwek, dodaję suszone oregano, czosnek oraz sól i mieszam, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.

Krok 2: Śmietanę łączę z majonezem, oregano, czosnkiem oraz solą.

Sos do pizzy- Pyszności
Sos do pizzy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Liście świeżej bazylii blenduję wraz z czarnymi oliwkami bez pestek, parmezanem, przyprawami oraz oliwą z oliwek.

Składniki gotowe do zblendowania- Pyszności
Składniki gotowe do zblendowania- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Ciasto na pizzę formuję na kształt duszka, rozciągając je przy pomocy rąk na kuchennym blacie i przekładam na blaszkę do pieczenia. Smaruję przygotowanym sosem majonezowym, układam kawałki kurczaka i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut.

Pizza duszek- Pyszności
Pizza duszek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Przygotowaną wcześniej pastę z bazylii i oliwek przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję przygotowaną pizzę. Smacznego!

Pizza duszek- Pyszności
Pizza duszek- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża