Prosta sałatka, którą zrobisz w kilka chwil. Na świątecznym stole będzie prezentować się wykwintnie

Buraki z kozim serem to klasyczny zestaw, którego składniki idealnie do siebie pasują. Taka kontrastowa kompozycja nie tylko świetnie wygląda na stole, ale także idealnie sprawdza się jako przystawka przed głównym daniem. Najlepiej smakuje skropiona słodkim dressingiem na bazie oliwy i miodu.

Sałatka z burakiem i kozim serem jest doskonała na przystawkęSałatka z burakiem i kozim serem jest doskonała na przystawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Sałatkę możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli masz więcej czasu, upiecz buraki w piekarniku i połóż na rukoli jeszcze ciepłe. Zobaczysz, że w takiej formie zdobędą o wiele większe uznanie gości. Możesz także przygotować wersję na szybko – wystarczy sięgnąć po ugotowane buraki ze sklepu zapakowane próżniowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Postaw na ulubione dodatki

W oryginalnej wersji sałatka przygotowywana jest z kozim serem. Nie każdemu odpowiada jego smak, więc równie dobrze możesz użyć innego kremowego serka, na przykład ricotty lub greckiej fety.

Do sałatki możesz dodać słodki akcent, na przykład figi lub grillowane gruszki. Nie rezygnuj z chrupiącego akcentu, ale orzechy włoskie możesz zamienić na prażone płatki migdałów lub nasiona słonecznika.

Jak upiec buraki na sałatkę?

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować buraki, najpierw dokładnie je wyszoruj, ale nie obieraj ze skórek. Osusz na ręczniku papierowym i zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na 60 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie – jeśli tak, wyjmij je z piekarnika i obierz ze skórki. Do sałatki z kozim serem pokrój buraki w plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

Przepis na sałatkę z burakiem i kozim serem

Sałatka najlepiej prezentuje się ułożona na dużym płaskim talerzu lub półmisku.

Składniki:

  • 4 średnie buraki,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g koziego sera,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Jeśli masz surowe buraki, upiecz je w piekarniku. Następnie obierz ze skórki (również ugotowane buraki ze sklepu mogą tego wymagać) i pokrój w plasterki.
  2. Na duży płaski talerz wyłóż rukolę i ułóż na niej plasterki buraków.
  3. Po wierzchu posyp pokruszonym serem i posiekanymi orzechami.
  4. W miseczce rozmieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polej przygotowaną sałatkę.

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser