Prosta sałatka, którą zrobisz w kilka chwil. Na świątecznym stole będzie prezentować się wykwintnie

Buraki z kozim serem to klasyczny zestaw, którego składniki idealnie do siebie pasują. Taka kontrastowa kompozycja nie tylko świetnie wygląda na stole, ale także idealnie sprawdza się jako przystawka przed głównym daniem. Najlepiej smakuje skropiona słodkim dressingiem na bazie oliwy i miodu.

Sałatka z burakiem i kozim serem jest doskonała na przystawkęSałatka z burakiem i kozim serem jest doskonała na przystawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatkę możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli masz więcej czasu, upiecz buraki w piekarniku i połóż na rukoli jeszcze ciepłe. Zobaczysz, że w takiej formie zdobędą o wiele większe uznanie gości. Możesz także przygotować wersję na szybko – wystarczy sięgnąć po ugotowane buraki ze sklepu zapakowane próżniowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Postaw na ulubione dodatki

W oryginalnej wersji sałatka przygotowywana jest z kozim serem. Nie każdemu odpowiada jego smak, więc równie dobrze możesz użyć innego kremowego serka, na przykład ricotty lub greckiej fety.

Do sałatki możesz dodać słodki akcent, na przykład figi lub grillowane gruszki. Nie rezygnuj z chrupiącego akcentu, ale orzechy włoskie możesz zamienić na prażone płatki migdałów lub nasiona słonecznika.

Jak upiec buraki na sałatkę?

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować buraki, najpierw dokładnie je wyszoruj, ale nie obieraj ze skórek. Osusz na ręczniku papierowym i zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na 60 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie – jeśli tak, wyjmij je z piekarnika i obierz ze skórki. Do sałatki z kozim serem pokrój buraki w plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

Przepis na sałatkę z burakiem i kozim serem

Sałatka najlepiej prezentuje się ułożona na dużym płaskim talerzu lub półmisku.

Składniki:

  • 4 średnie buraki,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g koziego sera,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Jeśli masz surowe buraki, upiecz je w piekarniku. Następnie obierz ze skórki (również ugotowane buraki ze sklepu mogą tego wymagać) i pokrój w plasterki.
  2. Na duży płaski talerz wyłóż rukolę i ułóż na niej plasterki buraków.
  3. Po wierzchu posyp pokruszonym serem i posiekanymi orzechami.
  4. W miseczce rozmieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polej przygotowaną sałatkę.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji