Tego makaronu nie może zabraknąć na żadnej imprezie halloweenowej. Na jednej porcji się nie skończy

Przerażająco smaczny i upiornie efektowny makaron to must have w czasie Halloween. Prosta dekoracja doda charakteru i sprawi, że obok niego nie przejdzie obojętnie żaden mały i duży wampir.

Makaron dla wampira - danie, którego nie może zabraknąć na HalloweenMakaron dla wampira - danie, którego nie może zabraknąć na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Imprezy halloweenowe obfitują w efektowne przekąski tematyczne, które są jednocześnie świetną dekoracją stołu. Tym razem postawiłam jednak na coś na ciepło, co robi wrażenie na małych i dużych gościach. Czarny makaron podałam w towarzystwie pomidorowego sosu i chociaż brzmi to mało upiornie, to kolor spaghetti w połączeniu z oczami z mozzarelli i oliwek zdecydowanie robi robotę. Jest nie tylko efektownie, ale przede wszystkim bardzo smacznie. Na taki makaron skuszą się wszystkie wampiry, również te na diecie wegetariańskiej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron idealny na Halloween. Przerażająco smaczny

Pomidorowy makaron wampira - przepis

Składniki:

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • duża cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • marchewka,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonego chili jalapeno,
  • łyżka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 g pomidorów pelati,
  • 2 garście świeżej bazylii.

Reszta składników:

  • 320 g czarnego makaronu spaghetti,
  • 150 g mini mozzarelli,
  • około 10 zielonych oliwek z papryką.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam posiekaną cebulę, drobno pokrojony seler naciowy, startą marchewkę i podsmażam całość, aż warzywa się zeszklą. Dorzucam pokrojony w cienkie plasterki czosnek, suszone oregano, suszone chilli jalapeno oraz liście świeżej bazylii i mieszam.

Warzywa na patelni- Pyszności
Warzywa na patelni - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Do warzyw dodaję pomidory pelati, doprawiam solą i gotuję, aż pomidorki się rozpadną i powstanie pyszny sos.

Sos pomidorowy- Pyszności
Sos pomidorowy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Czarny makaron spaghetti gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam i przekładam porcje na talerz.

Krok 4. Polewam makaron sosem. Układam kawałki mozzarelli oraz oliwek, tworząc dekorację przypominającą oczy. Pomidorowy makaron wampira podaję na ciepło. Przerażająco pyszna i upiornie łatwa w przygotowaniu pasta jest już gotowa. Smacznego!

Pomidorowy makaron wampira- Pyszności
Pomidorowy makaron wampira - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy