Prosta sałatka, którą zrobisz w kilka chwil. Na świątecznym stole będzie prezentować się wykwintnie

Buraki z kozim serem to klasyczny zestaw, którego składniki idealnie do siebie pasują. Taka kontrastowa kompozycja nie tylko świetnie wygląda na stole, ale także idealnie sprawdza się jako przystawka przed głównym daniem. Najlepiej smakuje skropiona słodkim dressingiem na bazie oliwy i miodu.

Sałatka z burakiem i kozim serem jest doskonała na przystawkęSałatka z burakiem i kozim serem jest doskonała na przystawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatkę możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli masz więcej czasu, upiecz buraki w piekarniku i połóż na rukoli jeszcze ciepłe. Zobaczysz, że w takiej formie zdobędą o wiele większe uznanie gości. Możesz także przygotować wersję na szybko – wystarczy sięgnąć po ugotowane buraki ze sklepu zapakowane próżniowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Postaw na ulubione dodatki

W oryginalnej wersji sałatka przygotowywana jest z kozim serem. Nie każdemu odpowiada jego smak, więc równie dobrze możesz użyć innego kremowego serka, na przykład ricotty lub greckiej fety.

Do sałatki możesz dodać słodki akcent, na przykład figi lub grillowane gruszki. Nie rezygnuj z chrupiącego akcentu, ale orzechy włoskie możesz zamienić na prażone płatki migdałów lub nasiona słonecznika.

Jak upiec buraki na sałatkę?

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować buraki, najpierw dokładnie je wyszoruj, ale nie obieraj ze skórek. Osusz na ręczniku papierowym i zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na 60 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie – jeśli tak, wyjmij je z piekarnika i obierz ze skórki. Do sałatki z kozim serem pokrój buraki w plasterki o grubości ok. 3-4 mm.

Przepis na sałatkę z burakiem i kozim serem

Sałatka najlepiej prezentuje się ułożona na dużym płaskim talerzu lub półmisku.

Składniki:

  • 4 średnie buraki,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g koziego sera,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Jeśli masz surowe buraki, upiecz je w piekarniku. Następnie obierz ze skórki (również ugotowane buraki ze sklepu mogą tego wymagać) i pokrój w plasterki.
  2. Na duży płaski talerz wyłóż rukolę i ułóż na niej plasterki buraków.
  3. Po wierzchu posyp pokruszonym serem i posiekanymi orzechami.
  4. W miseczce rozmieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polej przygotowaną sałatkę.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis