To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach

Nasze prababki znały tajemnice kuchni, które zanikły z biegiem czasu. Dzisiaj mało kto wie, jak smakuje wężymord, a jego nazwa wywołuje niemałe zdziwienie. Jednak warto się do niego przekonać – chociaż przypomina pietruszkę, zachwyca delikatniejszym smakiem, a do tego posiada cenne właściwości zdrowotne.

Wężymord pieczony z cytryną i tymiankiemWężymord pieczony z cytryną i tymiankiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż obecnie w sklepach znajdziemy szeroki wybór egzotycznych warzyw i owoców, nasze prababki miały do dyspozycji bogatszy repertuar lokalnych produktów. Wężymord, znany także jako skorzonera, dzisiaj występuje jedynie w charakterze ciekawostki kulinarnej, ale w kuchni staropolskiej był częstym gościem. Jego spożywanie jest dużym wsparciem dla jelit, sera i układu kostnego.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Jak wygląda i jak smakuje wężymord?

Nazwy "wężymord" oraz "skorzonera" powstały w czasach, gdy uważano tę roślinę za antidotum na ukąszenia żmij. Pierwsza nazwa mówi sama za siebie, a druga pochodzi od włoskiego "scorzone", co również oznacza żmiję lub węża. Po obraniu z czarnej skórki korzeń wygląda jak pietruszka, jednak w smaku bardziej przypomina szparagi, z tym że nie posiada włókien. Dojrzewa w listopadzie, więc właśnie teraz dostaniesz świeżą skorzonerę. Jest doskonała w charakterze smażonej lub pieczonej przystawki, jako dodatek do sałatek lub baza do zupy kremu.

Zapomniane warzywo pełne błonnika i witamin z grupy B

Skorzonera jest niskokaloryczna, ale sycąca – to zasługa błonnika, który wypełnia jelita, dając sygnał do mózgu, że już nie potrzeba więcej pożywienia. Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia i regulacji wypróżnień. Wężymord zawiera również inulinę, która działa jak naturalny prebiotyk, poprawiając mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, chociaż oczywiście jest to zależne również od innych składników diety.

Wężymord dostarcza także witamin z grupy B, witaminy C, która jest silny antyoksydantem i witaminy E, znanej jako "witamina młodości". To także bogactwo minerałów takich jak potas, magnez, sód, żelazo, fosfor i wapń. Dzięki nim wspomaga układy krwionośny, nerwowy i kostny, a także zwalcza wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia organizmu.

Zanim wrzucisz na patelnię

Do obierania wężymordu warto użyć rękawiczek, ponieważ warzywo wydziela kleisty sok, który może zabarwić dłonie. Obrane korzenie warto zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną, aby zachowały ładny i jasny kolor. Niestety, bez tego zabiegu szybko ciemnieją. Następnie możesz je pokroić na kawałki lub smażyć z całości, gotować bądź zapiekać, na przykład pod beszamelem.

Przepis na pieczoną skorzonerę z cytryną i tymiankiem

Delikatnie skarmelizowane warzywa są doskonałe na przystawkę. Wystarczy podać je z grzankami lub świeżą bagietką.

Składniki:

  • 0,5 kg skorzonery,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka gałązek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • połówka cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz skorzonerę w rękawiczkach. Od razu wrzuć do miski z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszaj w misce z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem.
  4. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Poprzekładaj plasterkami cytryny.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
  6. Na 5 minut przed końcem pieczenia polej skorzonerę roztopionym masłem wymieszanym z miodem.
Wybrane dla Ciebie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu