WAŻNE
TERAZ

Zaskakująca zapowiedź Trumpa. Nowe cła na UE

Tego makaronu nie może zabraknąć na żadnej imprezie halloweenowej. Na jednej porcji się nie skończy

Przerażająco smaczny i upiornie efektowny makaron to must have w czasie Halloween. Prosta dekoracja doda charakteru i sprawi, że obok niego nie przejdzie obojętnie żaden mały i duży wampir.

Tego makaronu nie może zabraknąć na żadnej imprezie halloweenowej. Na jednej porcji się nie skończyMakaron dla wampira - danie, którego nie może zabraknąć na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Imprezy halloweenowe obfitują w efektowne przekąski tematyczne, które są jednocześnie świetną dekoracją stołu. Tym razem postawiłam jednak na coś na ciepło, co robi wrażenie na małych i dużych gościach. Czarny makaron podałam w towarzystwie pomidorowego sosu i chociaż brzmi to mało upiornie, to kolor spaghetti w połączeniu z oczami z mozzarelli i oliwek zdecydowanie robi robotę. Jest nie tylko efektownie, ale przede wszystkim bardzo smacznie. Na taki makaron skuszą się wszystkie wampiry, również te na diecie wegetariańskiej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Pomidorowy makaron wampira - przepis

Składniki:

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • duża cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • marchewka,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonego chili jalapeno,
  • łyżka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 g pomidorów pelati,
  • 2 garście świeżej bazylii.

Reszta składników:

  • 320 g czarnego makaronu spaghetti,
  • 150 g mini mozzarelli,
  • około 10 zielonych oliwek z papryką.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam posiekaną cebulę, drobno pokrojony seler naciowy, startą marchewkę i podsmażam całość, aż warzywa się zeszklą. Dorzucam pokrojony w cienkie plasterki czosnek, suszone oregano, suszone chilli jalapeno oraz liście świeżej bazylii i mieszam.

Warzywa na patelni - Pyszności
Warzywa na patelni - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Do warzyw dodaję pomidory pelati, doprawiam solą i gotuję, aż pomidorki się rozpadną i powstanie pyszny sos.

Sos pomidorowy - Pyszności
Sos pomidorowy - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Czarny makaron spaghetti gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam i przekładam porcje na talerz.

Krok 4. Polewam makaron sosem. Układam kawałki mozzarelli oraz oliwek, tworząc dekorację przypominającą oczy. Pomidorowy makaron wampira podaję na ciepło. Przerażająco pyszna i upiornie łatwa w przygotowaniu pasta jest już gotowa. Smacznego!

Pomidorowy makaron wampira - Pyszności
Pomidorowy makaron wampira - Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie