Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Surówka do obiadu często schodzi na dalszy plan, a potem po raz kolejny obok schabowego ląduje colesław z plastikowego pojemnika. Tymczasem wystarczy wykonać kilka prostych kroków, aby na talerzu pojawiło się cudo pełne błonnika, witamin i minerałów.
Buraki to niezwykle wszechstronne warzywo, które świetnie wypada w zestawieniu z różnymi dodatkami. Gotowane w mundurkach lub pieczone w całości buraki zachowują mnóstwo wartości odżywczych. Są idealne do sałatek, a ich słodki smak bardzo lubi towarzystwo wyrazistych serów oraz świeżych lub suszonych owoców. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania prostej sałatki do obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni
Sałatka z buraków bogata w błonnik
Sałatka z buraków ze śliwką i orzechami to nie tylko smakowity dodatek do obiadu, ale także zdrowa przekąska. To zestaw pełen witaminy C, A i K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i cynku
Zarówno buraki, jak i suszone śliwki są źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Z kolei orzechy włoskie dostarczają zdrowych tłuszczów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Przepis na sałatkę z burakiem i śliwką
Możesz spróbować też wersji z jogurtem greckim lub majonezem. Dodatkowo możesz posypać sałatkę natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.
Składniki:
- 2–3 buraki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 10 sztuk suszonych śliwek,
- 30 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i owiń folią aluminiową. Wstaw do pieczenia w 180 stopniach Celsjusza na ok. 60 minut.
- Po ostygnięciu obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z oliwą.
- Na suchej patelni podpraż posiekane orzechy włoskie. Chwilę przestudź i dodaj do sałaki. Wrzuć także pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki. Dopraw solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszaj.